Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Koppling mellan amning och smärta?

Koppling mellan amning och smärta?

mother breastfeeding newborn baby

Koppling mellan amning och smärta?

I en stor andel av alla samtal jag hamnar i med patienter som efter en graviditet har kvarvarande värk kommer vi i något skede att prata om amning. Det är ganska vanligt att många tror att det finns ett samband mellan amning och smärtbesvär. Det är viktigt att veta att forskningen inte kunnat komma fram till att amning orsakar eller bibehåller ett smärttillstånd i exempelvis bäckenleder eller vaginala vävnader, jämfört med flaskmatning.

  • Vill du inte amma ska du inte heller göra det. Men vill du amma behöver du inte sluta, i jakten på symtomlindring för besvär du har.
  • På befolkningsnivå finns det ingenting som tyder på att ammande kvinnor har mer smärta än exempelvis flaskmatande kvinnor.

För ett utökat vetenskapligt resonemanget till andra texter jag skrivit:

Individuella skillnader

Har du smärtor och besvär så har du ju smärtor och besvär. Upplever du att detta är kopplat till amning så är det troligen också det för dig. Det är exempelvis många statiska positioner inblandat i amning, som kan upplevas mycket tungt för kroppen. Smärta från amning som hör ihop med ergonomi och hållning kan vi fysioterapeuter ofta behandla.

Ledvärk efter långvarig eller repetitiv belastning

Värk i kroppen generellt handlar ofta om belastning på leder och muskler. Ofta är värken du känner en slags trötthetsvärk. Att detta kommer under en tid då du ammar ofta och länge är inte konstigt.

Amning lägger belastning på nacke, skuldra, rygg, handleder och armbågar. Denna belastning tillsammans med trötthet och sömnbrist gör att du kanske också saknar viktiga möjligheter till återhämtning.

Behandling?

Att byta position ofta och att träna upp spända och trötta muskler är den långsiktiga behandlingen. För kortvarig lindring kan massage och avslappning vara bra.

Depression förstärker smärta

Det finns en signifikant koppling mellan smärtkänslighet och postpartumdepression. Särskilt om du haft en svår eller utdragen förlossning kan du ha en ökad risk både för depression och utveckling av långvarig smärta. Kopplingen är komplex och förklaras troligen av både fysiska och psykologiska mekanismer. Om du känner dig nedstämd eller har väldigt ont i kroppen efter graviditeten ska du söka vård. Detta är såklart för att du ska må bättre nu, men också för att minska risken för långvariga smärtbesvär.

Östrogenbrist under amning

Under amningsperiodens början har man mycket låga nivåer av östrogen, också detta smyger sig ofta uppåt under de följande månaderna. Nivåerna förblir dock relativt låga under hela perioden som individen inte har någon menstruation. Östrogenbrist har en koppling till både stress och smärtrespons hos människor. Det innebär att östrogen kan påverka hur hjärnan reagerar på smärtsignaler. Kvinnor som har låga östrogennivåer efter klimakteriet har i regel större smärtbesvär än kvinnor före klimakteriet, vilket tyder på en koppling mellan hormonella förändringar och smärta. Kvinnor med låga östrogennivåer kan vara mer benägna att uppleva långvarig smärta och psykologisk stress, medan kvinnor med högre östrogennivåer kan ha en viss skyddande effekt mot kronisk smärta och stress. Det finns inga specifika studier på låga östrogennivåer, smärta och amning, men det vi tror generellt är alltså att östrogenbrist kan göra så att det smärtupplevelsen förstärks.

Sömnbrist och smärta

Bristande sömn kan också hindra återhämtning och öka risken för ihållande smärtbesvär. Lagom doserad träning kan däremot motverka dessa effekter. Vet du att du ammar mycket på nätterna och aldrig får sova tillräckligt kan sömnen vara en sak att jobba lite på. Och det kan också vara så att det kan vara värt att försöka återgå till någon form av träning. Ta hjälp av en fysioterapeut om du behöver.

Referenser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *