Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Sömn och psykisk hälsa postpartum

Sömn och psykisk hälsa postpartum

boy hugging a woman while crying

Sömn och psykisk hälsa postpartum

Sömnbrist är en av de största utmaningarna under postpartumperioden. Detpåverkar både fysisk och mental hälsa. Förutom trötthet och utmattning kan långvarig sömnbrist ha en märkbar effekt på hjärnans funktion, inklusive reaktionsförmåga, minne och beslutsfattande. För dig som nyförlöst och väldigt trött kan detta innebära att vardagen känns svår, att du har tufft att reglera dina känslor och att du får kämpa med din psykiska hälsa.

Hur påverkas hjärnan av sömnbrist postpartum?

Sömn spelar en avgörande roll i hjärnans återhämtning och för våra kognitiva funktioner. När vi sover genomgår hjärnan processer som stärker minnen, sorterar information och återställer energi. Vid kronisk sömnbrist blir dessa funktioner försämrade.

Arbetsminnet blir sämre. Du kan känna att du får en försämrad förmåga att hålla flera saker i huvudet samtidigt. Förmågan att växla uppmärksamhet mellan olika uppgifter kan också påverkas, vilket också gör multitasking svårare. Detta kan göra det svårare att organisera och planera. Sömbrist påverkar också hjärnans informationsbearbetning och leder till långsammare reaktionsförmåga och sämre beslutsfattande. En del upplever också att de har svårt att hitta rätt ord och att de verbala förmågorna blir sämre under perioden de är mycket trötta.

Kvinnans hjärna och sömnbrist

Vissa studier tyder på att kvinnor återhämtar sig bättre från sömnbrist än män, vilket kan bero på hormonella faktorer eller hjärnans anpassning till multitasking. Trots detta är kvinnor i högre grad drabbade av sömnbrist just postpartum, av förklarliga skäl. Förutom förändringar i sömnmönster tillkommer också hormonella svängningar och viss ökad belastning på det kognitiva systemet. De kognitiva belastningen borde rimligen kunna drabba kvinnor och män lika, men av många skäl är det ju ofta inte så.

Sömnbrist och emotionell hälsa postpartum

Långvarig sömnbrist är starkt kopplad till ökad risk för postpartumdepression och ångest. Sömnbrist påverkar hjärnans förmåga att reglera känslor, vilket kan leda till ökad irritabilitet, nedstämdhet och svårigheter att hantera stress. Här är några av sakerna vi vet från forskningen:

  • Studier visar att sömnens kvalitet, gällande både sammanhängande sömn och djupsömn, är viktigare än total sömntid när det gäller att återställa hjärnans funktioner.
  • Bristande sömn postpartum är en riskfaktor för depression och kan skapa en ond cirkel där sömnbristen försämrar det psykiska måendet, vilket i sin tur gör det svårare att sova.
  • Kvinnor med en positiv förlossningsupplevelse tenderar att ha bättre sömnkvalitet postpartum, medan negativa förlossningsupplevelser kan leda till sömnproblem och ökad risk för depression.

Hur vet jag om jag är trött eller deprimerad?

Det kan vara svårt att skilja på normal trötthet och depression postpartum. Trötthet förbättras med vila och sömn, medan depression kan innebära en mer ihållande känsla av hopplöshet, brist på glädje och aptitförändringar. Om du upplever långvarig nedstämdhet eller orkeslöshet är det viktigt att söka stöd från BVC eller vården.

Sömnbristens påverkan på anknytning och barnets utveckling

Mammans sömnproblem kan även påverka barnets kognitiva och emotionella utveckling. Studier visar att mödrar med sömnstörningar kan ha svårare att skapa en stark emotionell anknytning till sitt barn, vilket kan påverka barnets trygghet och välbefinnande på lång sikt.

Sömn och psykisk hälsa postpartum

Sömnbrist postpartum kan ha en omfattande påverkan på våra kognitiv funktioner, på den emotionella hälsan och anknytningen till barnet. En av de största insatserna du kan göra om du känner att du är inne i en negativ spiral kring ditt psykiska mående postpartum det är att ganska omgående ta hjälp med sömnen. Det kan både handla om en omfördelning av ansvaret över barnet och om terapi och läkemedel för dig. Börja med att prata med din eventuella partner och BVC, sök sedan hjälp på hälso/vårdcentral.

Här är alla artiklar i serien.

(Länkarna börjar fungera allt eftersom att de publiceras)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *