Endometrios och träning

Endometrios är en gynekologisk sjukdom beroende av det kvinnliga könshormonet östrogen. Sjukdomen innebär att det växer livmoderslemhinna på andra ställen än i just livmodern. Eftersom livmoderslemhinna blöder (så som vid mens) uppstår inflammationshärdar och kvinnan får ofta smärtor i magen, bäckenet och ryggen.

Träning och inflammation

Generellt sett har forskning visat att fysisk träning är fördelaktigt för inflammatoriska sjukdomar eftersom rätt doserad träning påverkar balansen av cytokiner till det bättre. Det anses även att fysisk träning hjälper att normalisera blodflöde, ägglossning och östrogeneffekter i kroppen. Detta är mycket förenklat de teoretiska ramarna som utgör grunden till att många kvinnor blir rekommenderade fysisk träning i del av sin egenvård och behandling för endometrios.

I kliniken svårare

De flesta kliniska erfarenheterna är dock att det inte är så enkelt som det låter. Många kvinnor med endometrios har svårt att få till en regelbunden träning då livet hackas upp av ägglossningssmärtor och menstruationssmärtor och fönstret för träning däremellan kan bli väldigt litet och kort. Det verkar som att kvinnor som tränar minst två timmar i veckan före 26 års ålder har ett visst skydd mot endometriossmärtor. Flera studier visar att kvinnor får förbättringar av symtom kopplade till sin menstruationscykel efter en tids regelbunden träning. Men de studier som finns är för få och för bristfälligt utförda att det inte går att dra några riktiga slutsatser. Bra tips för träning för dig med endometrios finns här. En blogg skriven av en tjej som själv kämpar med denna för många vedervärdiga åkomma. 

Hur ska jag göra då?

När du balanserar mellan menssmärta, kramper och omfattande blödningar fattar även jag att det låter som allra minst lockande att dra till gymmet eller gå ut och springa. Det kommer naturligtvis kanske dagar då det är omöjligt, men här kommer några goda argument för att försöka få till så regelbunden motion som det bara är möjligt.

Fysisk aktivitet är smärtlindrande

Fysisk aktivitet kan mjuka upp spänningar i kroppen, vilket kan sänka smärtnivån du får när smärtan går bananas och kroppen spänner sig i försvar. De muskelgrupper som ofta är en del av ”försvaret” är bäckenbotten, bukmusklerna och höftböjarna. Att jobba med att först mjuka upp och sedan stärka dessa muskler är ofta ett vinnande koncept. Att mjuka upp muskler handlar inte enbart om stretching, utan om att träna ofta, mjukt och med många repetitioner. Det ökar blodcirkulationen och musklerna kommer svara med att bli mjukare. De muskler som du ska stärka upp sitter ofta på baksidan – rumpa och skuldermuskler.

Du får tänka på något annat ett slag

Jag har haft patienter som tränat hos mig, som efter ett tillfälle sagt ”Vet du vad det bästa är? Att jag får känna mig frisk ett slag”. Det gör något med oss när vi använder kroppen till något funktionellt och tvingar oss till att enbart tänka på uppgiften som ligger precis framför näsan på oss.

Träning är humörshöjande

Jag vet att endometrios inte ”sitter i huvudet”, så missförstå mig inte. Men att ha väldigt ont väldigt länge gör något med oss. Humörshöjningen som kan komma med träning kan påverka personer med depression till det bättre, så om du upplever att du också är deppig är det ytterligare en anledning att försöka få till mer motion. Det kan vara så enkelt som att gå promenader och få frisk luft och dagsljus, men för en del är det just pulshöjningen som krävs för att få önskad effekt. Träning kan också frisätta endorfiner som i sig är smärtstillande.

Har du några erfarenheter av träning och endometrios?

Berätta gärna!

Referens:

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *