
Sömn är avgörande för kroppens läkning
Sömn spelar en avgörande roll i kroppens återhämtning, särskilt efter graviditet, förlossning. Senaste årens forskning har också pekat på tydliga samband mellan bristande sömn och utvecklingen av långvarig smärta. För nyblivna mammor är sömnbrist en av de största utmaningarna, och dess påverkan sträcker sig långt bortom trötthet. Dagens text handlar alltså om sömnbrist och läkning.
Forskning visar att kvinnor med muskelskador, kejsarsnitt eller större bristningar kan god sömn postpartum vara viktig för återhämtningen. Djupsömnen, som är central för fysisk återhämtning, påverkas ofta negativt av stress och smärta, vilket kan leda till långsammare läkning och ökad inflammation.
Sömnens roll i fysisk återhämtning
Under sömnen genomgår kroppen flera viktiga processer för att stödja återhämtning och reparation av vävnader. Sömncyklerna består av två huvudsakliga faser:
- NREM-sömn (Non-Rapid Eye Movement), som inkluderar lätt och djup sömn.
- REM-sömn (Rapid Eye Movement), där hjärnan bearbetar information och minnen.
En frisk vuxen genomgår en full sömncykel på 90–110 minuter och genomgår cirka 5–6 sådana cykler per natt.. Djupsömnen är särskilt viktig för den fysiska återhämtningen. Under denna fas ökar blodflödet till musklerna, och kroppen frisätter tillväxthormoner som reparerar celler och minskar inflammation. För nyförlösta kvinnor, särskilt de med större bristningar eller kejsarsnitt, kan störd djupsömn leda till långsammare läkning och större risk för långvariga smärtproblem.
Sömnbrist kan också leda till ett låginflammatoriskt tillstånd som påverkar kroppens motståndskraft mot infektioner. Studier har visat att kvinnor som sover mindre än sex timmar per natt postpartum har ökad risk för metabola förändringar, inklusive insulinresistens och kvarvarande hög vikt postpartum.
Sambandet mellan sömn och smärta
Kronisk smärta och sömnproblem går ofta hand i hand. Uppskattningsvis 50–70 % av personer med långvarig smärta rapporterar även sömnproblem. Forskning visar att sömnbrist kan öka smärtkänsligheten och att personer med dålig sömnkvalitet löper ökad risk att utveckla kronisk smärta.
Hur påverkar sömnen smärta?
Sambandet mellan sömn och smärta går åt båda håll, vilket betyder att:
- Sömnbrist kan öka smärtkänsligheten.
- Smärta kan försämra sömnkvaliteten.
Ny forskning visar dock att sömnproblem har en större påverkan på smärta än vice versa. Vi vet från studier att om du sover mindre än sex timmar per natt kan du ha högre smärtkänslighet dagen efter. Sömnbrist är en viktig faktor när akut smärta utvecklas till en långvarig smärtproblematik. Detta betyder att förbättringar i sömnen kan vara en nyckelfaktor i hanteringen av långvarig smärta.
Sömnbrist påverkar kroppens immunsystem genom att öka nivåerna av proinflammatoriska cytokiner, vilket är signalsubstanser som styr inflammatoriska processer. När dessa nivåer höjs kan det leda till ökad smärtkänslighet och långvarig inflammation, vilket i sin tur kan förvärra kronisk smärta och försämra kroppens förmåga att läka efter skador eller förlossning.
Forskning visar att kvinnor med ländryggs- och bäckensmärta efter förlossning ofta har sämre sömnkvalitet än personer utan kvardröjande smärta. Brist på sömn kan i sig vara en faktor som bidrar till långvariga smärtproblem postpartum.
Vad kan man göra för att förbättra sömn och återhämtning?
Jag kommer återkomma med en hel artikel där jag sammanställer de vetenskapligt baserade råden jag hittar angående sömn, både generellt och specifikt postpartum.
- Vad gäller återhämtning och läkning är rekommendationen att åtminstone åstadkomma 4–5 timmars ostörd sömn. För detta kan det vara viktigt att ta hjälp av den andra föräldern, om det finns en sådan.
- När det gäller läkning och återhämtning måste man också alltid ta med fysisk aktivitet i beräkningen. Dels stimulerar det i sig läkningen, och dels kan fysisk aktivitet förbättra sömnkvaliteten och dessutom minska smärta.
- För dig som har specifika smärtor och besvär vill jag också understryka vikten av att ha gott stöd av en bra fysioterapeut. Här hittar du fysioterapeuter för stöd postpartum.
Sömn är avgörande för kroppens läkning
För kvinnor med bäckensmärta, som fött via kejsarsnitt eller som drabbats av en större bristning kan god sömn vara extra viktigt för att optimera läkning och återhämtning. Jag vet att det inte alltid är lätt, men jag vill ändå förse dig med informationen, för att ni ska kunna fatta informerade beslut om sömn och ordningar där hemma.
Dela gärna med dig av tips och erfarenheter i kommentarsfältet!
Här är alla artiklar i serien.
(Länkarna börjar fungera allt eftersom att de publiceras)
Hej Mia! Intressant ämne. Jag har pågående och delvis svårläkta tendinoser i kroppen (hälsena, knä och armbåge) och tror att det beror på dålig återhämtning dvs har sovit för lite med andra barnet som nu är 1,5 år. Finns det forskning på senproblematik och postpartum också?
Nu sover vi äntligen igenom de flesta nätter men såklart har inte senorna läkt ännu. Tack för alla dina kloka artiklar.
Hej!
Jag har inte sett någon specifik forskning just på sambandet mellan postpartumperioden och tendinoser, men det du beskriver stämmer väldigt väl med hur vi förstår kroppens återhämtning generellt. Sömnbrist, hormonförändringar, kanske näringsbrist och framför allt den enorma belastning det innebär att bära, amma, lyfta och aldrig riktigt vila … Det är klart att senor och andra vävnader påverkas.
Tendinoser är luriga även i vanliga fall, och ännu mer när man inte får återhämta sig ordentligt. Jag tror verkligen du är något viktigt på spåren när du kopplar ihop det här med bristen på återhämtning.
Hoppas senorna snart får hänga med på tåget nu när sömnen blir bättre. Heja dig, och tack för dina fina ord om det jag skriver!
Varma hälsningar,
Mia