Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Toalettips för tonåringar

Toalettips för tonåringar

Toalettips för tonåringar

När jag tänker tillbaka på mina tonår så minns jag att jag kunde vandra långa vägar i skolan för att hitta en toalett som låg lite enskilt. Det var en mardröm att någon ens skulle se att man gick in på toaletten. Än värre skulle det vara om någon hörde en bajsa! Det var också ofräscht på toaletterna på skolan och ofta kom jag hem så kissnödig att det värkte i hela magen. Att gå och hålla sig länge är dåligt för många saker, och jag tänkte förklara varför.

Bajsa direkt

Om du blir bajsnödig så har du ca 15 minuter på dig att gå på toaletten. Gör du det inte inom det tidsspannet så har du ”missat tåget”. Det som händer då är att bajset ligger kvar i tarmen och kroppen kommer passa på att dra ur ytterligare lite vätska ur bajset. Det innebär att nästa gång du blir bajsnödig är bajset hårdare än tidigare, och svårare att få ut. När du har bajs i tarmen kommer du också bli mer gasig.

Kan du inte släppa ut gaserna så kommer du uppleva att du blir svullen och uppblåst i magen. De flesta blir bajsnödiga en stund direkt efter frukost. Om du är angelägen om att bajsa bra och tömma tarmen för att slippa gaser och uppblåsthet, se till att få tillräckligt med tid hemma på morgonen efter frukost så at du hinner med att bajsa.

Kissa regelbundet

Urinblåsan fungerar lite som en vattenballong. Blåsan blir större när den fylls med kiss, och blir mindre när du kissat.

Själva kissnödighetskänslan kommer från att blåsan drar ihop sig lite, då blir du påmind om att den är full och att det är läge att gå. Om du ständigt struntar i blåsans signaler om att det är dags att tömma kan det med tiden bli stökigt med den här signaleringen. Det kan uppstå urinläckage bara för att blåsan är så full. Det kan också vara så att blåsan blir utsträckt och du får lite svårt att kissa. Riktlinjen kan vara att kissa ungefär var tredje timme.

Tips för att våga gå på toaletten på skolan

På mataffären finns det plastpaket med städservetter. De ser ut ungefär som baby wipes eller tvättservetter man kan ta bort smink med. Om du är väldigt angelägen om att inte sitta på en smutsig toaring kanske sådana städservetter är något att ha i väskan? Om du ska bajsa och du är rädd för att det ska låta kan du testa att sätta lite papper nere i toaskålen först, så landar korvarna kanske mindre ljudligt. En del väljer istället att ha kranen på. Båda dessa alternativ är förstås lite slöseri på papper och vatten. Det bästa vore ju förstås om vi alla kunde acceptera att människor både bajsar och kissar. Det är ju inget konstigt.

Pall eller toarullar under fötterna

Det bästa bajs-tipset är detta – ha fötterna upp på någonting. En barnpall i badrummet är bra, har du småsyskon så kanske du kan låna den. Om det inte finns så kan du ställa ut två toarullar på golvet och ha en fot på vardera rulle. Att knäna kommer något högre än höfterna hjälper dig att slappna av och släppa ut både kiss och bajs.

Stress, oro, ångest

Psykisk hälsa påverka vår mag-tarmhälsa otroligt mycket. Om du känner dig väldigt stressad eller orolig kan just avföringsvanorna påverkas mycket. Ta dig själv på allvar om du mår dåligt och prata med någon du har förtroende för, på skolan eller inom hälso-sjukvården. Det finns hjälp att få!

Toalettips för tonåringar

Dela gärna med dig av egna toalettips för tonåringar. Har du andra frågor eller funderingar får ud också gärna skriva dem i kommentarsfältet!

Alla inlägg i serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *