Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bäckenbottenträning, bakgrund

Bäckenbottenträning, bakgrund

Bäckenbottenträning, bakgrund

Hur fungerar bäckenbottenträning?

Alla kvinnor borde träna bäckenbotten i alla åldrar. En stark bäckenbotten förebygger inkontinens och kan minska besvär av framfall. . Desstom sägs det att en vältränad bäckenbotten har god inverkan på sexlivet.

En stark bäckenbotten avgör ibland livskvalitet

Inkontinens av olika slag har visats vara en enorm inverkande faktor på kvinnors livskvalitet. Inkontinens och oro för inkontinens kan hämma socialt liv, samliv, träning och det allmäna psykiska måendet.

bäcken 004

Förlossningsskador, gynekologiska operationer och ibland även tyngre träning kan försvaga bäckenbotten på kvinnor.

Det viktigaste efter en förlossning och operation är naturligtvis att musklerna sytts ihop rätt. Detta är en förutsättning för att kunna få fungerande muskler över huvud taget. Nerver kan också skadas vid förlossningar och operationer och nerver läker sakta, ungefär en millimeter per dygn.

Har du blivit bra opererad eller sydd och allting sitter på sin plats, då har du bra förutsättningar för att bli bra. Men även om du har alla förutsättningar att bli återställd, kvarstår risken att bäckenbotten är försvagad. Även om du är  helt bra idag finns en ökad risk för besvär längre fram. Och med besvär menar jag framförallt olika sorters inkontinens (urin, fisar, avföring), men även framfall.

Motivationen är viktigast

Därför borde du vara  vansinnigt motiverad till att träna din bäckenbotten. Bäckenbottenträning är dock enkel, men ofta tråkig träning att göra varje dag. Läs gärna mina råd om att bibehålla rutinen för tråka rehabövningar här.

Hur gör jag?

Bäckenbottenträning 1.

Bäckenbottenträning 2.

Bäckenbottenträning 3.

Vanliga fel vid bäckenbottenträning

Vanliga fel vid bäckenbottenträning; video

Här finns också mina bäckenbottenträningsinstruktioner i ljudfiler.

Frågor, funderingar, tips eller egna erfarenheter? Berätta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *