Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Förberedelser inför bäckenbottenoperation

Förberedelser inför bäckenbottenoperation

Du har missade eller defektläkta muskelskador i bäckenbotten, du har äntligen blivit undersökt och nu damp också kallelsen till operation ner i brevlådan. Vad ska du göra nu? Hur förbereder du dig på bästa sätt? Hur optimerar du resultatet av operationen? Här kommer alla mina tips om Förberedelser inför bäckenbottenoperation

Veckorna innan operation

Konditionsträning

Inför en operation där du ska sövas är det viktigt att ha god hjärt-kärlhälsa. Nu är du troligen inte en gammal och multisjuk person så riskerna är liksom inte överhängande, men det kan ändå vara viktigt att förbereda sig optimalt. Att konditionsträna minst 6 veckor innan är bra ”prehab” inför kirurgi. Du behöver få en pulshöjning och bli varm och svettig. Cykling eller crosstrainer kan vara ett bra alternativ som du samtidigt vill vara skonsam mot bäckenbotten.

Avslappning bäckenbotten

Oavsett om du har blivit rådd att knipträna eller inte är det också värt att lägga krut på att hitta avslappning i musklerna inför en operation. Sträckningen av de musklerna som åter fästs i mellangården och smärtan efter operationen kan få musklerna att ”härka ihop” i ett spänningstillstånd. Då behöver du veta hur du aktivt andas och sänker bäckenbotten, för att minska krampen. Det kommer också hjälpa dig att känna att du har kontroll över delar av situationen och smärtan efter operationen.

Matplanering

Veckan eller veckorna efter operationen kommer du inte vilja sitta vid matbordet och äta några långa måltider. Risken finns också att smärta och smärtlindring kommer påverka din aptit eller ditt matsug. Planera för att det ska finnas lätt-värmda, lätt-ätna färdiga rätter i frysen som du kan äta halvliggande. Ha också en B-plan med snacks och mellanmål. Energi och näring kan vara viktigt för läkningen, så planera för att försöka äta regelbundet och någorlunda mag-snällt.

Underhållning

Här är alla förstås olika – men planera att ge dig själv massor av distraktion. Du kommer tillbringa ganska mycket tid liggandes i säng eller på soffa. Förbered dig genom att välja poddar, tv-serier, böcker eller vad du nu kan tänkas vilja ha. Om du kommer gå på starkare smärtlindring kan du eventuellt behöva ta höjd för att din intellektuella förmåga inte kommer vara på topp.

Logistikplanering

Du bör inte sköta lämna/hämta barn-logistiken på ett gäng veckor. Du ska heller inte bära tungt, stå länge och laga mat eller råka fånga några barn som ramlar. Är du småbarnförälder behöver du antingen ha god hjälp av anhöriga eller kanske till och med vänta med operationen tills småbarnslivet inte kräver lika mycket av dig. Du, en eventuell partner och andra anhöriga behöver planera för att du under några veckor inte ska:

 • lämna och hämta på barnomsorg
 • sköta barnens dagliga omsorger förutom det du med lätthet kan göra liggandes eller sittandes
 • laga mat
 • köpa mat
 • städa mer än att typ dammtorka

Fyll gärna på i kommentarsfältet vilken slags vardagslogistik som behöver lösas i förväg.

Hygien-fix

Efter operationen kommer du eventuellt vilja duscha eller skölja underlivet varje gång du bajsat. Om det svider när du kissar kanske du också vill testa att kissa i duschen/under en ljummen stråle. Du ska planera för att ”klapp-torka” och inte gnugga efter att du varit på toaletten eller duschat. Om du inte har dusch tillgänglig där du kommer tillbringa dagarna kan det vara värt att se om det går att lösa på annat sätt. Vet att det finns ”intimduschar” att köpa på exempelvis nätapotek. Vet också om att några tillfälligt installerar bidéslang från handfatet.

Fixa också torra tvättlappar (av papper eller handduk) som du kan klapptorka med. Du kommer också blöda en del efter operationen, se över ditt förråd av bindor. Du ska inte använda menskopp eller tampong på ett tag. För att minska risken för svamp kan du planera för att ligga och lufta någon gång varje dygn. Fundera också på om du kan eller vill investera i tygbindor/trosskydd, för att hindra den plastiga instängdheten som kan bli från bindor.

Dagarna innan operation

Tarmen tömd och avföringen smidig

Vid vissa operationen får du i förväg instruktioner om att ha tömt tarmen med ett tarmrengöringsmedel. I andra fall får du bara råd om att hålla avföringen smidig innan och efter operationen. Jag föreslår att du redan tidigt bekantar dig med olika tarmreglerande medel och ser till att den som fungerar allra bäst för dig finns hemma inför operationen. Sedan kan smärtstillande läkemedel och fysisk inaktivitet göra att tarmen jobbar ännu långsammare, och då kan du behöva ytterligare kraftiga medel. Smärta och överspänningsreaktion i bäckenbotten kan också orsaka svårigheter med tarmtömningen efteråt. Råd: se till att du har saker att ta till. Du vill att det ska vara lätt att bajsa.

Tvätt/dusch innan operationen

Det finns lite olika ”regim” vad gäller hygien/dusch/medel inför operationer överlag och du ska lyssna på de råd du får inför operationen från det sjukhus där du ska opereras. Det handlar oftast om att duscha, byta lakan och ha rena kläder.

Läkemedel

Vissa läkemedel får du på recept i samband med hemgång på operation, och de kan du förstås inte köpa i förväg. Se ändå över vad du har hemma, du vill inte plötsligt stå utan receptfria läkemedel om det är dessa du blivit rekommenderad.

Förflyttningslogistiken

Du kommer troligen inte vilja gå eller ens sitta upp sådär jättemycket kort efter operationen. Tänk ut var du mest kommer vilja vara. Vad behöver du ha där? Mobil? Platta? Laddare? Näsdukar? Smärtlindring? Vatten? Snacks? Böcker? Skapa ditt utrymme där du har det du behöver och minimera springet. Bor du på flera våningar, planera så att du gör förflyttningarna ett fåtal gånger och att du inte behöver bära med dig en massa.

Playlist och annat som ger dig mod

Jag gjorde en operations-playlist för att ge mig mod och tröst inför och efter operationen. Du får gärna lyssna på den, eller gör en helt egen!

Nu får ni berätta!

Dela med dig i kommentarsfältet!

Läs mer!

Tips

Det här inlägget är ett kort utdrag ur kursen “Rehab efter bäckenbottenoperation” som inkluderar information inför operationen och rehabprogram tre månader efter operationen. Du hittar kursen här. Det är teori om hur du bäst tar hand om kroppen och filmade övningar uppdelade i 6 nivåer.

Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Vet du att du är väldigt överspänd vill jag rekommendera denna kurs som en prehabiliterande åtgärd innan operation. Läs mer här: Webbkurser

2 kommentarer till “Förberedelser inför bäckenbottenoperation”

 1. Bra sammanfattning! Fick lämna bort katten under några veckor, bor ensam med en 10-åring som vägrade göra rent lådan. Fick låna en sån gripklo att plocka upp saker från golvet med. Efter dusch satte jag mig helt enkelt på mjukt underlag i min duschhandduk för att torka underlivet.

 2. Så bra tips
  Har nyligen opererat mig för bak och framfall och hade behövt denna information.
  Fick leta som en dåre efter hur man ska bete sig före och efter.
  Går just nu efter dina superbra tips om hur man kommer tillbaka med bäckenbottenträning mm
  Tack för hjälp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *