Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Vad är en prolapsring?

Vad är en prolapsring?

colorful doughnuts

“Prolapsringar – vad finns det för information mer än den lilla text som flera regioner har? Hur vet man att storleken är rätt? Vad gör man med ringen när man har mens? Kan man röra sig och träna som vanligt eller bör man vara lite betänksam med tunga lyft etc ändå? Jag upplever att det inte går att springa med ring fast läkaren sa att det skulle gå.”

Läsarfråga

Prolapsringar kan vara ett utmärkt alternativ till kirurgi eller ett symtomlindrande hjälpmedel till dess att kirurgi blir aktuellt. Prolapsstöd kan du använda mot alla sorters framfall (cystocele, rectocele eller livmoderprolaps) men kan vara olika bekväma och sitta olika bra beroende på en rad olika faktorer.

Vad är egentligen en prolapsring?

En prolapsring, eller pessar, är ett mekaniskt hjälpmedel som skapar ett stöd i vagina. Syftet är att stötta upp väggarna och de organ som kan sacka neråt, det vill säga urinblåsan, tarmen och/ eller livmodern. De moderna prolapsstöden är oftast gjorda av medicinskt silikon eller plast. De fungerar helt enkelt genom de tar upp utrymme och förhindrar buktningar och tryck nedåt.

Vad är prolaps?

Innan vi dyker in i prolapsstöd och ringar, låt oss först förstå vad en prolaps är. En prolaps inträffar när något av bäckenorganen, såsom livmoder, blåsa eller tarm, åker ner från sin ursprungliga position. Detta kan vara orsakat av försvagade bäckenbottenmuskler, särskilt efter graviditet och förlossning, men det kan också vara kopplat till andra faktorer som åldrande och genetik.

Vem kan ha en prolapsring?

Prolapsringar passar inte alla, och de olika formerna och varianterna av ringar passar olika individer. Först måste framfallet vara tillräckligt litet för att vara hjälpt av en ring. Individen måste också känna att det är okej att ha ett mekaniskt hjälpmedel i vagina, och ska vara bekväm med att ta i och ur ringen för rengöring. En del upplever att ringen skaver, har en ökad infektionskänslighet vaginalt och att flytningarna ökar.

Det finns olika anledningar till att välja prolapsring som behandling – för att kunna skjuta en operation på framtiden, för att underlätta fysisk träning eller under en pågående rehabperiod för bäckenbottenmuskulaturen.

Prolapsringar är oftast inte lämpliga för dem som aktiva vaginala infektioner, sår, blödningar utöver menstruationsblödningar eller vid silikon/latexallergi.

Hur provar man ut en prolapsring?

Här i Sverige har jag mest hört om personer som får en prolapsring av sin gynekolog med ett ganska slarvigt utprovningsförfarande, och med knappt någon uppföljning alls.

Grejen med prolapsringar är att det är en “trial and error” med dem, och att du troligen kommer behöva testa lite olika varianter och storlekar innan du är nöjd. Ger förskrivaren upp när patienten kommer tillbaka första gången och säger att ringen inte funkade, då blir det ju heller kanske ingenting med den behandlingen. Ringen ska sitta i utrymmet mellan väggen bakom livmodertappen och främre väggen (i riktning mot pubisbenet), och storleken ska vara “den största som passar in utan att vara obekväm”. Efter att du stått och gått i ungefär en timme kan du utvärdera ringens passform, men det får gärna gå flera dagar.

Olika typer av ringar för olika framfall

En cystocele behandlas ofta med en ring som inte är ihålig, det vill säga som har en perforerad platta i mitten. Vid livmoderframfall används ofta en ring som har ett hål i mitten (ni fattar,  som en donut. Ansträngningsinkontinens behandlas ofta med en ring med en plupp framtill, som kan skapa ett extra tryck mot blåshalsen.

Hur använder man ringen?

Ringen kan du använda dagligen eller bara vid tyngre belastning. Du kan ta ut den dagligen, varje vecka eller en gång i månaden och rengöra den med tvål och vatten. Ringar som inte har en platta i mitten kan du har kvar inne vid vaginal sexuell penetration om den inte stör. Du kan behöva kombinera ringbehandlingen med östrogenkräm. Behandlingen bör följas upp var 3-6 månad hos läkare.

En ring med bra passform ska inte kännas, och ett obehag under ringanvändning är en signal om att passformen inte är optimal eller att ringen kommit ur läge. En bra ring sitter på plats när du går, hostar och är fysiskt aktiv. Den ska heller inte göra att du får svårt att tömma blåsa eller tarm.

Här finns en jättebra guide till hur du sätter in ringen. 

Östrogenkräm och ringar

Personer som ammar och eller som passerat klimakteriet får ofta östrogenkräm förskriven tillsammans med sin ring. Östrogen behövs för att optimera slemhinnorna i vagina, och just under amning och efter menopaus får man ofta östrogenbrist.

Problem med ringbehandling

De vanligaste komplikationerna med prolapsringar kommer utav att ringens passform inte är optimal. Då kan ringen orsaka skav, förstoppning, ökade flytningar och förändrad lukt.

Sex och prolapsringar

Den som provar ut din ring bör diskutera sex med dig, så at ni kan komma fram till vad som är bäst utifrån hur du vill och brukar ha sex. Vissa ringar behöver tas ut inför vaginal sexuell penetration. Vissa ringar/stöd kan inte tas ut av användare själv, och dessa är då inte alltid optimala.

Mens och prolapsringar

De flesta verkar mena att du ska kunna ha ringen inne under menstruationen precis som vanligt. Rådet är att ta ut och rengöra ordentligt efter varje menstruation. En del personer låter bli att använda ringen under menstruationen. En del upplever också att en menskopp kan ge något av det mekaniska stödet som en prolapsring kan ge, medan andra upplever att de inte ens kan föra in menskoppen och få den på plats.

Träning och prolapsringar

Huruvida en individ kan återgå till alla olika sorters fysiska aktiviteter är individuellt. Här har jag inget bättre svar än “det som känns okej, är okej”. En prolapsring kan hjälpa dig till högre komfort vid träning, men både löpning och tyngre träning kan ibland kännas tungt för bäckenbotten ändå. En fysioterapeut inom kvinnors hälsa kan hjälpa dig med muskelfunktionsbedömning och vägledning vidare utifrån det.

Vad är en prolapsring?

Här hittade jag en bra och informativ film:

Länk till youtube. Film om de olika prolapsringar som finns.

En hel serie texter om prolapsstöd

6 kommentarer till “Vad är en prolapsring?”

  1. Hur är det med prolapsring och överspänd bäckenbotten? Fick prova men de gick från små som gjorde ont efter några minuter till större som gjorde ont direkt de sattes in. Och med den största jag provade gled den ändå ur läge så fort jag reste mig upp. Har knappt någon perinealkropp kvar och pubococcygeus/puborectalis är spända och ömmar om jag så bara sätter in fingrarna och känner på dem. Hade det varit någon idé att prova ännu större och härda ut ett dygn?

    1. Prolapsstödet ska ligga ovanför bäckenbotten, så på ett sätt ska det ju inte vara ett problem. Men samtidigt ska ringen ju också gå att ta ut och sätta in utan smärta m/våld. Tror att det är lite olika hos olika individer vad som funkar.

  2. I min lilla stad är det barnmorskorna på Gynmottagningen som provar ut prolapsringar. Det funkar väldigt bra. Bättre lämpade än gynekologer tänker jag. Skulle också kunna vara en uppgift för oss fysios 😉

  3. Kan man använda prolapsring relativt nära en förlossning? Har buktande slidvägg i fram och trolig rectocele. Är snart 4 månader efter förlossningen och har besvär med tyngdkänsla och som att något sitter i slidmynningen. Kan det hjälp med prolapsring då?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *