Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Vad du behöver veta före din sexdebut

Vad du behöver veta före din sexdebut

Vad du behöver veta före din sexdebut

Det här är en alldeles för högtflygande rutbrik. Det finns SÅ MYCKET MER du behöver veta inför sexdebuten. Kanske det viktigaste finns att hitta här: Sex och samtycke.

Jag vill också poängtera att sex är otroligt mycket mer än bara vaginal sexuell penetration. Just det här inlägget handlar om det, för det är faktiskt en avancerad sak som kan göra lite ont första gången.

Bäckenbotten och vaginalt sex

Bäckenbotten är en muskelgrupp som finns innanför hud och slemhinna i underlivet. Det är viktigt att veta om att denna muskelgrupp är avgörande för vår sexualfunktion. Bland annat är det bäckenbottens muskler som drar ihop sig med en pulserande rytm då vi får en orgasm. Det är också bland annat bäckenbottens muskler som är med och skapar utrymme i slidan när man ska föra in något där.

Smärta vid sex

Det finns ett begrepp som heter provocerad vulvodyni. Provocerad betyder att det är något som känns när man berör, trycker eller för in något. Vulva betyder de yttre könsdelarna och dyni betyder smärta. Det här hette förut ”vestibulit”. Det handlar om att det bränner, svider och gör ont när man försöker föra in en tampong, går på gynundersökning eller försöker ha sex med exempelvis en snopp.

Avslappning i bäckenbotten

Det kan hända är att bäckenbottens muskler stänger till slidöppningen genom en slags överspänning i musklerna. Det kan göra att slidöppningen blir för trång, och då kan sex göra ont. Det handlar alltså i de flesta fall inte om ”så du är”, utan att du är omedvetet spänd i musklerna. Om du tror att det här är ett problem du har finns det övningar och tips att hitta här:

Egenvård vid överspänd bäckenbotten

Hymen

Hymen är en krans av slemhinneveck som finns omkring en centimeter innanför slidans mynning. Det här kallades förr för ”mödomshinna” och man trodde att det var något som skulle gå sönder när man har vaginalt sex för första gången. Så behöver det inte alls vara. Men om det gör lite ont och du blöder litegrann efteråt så behöver du inte vara orolig. Det är oftast en sak som bara känns första gången.

Livmodertappen

En annan sak som kan kännas obehaglig är när snoppen kommer åt livmodertappen väldigt djupt inne i slidan. Det här brukar man kunna påverka genom att byta position.

Första vaginala sexuell penetrationen

Första gången är sällan hollywood-romantisk och hundra procent bekväm och njutningsfull. Det är som med många andra saker – man behöver träna och lära sig med tiden. Jag hoppas att din första gång med härlig och tillsammans med någon som är beredd att lyssna på dig, gå varsamt fram och kan fokusera lika mycket på din njutning som sin egen. Nu ska jag ge dig och er några tips!

Prata om det

Jag skulle rekommendera dig att ha din vaginala sexdebut tillsammans med någon du kan prata om saken med. Du har full rätt att berätta hur allt får dig att känna och hur din kropp reagerar. Om något känns obekvämt eller läskigt har du också alltid rätt att säga nej.

Uppvärmning

Om du ska springa ett lopp kommer du behöva värma upp innan. När du ska ha vaginalt sex behöver musklerna i bäckenbotten ha fått värma upp. Om du är sugen på att ha sex kommer också kroppen igång med det som kallas lubrikation, slidan producerar själv ett slags glidmedel. Slidan blir också djupare, kuddigare och stretchigare, vilket gör att risken minskar att det kommer göra ont. Uppvärmningen brukar bestå av kyssar, smekningar och kanske oralsex. Oralsex behöver inte bara vara en del av uppvärmmingen och förspelet, det kan vara en hel sex-akt. Det är inget som säger att vaginalt sex är ”det riktiga sexet”.

Det finns olika positioner

Om du märker att vaginalt sex gör ont kan det vara värt att testa en annan position. Den vanligaste positionen är den som kallas ”missionären” och handlar om att den med vagina ligger ner på rygg och den med penis ligger ovanpå. Ibland blir det bättre om du som har vagina har en kudde under rumpan.

Borde smärtan gå över?

Om sex gör ont första gången betyder det inte att det kommer göra ont även framöver. Ofta så kommer hymen vänja sig vid utsträckning (om den inte redan gjort det av exempelvis tamponganvändning). Om det gör ont även andra och tredje gången ska du börja använda glidmedel och fokusera ännu mer på uppvärmning och förspel. Gör det ont även efter det tycker jag att du ska besöka ungdomsmottagningen och få råd. Kanske är det något som du kan få hjälp med bara genom ett enstaka besök. Har du problem med en överspänd bäckenbotten kan du också be om hänvisning till en fysioterapeut som jobbar med bäckenbotten.

Vad du behöver veta före din sexdebut

Använd kommentarsfältet och ställ frågor om du vill. Och du som vill dela med dig av tips eller erfarenheter är också varmt välkommen att göra det där.

Alla inlägg i serien

4 kommentarer till “Vad du behöver veta före din sexdebut”

 1. Kanske läser jag inlägget fel – men jag uppfattar det som att du ’normaliserar’ smärta vid sex, vilket blir märkligt för mig. Utgångspunkten bör väl ändå vara att man inte ska göra något som gör ont – även om det är första gången man har sex.

  1. Hej! Bra fråga. Nej verkligen inte. Men just första gången är det mycket möjligt att det gör lite ont utan att det någonsin gör ont igen. Att undvika att ha samlag av rädsla för att det ska göra ont låter dumt, tycker jag. Däremot ska man såklart låta bli att ha samlag om man inte vill. Jag tycker däremot att det är otroligt viktigt att veta att det kan göra ont första gången utan att något är fel.
   Här finns ett mycket mer utvecklat resonemang i flera inlägg om smärta vid sex och när man ska ha sex/inte ha sex:
   https://bakingbabies.se/2020/09/16/sluta-ha-sex-som-gor-ont/
   https://bakingbabies.se/2020/09/18/nar-sex-far-gora-ont/

 2. Hej Mia! Först en applåd. Din blogg är fantastisk! Vilket arbete du lägger ned!
  Träffar i mitt arbete ofta unga kvinnor med vulvodyni som skulle behöva gå en webkurs mot överspänd bäckenbotten men de vill inte alls ”baka bebisar” . Vilken kurs ska jag rekommendera dem?

  1. Hej Charlotta! Åh, det fattar jag. Om själva namnet bakingbabies är svårt för dem att komma över blir det ju knepigt. Men webbkursen som handlar om smärta och överspänning är anpassad för att fungera för “vem som helst” och långt ifrån bara dem som fött barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *