Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Urinläckage hos tonåriga tjejer

Urinläckage hos tonåriga tjejer

Urinläckage hos tonåriga tjejer förekommer hos ca 20 %. Det är alltså var femte tjej. Det vanligaste är att det förekommer urinläckage i samband med bråskande kissnödighetskänning, men nästan 7 % har också läckage vid skratta, hosta, nysa eller fysisk ansträngning.

Det kan kännas superpinsamt att läcka urin och det kan vara svårt att prata om det med en familjemedlem eller vänner. Om du vågar kan du ta upp ämnet med någon inom hälso-sjukvården, kanske exempelvis barnmorska på ungdomsmottagningen.

Läcker kiss vid belastning

Ibland uppstår läckaget på grund av att trycker som uppstår i buken när du skrattar, hostar eller tränar är högre än den muskelspänning som bäckenbotten kan skapa. Då kan du träna dina bäckenbottenmuskler så at det blir starkare. Detta gör du genom att ”knipa” med underlivets muskler. Du ska tänka att du ska hålla in en fis och hålla in kiss, håll kvar den muskelaktiveringen i några sekunder och slappna sedan av igen. Det finns appar som kan hjälpa dig med detta. ”Kegel” är det amerikanska ordet för bäckenbottenträning, det finns bra gratisappar med detta tema om du söker!

Läckage för att du kissar för sällan eller för ofta

Ibland uppstår urinläckage av andra orsaker än att musklerna är för svaga. Kanske kommer det kiss när du skrattar eller nyser eftersom blåsan är väldigt, väldigt full? Du behöver gå och kissa regelbundet, ungefär var tredje timme. Försök att inte hålla dig längre än så. Ibland uppstår tvärt emot det vi kallar ”överaktiv blåsa”. Det innebär att blåsan signalerar om kissnödighet fast den inte alls är särskilt full. Detta kan du behandla själv genom att helt enkelt hålla dig en stund, trots att du är kissnödig. Även här kan du ha riklinjen att inte kissa jättemycket oftare än var tredje timme.

Läckage för att du dricker för mycket

Kissnödighet är också sammankopplat med hur mycket du dricker. Du behöver inte dricka mer än ungefär 1,5 liter om dagen, om du också äter frukt och grönt som innehåller en del vätska. Dricker ud väldigt mycket kaffe, te eller annan dryck så kommer du också bli mer kissnödig. Har du ständigt för mycket vätska i omlopp i kroppen ökar också risken för urinläckage.

Urinläckage vid idrott

Intensiv och långvarig fysisk överansträngning kan också försvaga bäckenbottenmusklerna. Unga kvinnor som idrottar intensivt kan få urinläckage. Det drabbar exempelvis både gymnaster och personer som sysslar med bollsport. Upp emot 80 % alla tonåringa trampolingymnaster har urinläckage. För att få bäckenbotten att orka med träningen kan du behöva bäckenbottenträna en period. Ibland behöver bäckenbotten också vila mer, och då behöver man i vissa fall dra ner lite på sin väldigt intensiva träning.

Läs mer här:

Ansträngningsinkontinens – om urinläckage som sker vid träning, skratt, hosta eller nysning

Trängningsinkontinens – om urinläckage som sker vid plötsligt påkommande kissnödighet

Bäckenbottenträning 1, 2, 3 – om hur du kanske kan träna bort urinläckaget.

Alla inlägg i serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *