Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Hur går ett kejsarsnitt till?

Hur går ett kejsarsnitt till?

doctor holding baby

Hur går ett kejsarsnitt till?

Ett kejsarsnitt är en förlossning där barnet föds ut ur en kirurgisk öppning i mammans mage istället för via vagina. I vissa fall är kejsarsnitt planerade, och ibland sker de icke-planerat och mer eller mindre akut på grund av en komplikation av det som började som en vaginal förlossning.

Inför kejsarsnittet

Inför kejsarsnittet får du byta om till sjukhuskläder. Det du bör ta bort alla smycken i förväg. Om du är väldigt svullen över fingrarna kan det vara skönt att jobba med att få bort eventuella ringar innan du kommer till sjukhuset. Om du har en partner eller annan medföljande får denna också klä på sig speciella kläder.

Vid ett akut kejsarsnitt finns inte samma tid för förberedelser. Om det är så bråttom att din partner  inte hinner byta om får denna ofta vänta strax utanför. Inför snittet kommer du troligen få ryggbedövningen som bedövar dig från midjan och nedåt, men du kommer vara vaken.  Om det är tidsbrist kommer man söva dig istället.

Du kommer vara smärtlindrad, men ändå ha viss känsel. Detta innebär att du kommer uppleva det som kan kännas som en brottningmatch som pågår mot din mage, men ingen smärta. Man testar om smärtlindringen har tagit tillräckligt genom att nypa magen med en pincett.

Innan snittet kommer du också få en intravenös infart för vätska och läkemedel.

Hur operationen går till

Väl på operationsbordet sätter man upp en skärm så att du inte ser nedanför dina bröst. Din partner eller närstående kommer kunna vara strax intill ditt huvud. Strax innan ingreppet kommer de raka översta randen av könshår för att inte få något hår i själva öppningen sedan. Du kommer också få en kateter för urin.

När bedövningen tagit helt kommer de tvätta magen mycket noggrant med bakteriedödande medel. Sedan skär läkaren ett snitt genom hudlagret. Det snittet brukar vara ca 10 cm långt och man lägger det ca 3-4 cm ovanför blygdbenet.  

Många lager

Under huden finns fettvävnaden och under denna finns en glansig yta av fascia, senvävnad. Fettvävnaden tas undan tills man att friställt fascians yta, och så skärs ett nytt snitt. Under denna syns nu den raka bukmuskeln (rectus abdominis) och de två muskelbukarna på höger och vänster sida separeras sedan. De är smidiga och böjliga och hålls isär med hakar.

Nästa lager är peritoneum och det är bukhålans inre vägg. Detta lager skär man igenom och under detta finns ett tunt nästa genomskinligt lager som skyddar tarmen. Peritoneum öppnas inte horisontellt utan vertikalt och töjs sedan i sidled. När man kommit såhär långt har man kommer till urinblåsan. Den petar man undan och håller sedan borta med ett instrument.

Nu har operatören kommit fram till livmodern. Denna öppnar man med ett nytt horisontellt snitt och så lyfter man ut barnet. Operationsförlopp fram till detta är några minuter.

Efter barnets födelse

Ofta får navelsträngen sitta kvar en stund innan den blir klampad (liksom nypt) på två ställen. Sedan klipper man mellan klamparna. Nu tar man ut moderkakan och läkaren passar på att känna med handen så att det inte finns moderkaksrester kvar i livmodern.

Bebisen brukar nu få vara uppe hos mamman en stund innan det är dags för en första kontroll av barnmorskan. Under tiden du tittar ner på ditt nyfödda barn börjar läkaren arbetet med att sy ihop dig igen.

När barnmorskan är klar med bebisen lämnas den över till partner, medföljande eller barnmorska för resten av tiden som ingreppet pågår.

Man stänger livmodern med självupplörande tråd. Dessa stygn försvinner inom någon månad. Sedan syr läkaren lager efter lager uppåt i buken tills man nått huden. Rectus abdominis (raka bukmuskeln) läggs tillbaks till sin plats. Den kan i vissa fall få några ”påminnelsestygn” på några nivåer för att muskelbukarna lättare ska hitta tillbaks till varandra.  Fascians läkning är den viktigaste då den står för det stora stödet för buken och här använder man en tjockare och hållbarare tråd. Huden är försiktigt sydd med tunnare självupplösande tråd.

Utan komplikationer tar hela ingreppet ungefär 30-45 minuter. Totalt sett handlar det om 6-7 olika lager som snittas eller säras på. Tiden det tar att öppna och ta ut bebisen är mycket kortare än tiden det tar att sy ihop de olika lagren.

Efter snittet

Efter kejsarsnittet kommer ni få hamna på “uppvakningsavdelningen” där du kommer vara under uppsikt under några timmar, eller tills du återigen kan röra benen. Du kommer ha kvar dropp och kateter. Om bebisen mår bra kommer du ha den hos dig under hela tiden, och om du vill amma brukar detta vara en lämplig tidpunkt att testa detta.

grayscale photography of baby holding finger

Tips

Boken “Snittkoll och mammaroll” är för dig som ska föda eller har fött med snitt och som önskar kunskaper om hur du ska ta hand om dit själv efteråt. Den innehåller massor av information och ett grundläggande rehabprogram.

Tema Kejsarsnitt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *