Vad händer med magmusklerna vid ett kejsarsnitt?

Vad händer egentligen med magmusklerna vid ett kejsarsnitt? Skär de igenom musklerna? Kommer jag få sämre magmuskelfunktion? Idag tänkte jag klargöra litegrann vad gäller magmusklerna vid kejsarsnitt!

Magmusklerna

Till att börja med vill jag nämna kort att det vi benämner som ”magmuskler” egentligen är flera olika muskler som går i olika riktningar över bålen. Gemensamt fäster de i en mittlinje som kallas linea alba. Denna linje tänjs ut under graviditeten, vilket blir synligt som en delning av de ytligaste musklerna i magen, rectus abdominis. För att ta sig ner till livmodern vid ett kejsarsnitt separeras mittlinjen och musklerna dras isär lite ytterligare för att skapa utrymme för barnet att komma ut. Det är en vanlig missuppfattning att läkaren skär igenom musklerna. Det är mycket mindre arbete i processen att bara separera musklerna. Det finns inte något vetenskapligt stöd för att kvinnor som genomgått kejsarsnitt har sämre magmuskelfunktion än andra.

Källan till muskelsmärta

Även under den varsamma delningen som sker under kejsarsnitt kan det dock hända att det uppstår störningar i både nerv- och blodtillförsel till raka bukmuskeln, rectus abdominis. Eftersom denna hålls isär med hakar kan själva spänningen orsaka en liten blödning. De raka bukmusklerna är uppdelade i segment (sexpacket ni vet). Det är sällan en sådan liten blödning stör hela muskeln. Det tryck och drag som musklerna utsätts för kan ge en försämrad läkning för den specifika muskeldelen och orsaka smärta och en blåmärkeskänsla i bukmusklerna en tid efter operationen.

Dessa minde skador på musklerna i sig kan göra att det blir lite svårare för kvinnan att initialt hitta och aktivera sina djupa magmuskler och bäckenbottenmuskler. Detta brukar dock repa sig med tiden, men det kan vara värt att lägga lite extra krut på att väcka mag- och bäckenbottenmusklerna till liv efter ett kejsarsnitt. Fråga efter information från fysioterapeuten på det BB så får du mer information om hur du ska göra!

Muskelkomplikationer

Muskelsmärta är generellt sett den vanligaste orsaken till mänsklig smärta, skulle jag vilja påstå. Det är inte helt ovanligt med ett påslag av muskelsmärta efter kejsarsnitt. Både mer generellt i kroppen men också lokalt i de muskler som påverkats av själva ingreppet. Hormonella förändringar, sömnbrist och stress är också kända orsaker till att förstärka en befintlig smärtupplevelse. Ofta handlar muskelsmärta om att musklerna reagerar med en ”onödigt” kraftig anspänning. Detta leder till nedsatt blodcirkulation och ibland också inklämning av mindre nerver. Om du vill veta om det är musklerna som faktiskt gör ont, testa att ligg ner på rygg och lyft huvudet litegrann. Spänner eller värker det till i dina bukmuskler när du anspänner dem, är det troligen där som smärtan är lokaliserad.

Hur behandlas muskelsmärta efter kejsarsnitt?

Relativ vila och blodcirkulation är lösningen Relativ vila innebär att det är positivt och bra att du är uppe och rör dig. Samtidigt är det också viktigt att du vilar och återhämtar dig mycket. Lyssna på kroppen och känn efter vad den behöver. Blodcirkulation kommer hjälpa kroppen att repearera sig, och du kan därför börja med små övningar som ökar cirkulationen. Detta brukar vara att djupandas, spänna magen lätt och mjukt i ryggliggande och ljuda ”tsssss” och att göra små rumplyft i sängen.

Finns det något mer jag kan göra?

Undvik förstoppning! Läs gärna mer här. 

Comments (5)

Åh, vad jag önskar att jag vetat mer om detta innan mitt urakuta kejsarsnitt. Det kändes så läskigt efteråt och att inte ha riktig koll på exakt vad som hade hänt gjorde nog att det kändes ännu värre. Du är fantastisk som skriver om sånt här, och på ett så bra och pedagogiskt sätt dessutom. Heja heja!

Bra att det går att läsa och förstå vad jag skriver! Tack för att du läser!

Jag håller med. Blir väldigt tacksam för att få mer förståelse för vad jag varit med om. Det blir lättare att bearbeta det och skaffa verktyg för rehaben. Väldigt bra skrivet!!

Intressant! Jag undrar över vad exakt som sker med TA under ett kejsarsnitt? Jag har alltid trott att man skär igenom den muskeln men den fäster alltså i linea alba också och så delas den bara?

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.