Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Framfall beror inte på ärrvävnad

Framfall beror inte på ärrvävnad

silhouette of persons hand

Jag fick barn för 6 mån sen och fick en stor grad 2-bristning. Har efter det haft mycket obehag från underlivet. Här om dagen tittade jag i spegeln på mitt kön och fick panik. Jag tror att jag har fått framfall! Sökte på nätet och det verkar som att det är ärrvävnaden som leder till framfall? Jag har försökt att massera men nu har jag också fått ont… hjälp mig, mår så dåligt av detta!

Hej och tack för din fråga. Den gav mig anledning att bege mig ut på nätet för att förstå vad du kan ha läst. Jag hittade detta påstående på en alternativmedicinsk hemsida:

”I motsats till vad man tidigare trott, att organen”faller” ner eller fram för att bäckenbottenmusklerna är försvagade eller skadade, så DRAS organen ur sin position på grund av ärrvävnad i bäckenbotten… Ärrvävnaden kan i  sin tur uppstå vid förlossning, operationer, sexuella övergrepp eller annat trauma i bäckenbotten.”

Alternativmedicinsk förklaring till framfall

Jag förstår att det kan kännas överväldigande att hantera både obehag och oro kring underlivet efter förlossningen. Idag vill jag förklara och klargöra några saker.

Det citerade påståendet har fel

Det påstående om framfall som framförs i texten är felaktigt av flera anledningar:

  1. Framfall uppstår främst på grund av försvagning eller skada på bäckenbottenmusklerna och stödjevävnaderna. Framfall uppstår på grund av tyngdlagen och på grund av en försvagning av det lyftande och bärande stödet.
  2. Ärrvävnad kan visserligen påverka vävnaders elasticitet och funktion, men det är inte den primära orsaken till att organ dras ur sin position. Ärrvävnad uppstår som en del av kroppens naturliga läkningsprocess efter skador eller operationer och kan leda till stelhet och minskad elasticitet i de drabbade områdena. Även om ärrvävnad kan påverka elasticitetet och funktion i vävnaderna är det inte ärrvävnad som ensamt orsakar framfall.
  3. Personen som skrivit texten bygger den på begreppet biotensegritet. Detta är en konceptuell modell och inte direkt tillämpbar på mekanismerna bakom framfall. Framfall orsakas inte av ett “drag” av organen genom spänningar skapade av ärrvävnad. Istället handlar det om en förlust av stöd på grund av att bäckenbottenstrukturerna har blivit svaga eller skadade.

Är du säker?

Det finns omfattande forskning som visar att de främsta orsakerna till framfall av bäckenorgan är försvagning och skada på bäckenbottenmusklerna och stödjande vävnader, inte ärrvävnad. Vi har robust evidens att påverkan på muskler och stödjevävnad genom vaginala förlossningar och ökad ålder är de viktigaste påverkansfaktorerna. Det vetenskapligt baserade strategierna för behandling fokuserar på att förbättra stöd och funktion snarare än att hantera spänningar orsakade av ärrvävnad.

Vad är framfall då?

Framfall innebär att ett eller flera av bäckenorganen buktar ner i slidan. Vanliga tecken på framfall inkluderar en känsla av tyngd eller tryck i bäckenet, obehag i underlivet, svårigheter att tömma tarmen eller urinblåsan, och ibland en synlig utbuktning i eller utanför slidan. Det är viktigt att få en korrekt diagnos från en vårdgivare. Efter en vaginal förlossning är det många som har övergående buktningar i slidan och försvagade muskler som återhämtar sig med tiden. Det som känns som framfall året efter en förlossning kan vara övergående av sig självt. Det finns också andra besvär som kan ge symtom som liknar framfall. Det är inte möjligt att diagnostisera sig själv.

Vad kan du göra själv?

Jag rekommenderar starkt att du bokar tid hos en gynekolog och en fysioterapeut som jobbar med bäckenbottenhälsa. Gynekologen kan göra en grundlig undersökning och ge dig en korrekt diagnos och behandlingsplan. Fysioterapi för bäckenbotten vara en del av behandlingen.

Det är också viktigt att komma ihåg att information du hittar på nätet inte alltid är korrekt eller tillämplig på din specifika situation. Att tro att du har framfall baserat på en googling kan orsaka onödig oro och stress.

Här är några saker att tänka på:

  • Smärta och obehag efter förlossningen är vanligt. Det kan ta tid för kroppen att läka och återhämta sig efter en förlossning, speciellt om du har haft en bristning.
  • Framfall är inte alltid orsaken till obehag i underlivet. Det finns många andra möjliga orsaker, de allra flesta behandlingbara och övergående.
  • Att massera ärrvävnad kan vara bra för läkningen, men det är viktigt att göra det på rätt sätt. Om du har ont av att massera bör du sluta och kontakta en fysioterapeut eller gynekolog.

Men var har de fått påståenet att framfall beror på ärrvävnad ifrån?

Det kan bara vara rakt av hittepå, men det kan också baseras på en kontroversiell och ifrågasatt artikel på samma tema (1). För att forskning ska anses vara trovärdig bör det finnas flera oberoende forskare som kommer fram till samma saker, och resultaten bör gå att resonera kring utifrån andra vetenskapligt beprövade rön och modeller. Den här studien avviker från generella antaganden inom vetenskapen och den medicinska världen på flera sätt. Exempelvis skriver författaren ned betydelsen av bäckenbottenträning som behandling för symtomlindring av framfall och framställer kirurgisk behandling som farligt och negativt. Det finns alltid risker med kirurgi, men det är också viktigt att se på den kunskapsbas vi har – där många individer får framgångsrik symtomlindring av kirurgi utan allvarliga komplikationer.

Artikeln utgår också från biotensegrity-modellen som alltså är ett kontroversiellt koncept. Biotensegrity handlar om att se på kroppen som ett nätverk av spänningar och kompressioner som håller strukturer på plats. Denna modell är inte allmänt accepterad inom traditionell medicin och vetenskap. Artikeln bygger också sina slutsatser på retrospektiva studier av en liten grupp patienter. Detta gör att metoden inte är tillförlitlig när det gäller att bygga en kunskapsgrund. Det är alltid bra med nya infallsvinklar och idéer som utmanar gamla föreställningar! Men ska dessa slå omkull rådande uppfattningar måste forskningen vara mer robust än så här.

Referenser

  1. Development of a biotensegrity focused therapy for the treatment of pelvic organ prolapse: A retrospective case series

Här kan du läsa om buktande slidväggar och framfall

1 kommentar till “Framfall beror inte på ärrvävnad”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *