Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Fysioterapeutisk behandling för långvarig inre bäckensmärta

Fysioterapeutisk behandling för långvarig inre bäckensmärta

young ethnic woman with fit ball sitting on floor while training in modern gym

Fysioterapeutisk bedömning

För den fysioterapeutiska behandlingen behövs sällan en regelrätt diagnos av smärtans orsak. Fysioterapeutisk undersökning handlar ofta om att ta reda på vad som är relevant att rikta in behandlingen mot. Ofta kan fysioterapeuten göra undersökningar som fokuserar på både yttre muskler och leder kring bäckenet, samt vaginala eller anala undersökningar av bäckenbottenmusklerna. Vi vill helt enkelt hitta det som vi tror att vi kan påverka till det bättre med behandling.

Fysioterapeutisk behandling för långvarig inre bäckensmärta

En person med långvarig smärta behöver ofta ha fler vårdgivare, helst sådana som jobbar teambaserat. Du behöver ofta ha en gynekolog, en läkare på vårdcentral och en fysioterapeut. Det är tyvärr ofta inte lätt för dessa vårdgivare att ha ett samarbete på grund av hur vården är organiserad och strukutrerad. Om du kan få dessa vårdkontakter på ett och samma ställe är det ofta fördelaktigt.

Fysioterapeutisk behandling

Fysioterapeuten fokuserar ofta på att hjälpa dig att återställa spänningsgrad i muskler inuti och runt omkring bäckenet. Vi använder också träning och rörelse för att höja din funktionsnivå. Fysioterapeuter kan ibland också hjälpa med andra metoder för smärtlindring.

Bäckenbottenbehandling

Fysioterapi för bäckenbotten spelar ofta en central roll i behandling för långvarig bäckensmärta. Ofta så syftar behandlingen då till att återställa normal spänningsgrad och funktion i musklerna, i förhoppning om att det kan ge dig mindre smärta. Ibland förklarar jag för mina patienter att smärttillstånd kan vara som en lök med många lager. Ibland kan smärtan minska om vi ”skalar bort” vissa smärttillägg, så som överspänd bäckenbotten och andra ofördelaktiga spännings- eller rörelsemönster. Som fysioterapeut kan jag sällan lösa smärtans orsak, men jag kan ofta behandla ett eller flera symtom.

Akupunktur och TENS

Akupunktur och TENS är vanliga delar av behandling av långvariga smärtor generellt, och så även för inre bäckensmärta. Det är fortfarande osäkert om akupunktur har någon specifik effekt på dessa tillstånd. Vissa studier pekar på smärtlindring för vissa individer med långvarig bäckensmärta. Teorin är att akupunktur kan hjälpa till att modulera smärtuppfattning, frigöra endorfiner och påverka smärt-nervsignaleringen. Andra studier har inte hittat några betydande fördelar alls. Vanliga aku-punkter är ST29, SP6, CV3), CV4 och ST36 (för den som är insatt). Vid behandling med TENS brukar man sätta elektroderna över området där patienten har ont.

Effekten vid akupunktur kan vara komplex och involverar troligen en placebokomponent. Behandlingen så sådan och den terapeutiska relationen kan bidra till upplevd smärtlindring.

Copingstrategier och beteendeinriktad behandling

Det är sällan långvariga smärtbesvär går att ordna i en handvändning. Det är därför ofta viktigt att din rehabilitering involverar strategier för att hantera dina besvär på ett bra sätt. Katastroftänkande och undvikandebeteenden är vanligt vid långvarig smärta, men dessa kan bidra till att ditt liv blir mer inskränkt än vad det skulle behöva vara. Här kan fysioterapi och psykoterapi i kombination vara viktigt.

Har du erfarenheter av fysioterapeutisk behandling av långvarig inre bäckensmärta?

Berätta gärna vad som funkade bra för dig! Fanns det något som inte fungerade bra?

Har du ingen fysioterapeut nära dig och vill jobba bort spänningar i bäckenbotten? Här finns min webbkurs!

Tema inre bäckensmärta och endometrios

Referenser:

Chronic pelvic pain.

Consensus Guidelines for the Management of Chronic Pelvic Pain

Effects of Acupuncture Combined with Rehabilitation on Chronic Pelvic Pain Syndrome in Females: A Meta-Analysis Running Head-Acupuncture Combined with Rehabilitation on Chronic Pelvic Pain

2 kommentarer till “Fysioterapeutisk behandling för långvarig inre bäckensmärta”

  1. Hej!
    Har levt med kronisk värk i mjukdelarna kring bäckenet i 3 år och delar gärna med mig.
    Hos mig är höftböjarmuskel, ligament inguale och muskelfästen kring symfysen troliga bovar. Även piriformis. Upplever att träning som stärker stora sätet hjälper och att träning av de muskler som gör ont lätt triggar. Måste gå fööööörsiktigt fram!
    Saroten har hjälpt mig och gjorde att jag kunde vara mer aktiv en tid men ledde tyvärr till kraftig viktuppgång så jag fick sluta med den. Nu är jag gravid för andra gången och hoppas på att få en omstart med mina problem – vi får se hur det går!

    1. Hej! Det låter snarare som att du har ont externt runt bäckenet och inte just inre bäckensmärta, som man brukar säga finns inuti lilla bäckenet, alltså inuti kroppen snarare än i musklerna som omger bäckenet. Oavsett, hoppas du går fortsatt hjälp och stöd och en väg framåt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *