Nervsmärtor efter kejsarsnitt

Nervsmärtor efter kejsarsnitt

De allra flesta genomgår kejsarsnitt utan större komplikationer, men mindre besvär med nervsmärta kring ärret är förhållandevis vanligt. Idag pratar vi om det som kliar, bränner och svider runt kejsarsnittsärr! Vad är egentligen nervsmärtor efter kejsarsnitt?

Småskador på nerver

Alla operationer innebär ”planerad vävnadsskada”, det vill säga att genom att det sker ett ingrepp så skapas ett sår som i sig är en slags skada. Vid ett kejsarsnitt skär läkaren genom huden och i detta snitt kommer det fina nät av nerver som går där skadas. Skadade nerver gör väsen av sig i form av smärta, en känsla av ”sockerdricka” eller helt enkelt avsaknad av känsel. Ibland beskrivs nervsmärta som den slags smärta som kommer vid tandvärk.

Läkningen går långsamt

Nerver läker genom att växa ut igen, och återväxten sker med ungefär 1 mm per dygn. Det är ingen snabb läkningsprocess, jag brukar råda de flesta att avvakta ca 6 månader innan de utvärderas känseln på magen efter ett kejsarsnitt. Personligen har jag en fläck på magen, stor som en femkrona, som jag saknar känsel på efter kejsarsnittet för snart 3 år sedan. Jag ska i ärlighetens namn säga att känseln på magen inte är så himla viktig…

Medan läkningen pågår kan upplevelsen vara krypande, kliande och svidande. En del upplever att det lättar med beröring, andra uppskattar kalla kompresser.

Hur vet jag om det är nervsmärta?

Om du kan känna igenom magen med ett lätt tryck, men inte kan återskapa smärtan eller förnimmelsen genom tryck liksom i musklerna är obehaget kanske från nerverna. Besvären brukar då vara mer diffusa och svåra att sätta fingret på, och beskrivas mer brännande, skärande eller ilande. Om lätt beröring av fingrar eller kläder smärtar brukar det också vara nerverna som ger denna känsla.

Behöver jag någon behandling?

I de allra flesta fall går besvären över av sig själva med tiden, även om återhämtningen kan gå mycket långsamt. Nervsmärta blir ofta bättre med tillvänjning för beröring, så även om du inte gillar att något nuddar din mage så ska du inte försöka undvika detta. Om du besväras mycket av nersmärta kan du besöka en fysioterapeut och be att få testa TENS-behandling. Nervsmärta blir också ofta generellt förstärkt av depression och nedstämdhet, så en del av behandlingen kan vara att be BVC om en samtalskontakt.

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

15 Comments

  • Hej! Av graviditet och ökad ländsvank i sig kan man i ovanliga fall få nervpåverkan på framsida lår.
   ”Nervus cutaneus femoris lateralis” blir påverkad och ger brännande smärta, domningar och viss känselförlust.
   Kan orsakas av viktuppgång och ökad svank vid graviditet (och även utan graviditet).
   Tiden i sig läker nervpåverkan, men det kan vara av vikt att tänka extra på hållningen och kroppsvikten om det finns anledning till det.
   Bild på bortfallet finns här: http://www.medschool.lsuhsc.edu/Neurosurgery/nervecenter/fig1.gif
   Verkar detta stämma för dig?

   • Är det det som kallas Meralgia ngnting?
    För mig är det mer mitt på låret o upp mot insida ljumske ibland. Inte utsidan.
    Kommit 4,5 månad efter förlossningen.
    Har funderat på om det är ngn utstrålning från symfysen som fortfarande är öm-men gör inte ont ”till vardags” alternativt nån triggerpunkt i nån muskel som spökar. (Är enligt sjukgymnast spänd i rotatorerna i skinkorna o går kobent. Tjusigt! jag har känt av dem på baksidan-men kanske kan man få påverkan på framsidan oxå?) Det skulle kännas mycket trevligare än nervskador efter
    snittet. ( som jag f ö inte haft så ont av annat än precis i början när ja skulle vända mig i sängen).

    • Ja, ”meralgia paresthetica” är begreppet. Så det kom inte i samband med förlossningen eller graviditeten utan nu efteråt? Om det är nervskador efter snittet eller inte vågar jag såklart inte hundraprocentigt uttala mig om. Men 1) så tror jag inte att smärtan skulle vara främst på låret om det kommer från snittet och 2) så borde den i så fall varit värst i början och sedan blivit successivt bättre, inte kommit nu senare.
     Min personliga upplevelse av nervsmärta efter snittet var ett fotbollsstort område på magen med jättejätteömt skinn. Det gick liksom att använda magmusklerna som vanligt, men att min make skulle lägga handen på min mage var direkt smärtsamt. Området minskade sedan successivt och är nu typ frimärksstort.

     Har du något alls ont i ryggen? Kan det vara en utstrålning från ländryggen som känns i låren? Nervsmärta brukar kännas mer som tandvärk, sådär ilande intensivt. Muskelsmärtor är oftare mer lågmält dova. Har sjukgymnasten undersökt rygg och muskelstramheter i låren? Hittar hen något där?

 • Jag vet inte riktigt vad han tror om just det. Men han tror inte på diskbråck. Så mkt vet jag iaf. Däremot är jag sjukt spänd i ryggen. Min högst personliga teori är att det är ngt med höftböjaren. Har liggammat böjd, sovit med bebis nu ett tag-för att han kommit in i nån utvecklingsperiod när han vaknar stup i kvarten, suttit mkt, o inte haft bästa hållningen direkt. Hade vansinniga spänningar i nacken ett tag-som gjorde så att armarna domnade bort på nätterna. Tens o massage fixade det. Så detta är kanske nåt liknande tänker jag. Men jag har ingen aning om hur triggerpunkter yttrar sig. Har ju varit yogafantast förf. Känner inte igen den här kroppen alls. Phu!

  • Ah! Vad intressant! Jag ska läsa på lite och återkommer med vad jag kan hitta om iliopsoas (höftböjaren) och triggerpunkter!

 • Hej Mia,
  en sak som jag insåg att jag undrar över angående snitt är huruvida man kan veta om det har blivit konstiga sammanväxningar och sånt inuti kroppen? Hur vet man att det har läkt fint inuti? Vet du något om detta?

  • De riktigt djupa lagren kan vi nog inte veta något om riktigt, men de mer ytliga går ju att känna om du liksom masserar magen lite djupare. Hårda korvar/stråk kan indikera lite mer omfattande ärrvävnad, men jag tycker personligen att det är rätt svårt att veta exakt vad som är vad i magen.

 • Hej! Jag gjorde ett planerat kejsarsnitt för 2,5 vecka sedan. Efter ett par dagar fick jag en huggande/brännande känsla mellan snittet och magen med vissa punkter som smärtar intensivt vid beröring. Jag har även samma smärta fast värre som hugger när jag går, reser mig från sittande och kommer inte ens ur sängen utan hjälp, Detta området är 3-5 centimer utanför ärret värst på höger sida men även viss smärta på vänster sida. Alla läkare jag träffat säger att smärtan inte har något att göra med snittet( trots att den uppkom 3-5 dagar efter). Sen hittade jag ditt inlägg och det stämmer precis in på det jag har. Jag kan inte ensam ta hand om mitt nyfödda barn och vill verkligen försöka bli bra. Jag såg att du var fullbokad, men kan du rekommendera någon annan man kan vända sig till? Jag har en tensapparat hemma, skulle du kunna tips hur man kan sätta plattorna för bästa effekt på nervsmärtor efter kejsarsnitt?? Vänligen Jessica

 • Hej! Och tack för en superbra blogg! Jag vet inte om det skrivits om just det jag undrar om tidigare, isåfall får ni hänvisa mig dit! Jag gjorde ett planerat kejsarsnitt för 14 månader sedan och har mått bra fysiskt efteråt (kunde börja styrketräna lätt efter ca 2 månader och tränar tungt 2 ggr i veckan idag). Det jag undrar över är om det är vanligt att ha lite nervstickningar även efter såhär lång tid? Det händer inte varje dag, men iallafall några ggr i veckan. Det sticker en del i ärret och särskilt efter träning. Upplever att det kan bli lite lite rödare runt ärret (har några små fläckar som är lite röda hela tiden) just efter träning med, men det är kanske inget konstigt?

  Mvh Anna

  • Hej! Det är jättesvårt att svara på om det är normalt eller inte. Nervsticknignarna hade jag nog inte egentligen tänkt så mycket på, men mer reagerar jag på att ärret kan bli rött efter träning. Låter lite som att ärret kanske sitter lite fast i underliggande vävnad och att det sträcks ut provocerande mycket när du tränar. Jag skulle testa att börja massera ärret litegrann varje dag och se om det går att påverka, om jag vore du. Jag tror absolut inte att det är något farligt, men hjälper inte det kanske du ändå ska ta och visa upp det för en vårdigvare.

 • Hej!
  Jättebra inlägg, och blogg rent generellt! Den har hjälpt mig jättemycket!
  Men nu har jag kommit till en punkt där jag måste försöka hitta vård på eget sätt då vården bara stänger mitt ärende hela tiden. Blir förtvivlad! Allt jag vill är att inte ha ont längre! Och jag försöker hitta fram till rätt person som kan hjälpa mig. Jag tänkte om det är någon som vet så är det du/ni på Baking Babies.
  Har i min mening kronisk smärta i magen sedan mitt urakuta/larm kejsarsnitt i november 2018.
  I början hade jag ingen känsla alls på magen samtidigt som jag hade så ont att jag knappt kunde sitta. Att jag lyckades ta hand om min son helt själv är ett mirakel i sig nu när jag tänker tillbaka. Under året som gått så har jag konstant smärta på och runt själva ärret, vissa dagar mer andra mindre. Stundtals har det ilat, bränt, och stramat i hela magen, vulva och låren. Det hjälper ju inte heller att jag har en muskeldelning med tillhörande navelbråck. Nu när jag försöker komma i form igen så orsakar det problem för varje överansträngning kan göra att jag får ASONT i flera veckor. Nu har jag ju börjat jobba igen och tack o lov så har jag kontorsjobb så det går ju bra även om det gör ont att sitta. Har ni något förslag på specialistläkare/klinik NÅGON som kan kännas frivillig att ta en titt på min mage för att se så att allt står rätt till? Bor i Halland.

  • Hej! Jag antar att du varit runt i den offentliga vården och inte fått hjälp vidare? Vad säger de om din delning och bråket, kan du få behandling för det? Funkar TENS eller annan smärtlindring? Har du träffat fysioterapeut och fått hjälp med ett bra träningsprogram som inte ger smärta? Om du inte kommer vidare alls på något annat sätt kan jag rekommendera detta, men det är helt privat och kostar därefter:
   https://www.stockholmherniacenter.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *