Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bäckenbottensäker träning?

Bäckenbottensäker träning?

Vad är bäckenbottensäker träning?

Jag skulle vilja säga: Allt eller inget är bäckenbottensäker träning. För min förhoppning är att med rätt strategier, rehab och tillräckligt stegrad återgång till önskad träningsform så kan allt vara bäckenbottensäkert. Jag vill att ni ska läsa detta inlägg med en kritisk röst i huvudet. För jag kommer nu göra något som jag egentligen ogillar, komma med listor och förslag. Men jag vet att det kan vara tryggt att börja med något alls, om man är väldigt osäker eller rädd att förvärra symtom. Det är för dig den här informationen är. Listor och förslag på aktiviteter innebär inte att allt som inte står med är dåligt eller farligt.

Till en början kanske det är viktigt att ta reda på hur det står till med bäckenbotten och eventuella riskfaktorer för framtida besvär:


Rehabtänk

Tänk dig om du hade en ordentligt stukad fot. Du hade fått råd att vänta ett bra tag innan du återgår på den träningsform där du eventuellt ådrog dig skadan. Innan du återgår till tyngre träning bör du ha återtränat styrkan, rörligheten och stabiliteten i fotleden så att den kan tåla tung belastning. Rehabtänket för bäckenbotten kan vara ganska likadant.

Om du svarat ja på mer än enstaka av ovanstående frågor kan det vara smart att bäckenbottenanpassa din träning under en period, för att sedan stegvis kunna ta dig tillbaks till dit du vill komma.

Om du gått igenom något som potentiellt kunde vara ogynnsamt för din bäckenbotten (förlossning, skador, kirurgi) kan det alltså vara bra att ha en stegrad återgång till tyngre träning även för denna muskelgrupp. Medan du samtidigt tränar din bäckenbotten kan du behöva anpassa dina övriga motionsaktiviteter.

träna “bäckenbottensäkert”

Allt eller inget kan vara bäckenbottensäkert. Men något jag ofta förespråkar är att variera sig. Om du ska träna igenom kroppen på gymmet förespråkar jag variationer i utgångslägen och positioner. Sittande – liggande – stående – stående på alla fyra – sittande – liggande. Variera dig!

Du kan också minska gravitationens och buktryckets inverkan på bäckenbotten genom att koordinera andningen med tunga lyft. Det som ökar belastningen på bäckenbotten är övningar som ökar buktrycket inne i magen eller som gör så att bäckenbotten riskerar att ”hängas ner” mot tyngdlagen. Övningar som ökar buktrycket innehåller moment där du spänner mage och rygg och samtidigt låser andningen. Hopp och studs gör också att bäckenbotten får stå emot enorma krafter.

Bäckenbottensnälla strategier

 • Undvik övningar som pressar ner bäckenbotten genom att du håller andan medan du spänner mage och rygg
 • Undvik övningar där båda fötterna är i luften samtidigt.

Vilka träningsformer är mildare?

Träningsformer utan tyngre belastning mot bäckenbotten
Promenader
Simning
Spinning, sittande
Crosstrainer
Längdskidåkning
Vattenlöpning
Klasser på gym utan hopp
Styrketräning med vikter som inte ger dig tyngdkänsla eller läckage,
eventuellt sittande
Övningar där du kan andas normalt

Träningsformer du eventuellt bör undvika under en tid

Löpning
Hoppning (hopprep, krysshopp, hopp på låda)
Boxning
Bollsporter med mycket löpning
Tung bålträning där du håller andan
Styrketräning så tung att du måste hålla andan vid lyft/tryck/stötar

Träna upp din bäckenbotten

Jag kan rekommendera att använda en bäckenbottenträningsapp. Man hittar många om man söker på “kegel” i sin app-store, och sen får man testa sig fram, kvaliteten varierar.

Bäckenbottenträning 1.

Bäckenbottenträning 2.

Bäckenbottenträning 3.

Jag vill kunna träna helt utan att tänka på min bäckenbotten!

För vissa är detta rimligt och möjligt, och för någon annan med ett annat utgångsläge är det inte helt möjligt. Utan att veta mer om dig kan jag inte säga annat. Min tanke är att du behöver jobba mycket med koordinationen av bäckenbotten och ofta dra ner på den generella bålspänningen för att minska buktryckets inverkan mot bäckenbotten.

Hur kan jag träna om jag har bekymmer med min bäckenbotten?

Ibland tänker jag också att träningsglädje får överväga eventuella risker för överbelastning av bäckenbotten. Och jag tänker att varje kvinna behöver göra den ekvationen för sig själv. Du ska absolut träna om du vill det! Det är sämre för hälsan att låta bli, ju. Du kan dock träna så att du förblir så besvärsfri som möjligt. Helst ska det finnas en progress där du får allt mindre symtom i och med att du parallellt med annan träning också stärker upp din bäckenbotten. Vet du inte riktigt hur du ska göra behöver du söka hjälp!

bäcken 005

Vidare tips/Reklam

Webbkursen “Bli stark (med svag bäckenbotten) är en 8 månader lång träningskurs som vägleder dig i vanlig träning som är anpassad för dig med svag bäckenbotten. Den innehåller filmade övningar sammansatta i träningsprogram i 4 nivåer. Varje nivå pågår i två månader. Se mer info här.

8 kommentarer till “Bäckenbottensäker träning?”

 1. Hej Mia! Har funderat en tid på cykling och bäckenbotten. Jag upplever att (sittande) cykling ofta lyfts fram en träningsform som är skonsam mot bäckenbotten, eftersom perineum får stöd från sadeln.
  Samtidigt är det känt att manliga cyklister kan få erektionsbesvär, pga att långvarigt tryck från sadeln mot perineum kan orsaka skador på nerver och blodcirkulationen i bäckenbotten. Liknande besvär verkar finnas även hos kvinnliga cyklister.
  Vad är dina tankar kring hur klitoris svällkroppar och bäckenbotten påverkas av långvarigt tryck?

 2. Anna-Carin Andersson

  Hej!

  Tack för intressanta inlägg!
  Skyddar utandning (och därmed viss upplyftande av bäckenbotten) under den tyngre delen av styrketräningen?

  Mvh
  Anna-Carin

  1. För en del är det en väldigt bra strategi och man får till ett bra automatiserat knip med det. För andra blir det så stressande att hålla på att styra andningen att träningen blir onödigt komplicerad.

 3. Hej, jag funderar på det här med längdskidåkning och bäckenbotten. Jag läser att skidor anses som en relativt skonsam träningsform men gäller det även stakning på ansträngande nivå där fokus ligger på att jobba med bålen? Jag har varit på min efterkontroll och fick höra att jag har buktande slidväggar (främre) och att jag inte ”lyfter” vid knip. Jag vill gärna komma igång med skidåkningen igen men blev efter kontrollen rädd för att träna överhuvudtaget för att inte förvärra tillståndet..Det har gått 2 mån sedan förlossningen och jag har inga symtom som tyngdkänsla eller läckage. Har du några råd i min situation?
  Mvh Jonna

  1. Nej, stakning med högt buktryck är inte särskilt skonsamt om du är väldigt nyförlöst. Men om du kan träna annan skidåkning och introducera stakning successivt stegrat över lång tid finns det heller inget som är farligt med det heller. Det viktigaste är att lyssna på kroppen och inte fortsätta med saker som känns dåligt eller som ger ökade symtom nästa dag.

 4. Hej!

  Gällande cykling så rekommenderas sittande spinning men hour out det med traditionell cykling på asfalt? Efter besök hos urologen så ska jag undvika all träning som belastar bäckenbotten under ca ett år men går det då att cykla även om det innebär att jag behöver stå upp då och då?

  Allt gott!
  Saidé

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *