Hjälp jag har fått framfall!
”Hjälp, jag har fått framfall. Det känns av hela tiden och jag oroar mig konstant för att jag ska förvärra det. Det är obehagligt och skaver. Vad ska jag göra?”
Det är viktigt att veta att framfall ofta är ett tillstånd som går upp och ner över tid. Många som lider av symtom av sitt framfall upplever inte att besvären blir värre över tid, många får också minskade besvär med tiden. Det är därför onödigt att gå omkring och lägga väldigt mycket tankekraft på att oroa dig för att det ska bli värre.
Ungefär var femte kvinna kommer genomgå en operation för framfall. Det är viktigt att veta att detta inte är det värsta som kan hända. Många framfallsoperationer är bra och leder till en ökad livskvalitet och minskade symtom. Men många behöver inte kirurgi, eller får rekommendationen att vänta med operation av olika anledningar.
Vad kan man göra istället?
Idag tänkte jag dela med mig om hur jag som fysioterapeut tänker när jag lägger upp rehab för en person med framfall. Rehab för att ge symtomlindring för framfall är i min värld fokuserat kring följande punkter:
- Bäckenbottenträning – både styrka och avslappning
- Dosering av träning inom ett symtomfritt spann
- Optimering av balans mellan aktivitet och återhämtning
- Optimering av avförings- och toalettvanor
- Behov av hjälpmedel/vaginala stöd
Bäckenbottenträning – både styrka och avslappning
Bäckenbotten är den muskelmassa som kan lyfta upp alla organen som vilar inne i bäckenet. Att stärka upp muskler innebär att de ökar i volym. En stark bäckenbotten är en tjock bäckenbotten som lyfter organen bättre!
Här hittar du ljudfiler för bäckenbottenträning.
Dosering av belastning inom ett problemfritt spann
Du behöver vara fysiskt aktiv i vardagen och gärna motionera och träna utöver det. För personer med framfall brukar vi rekommendera att du tänker att du har en budget som sträcker sig över hela dagen, och all fysisk aktivitet ska rymmas i din budget. Om du upplever att du dagen efter en fysiskt aktiv dag får ökade besvär av ditt framfall kan du ha överskridit din budget.
För personer med framfall är det viktigt att hitta det problemfria spannet av fysisk belastning. Detta kan variera från dag till dag och är subjektivt. I stället för att vänta tills du är helt symtomfri, fokusera på att träna inom den nivå av symtom du kan hantera.
Målet är att du ska kunna göra allt du vill och behöver göra, utan att symtomen förvärras. Ibland behöver du justera din träning, ibland behöver du utförandet av saker i din vardag. Ibland handlar det om att utöka din budget genom att träna upp kroppen och dess tolerans för belastning över tid.
Justera träningen
Istället för att sluta träna helt vid symtom, prova att justera belastningen. Det kan innebära att minska vikterna, minska antalet set och repetitioner, ändra frekvensen eller anpassa tekniken. Det är helt möjligt att fortsätta träna utan att överbelasta bäckenbotten eller riskera att försämra framfallet.
Om du upplever symtom efter träning, är det viktigt att lyssna in fall symtomen återgår till ”grundnivån” inom 24-48 timmar. Försvinner symtomen in den tiden är belastningen ändå helt okej och innebär att du inte behöver justera ner nivån. Det är normalt att uppleva tillfälliga ökningar av symtom särskilt efter ny eller mer intensiv träning.
Balans mellan aktivitet och återhämtning
Bäckenbotten är en muskel som arbetar hela tiden, till skillnad från övriga muskler i kroppen. Även när du sover finns det en liten anspänning kvar i bäckenbotten. Det är därför du släpper fisar – men inte bajs – i sömnen. Eftersom bäckenbotten aldrig riktigt helt får vila kan vi behöva hjälpa den på traven. Jag brukar försöka förklara för mina patienter att de behöver hushålla med bäckenbottens resurser. Bäckenbotten kanske inte klarar att hålla dig symtomfri om den alltid blir överbelastad. Kanske klarar den inte att bära barn, stå på jobbet, bära hem matkassar, stå och steka pannkakor och sedan ett träningspass på kvällen. Det kan hända att du behöver lägga in liggande pauser under dagen, eller fram mot kvällen. Det kan hända att du med gott samvete ska sitta ner när du får tillfälle!
Optimering av avförings- och toalettvanor
Långvarig förstoppning är en riskfaktor för framfall. Varje gång du sitter och krystar för kung och fosterland läggs väldigt mycket tryck neråt mot de vävnader som redan är lite sänkta. Att hålla avföringen mjuk och att bajsa regelbundet är de främsta råden för att vara snäll mot ditt framfall. För en del hjälper det att ha upp fötterna på en pall när man ska bajsa. Det kan också vara hjälpsamt att andas lugnt och hålla en mjuk och avslappnad mage.
Läs mer här: Fysioterapi för bajsproblem
Hjälpmedel/vaginala stöd
Mekaniska stöd som placeras i slidan är utformade för att ge stöd åt slidväggarna och motverka framfall av vävnad. Anpassning och rätt passform är avgörande för effektiv symtomlindring. Korrekt anpassade prolapsringar ge god lindring, som en slags sport-bh för slidväggarna.
Läs mer här: Prolapsringar
Vikthantering
Övervikt ökar trycket mot bäckenbotten och kan förvärra symtom av framfall. Att bibehålla en hälsosam vikt kan minska belastningen på bäckenorganen och därmed lindra besvären.
Hjälp jag har fått framfall!
Framfall kan vara ett påfrestande tillstånd, men med rätt egenvårdsåtgärder, träningsprogram och en hälsosam livsstil kan symtomen lindras avsevärt. Genom att stärka bäckenbottenmusklerna och upprätthålla generell god hälsa kan du förbättra din livskvalitet och minska risken för ytterligare problem.
Här hittar du också alla artiklar om framfall som finns här på bakingbabies.
Vidare tips/Reklam
Webbkursen “Bli stark (med svag bäckenbotten) är en 8 månader lång träningskurs som vägleder dig i vanlig träning som är anpassad för dig med svag bäckenbotten. Den innehåller filmade övningar sammansatta i träningsprogram i 4 nivåer. Varje nivå pågår i två månader. Se mer info här.