Självbehandla fastvuxet kejsarsnittsärr

Självbehandla fastvuxet kejsarsnittsärr

Mitt kejsarsnittsärr är hårt och ömt! Kan jag göra något åt det? I det här inlägget får du svar på hur du kan självbehandla ett fastvuxet kejsarsnittsärr.

Vad är ärrvävnad egentligen?

Ärrvävnad är en fibrös vävnad som ersätter den normala vävnaden efter en skada. Den är uppbyggd av samma material som den ursprungliga vävnaden, kollagen, men har en annan struktur och kvalitet. Ärrvävnad är inte elastisk på samma sätt som originalvävnaden.

Ärr som inte läker bra kan både bli estetiskt otillfredställande och leda till fysiska begränsningar. Det finns grundläggande ärr-omsorger som kan användas till alla sorters ärr och det finns ytterligare åtgärder som kan erbjudas dem som har stora problem. De grundläggande råden är att mininmera draget i huden kring ärret, tejpa, återfukta och undvika ultraviolett strålning.

Hypertrofiska ärr håller sig inom ramarna för originalsåret och kan bli mindre med tiden. Keloida ärr är ärrvävnad som liksom ”går bananas” och sprider sig utanför det ursprungliga sårområdet, de blir inte heller mindre med tiden. . Silikonbehandling (med silikonplatta) är förstahandbehandlingen för ärr som visar tendenser att bli hypetrofiska eller keloida. För ”vanliga” men uppdrivna eller stela ärr är ärrmassage förstahandsbehandling.

Långvariga besvär

Långvarig smärta innebär ibland att nerverna i området blivit överkänsliga för både beröring och rörelse. De signalerar smärta för allt mindre sensationer. Kort förklarat innebär detta att hjärnan, ryggmärgen och nerverna tolkar smärta när de egentligen bara får input om något ”vanligt”. Då kan det finnas en behandlingseffekt bara av att vänja ärrområdet vid beröring igen.

Behandling

Ärrmobilisering  är en verksam behandling som skapar en ombildning av ärrvävnaden till mer mjuk vävnad och som kan lugna ner överkänslighet kring nerver i området. Det är optimalt att börja med ärrbehandling så fort ärret är helt läkt. Gärna redan efter 6-8 veckor efter operationen. Kroppen är ju dock alltid på gång med förnyelse och ombildning av celler och vävnader. Ärrbehandling kan påbörjas när som helst. Ju längre du haft ditt ärr, desto längre tid kan ärrbehandlingen dock ta.

Kan jag göra något själv?

Absolut! Du kan själv testa att jobba med dina ärr, oavsett om det handlar om kejsarsnittsärr eller andra ärr på kroppen.

 1. Var varsam! Om du inte riktigt vet hur du ska göra, börja väldigt mjukt och lätt.
 2. Tvätta händerna och håll fingernaglarna korta.
 3. Gör långsamma massagerörelser, håll gärna ett litet tryck på ömmande punkter tills du känner att de släpper något.
 4. Använd gärna en olja, barnolja eller olivolja fungerar ofta bra.
 5. Glöm inte att andas och försök att slappna av.

Ett annat råd som jag tycker är användbart är att börja försöka lära känna kroppens olika smärtsignaler. Många kvinnor verkar till exempel uppleva smärta när det ”egentligen” är en stramande känsla i ärr som kommer vid exempelvis raska promenader. Om du kan börja tänka att en töjning och en viss stramande känsla faktiskt är positiv, kanske du också kan lära om att den känselinput du får vid vissa aktiviteter faktiskt är ett ”gottont” som också är nyttigt.

Frågor, funderingar eller egna erfarenheter? Berätta!

Läs mer på Bakingbabies om kejsarsnitt:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

14 Comments

 • Nu handlar ju serien om kejsarsnitt, men kan detta även vara delvis tillämpbart på ärr efter en bristning, tror du?

 • Jag har lite frågor om det här med att massera ärr. Jag snittades för fyra månader sedan och känner inte av någon smärta eller så i eller runt ärret. Känsel finns men är lite nedsatt här och var. Jag har dock en hel del klumpar/hårdare partier under ärret så jag vill gärna massera för att se om jag kan minska dem. Spelar det någon roll hur jag masserar? Jag har sett videos om det och då ska det masseras i alla riktningar och tryckas och lyftas och jag vet inte vad. Än så länge har jag mest bara masserat längsgående och försökt fokusera mest på klumparna. Dagen efter jag masserat känns det dock som en lätt mensvärk där inne. Det gör inte ont när jag masserar. Lite lite ömt på vissa av klumparna bara. Kan man massera fel? Är det normalt att jag gör ont dagen efter?

  • Jag tänker att du ska massera längs med ärret och syftet är att huden i slutänden ska kunna gå att rulla under fingrarna utan klumpar under. Just dessa skulle jag kanske fokusera lite mer på, och i så fall jobba med lite runt, runt eller med ett lätt tryck 30 sekunder per ställe.

 • Hej!
  Tack för en bra blogg! Hittade er då jag googlade på just fastväxta ärr. Det är nu tio år sedan mitt snitt. Jag har inte ont och har inga problem men det inte så snyggt då det är en bulle över.
  Det ser ut precis som på denna bild
  http://www.familjeliv.se/forum/thread/61947249-ni-som-gjort-en-bukoperation-kejsarsnitt-blindtarm-etc
  Går det att behandla detta själv efter så många år tror ni? Eller hur kan man bli av med bullen?

  • Ju längre du haft ett ärr desto längre tid brukar det ta att behandla. Ett visst ”överhäng” vid snittärr hävdar de också att blir permanent, även om ärret i sig är mjukt och smidigt. Jag tycker absolut att du ska testa, men ge det tid.

 • Hej! Har haft otroligt stor hjälp av att läsa era texter här! Jag akutsnittades för 12 veckor sedan, återhämtade mig bra men fick tyvärr stort bakslag för ett par veckor sedan. Smärtan känns exakt som du beskriver den som att något växt fast ”för kort” jag kan nu bara gå promenader på 15 minuter från att ha gått över timmen. Sedan får jag ont efter. Känns som jag har läkt ”fel” och jag är otroligt ledsen och rädd att jag alltid kommer vara såhär rörelsehindrad.

  Har du erfarenhet av att personer haft den här stramande smärtan som gått över? Är det bra att fortsätta gå även om det stramar/gör ont och utmana sig själv eller hur ska man tänka? Får inga vettiga svar från vården…

  Går det att swisha dricks? Mvh Linnea

  • Ja, ärr går att få mjuka flera år efter. Stramheten du känner nu kan vara en del av ärrets mognad. Fortsätt att röra dig, hellre två korta promenader än en lång och massera ärret lite dagligen är mina tips. (Jag kan ju naturligtvis inte ersätta en bedömning av en professionell IRL men jag litar på att de du träffat uteslutet att det skulle varit något annat).

 • Jag snittades för fyra månader sedan och efter att jag läste detta inlägg inser jag att mitt ärr gissningsvis är fastvuxet. På delar av ärret är det hårda knölar under och huden känns som den sitter fast i vävnaden under. Jag har inte ont men kan känna att det stramar när jag masserar samt har ett ganska stort veck och häng i och med att hud och fett inte kan röra sig fritt och nedanför ärret. Är det rätt att försöka sig på att massera eller bör jag låta någon kolla på det?

 • Jag snittades för 9 veckor sen, avslaget slutade vid 6 veckor och började ärrmobilisering två dagar sen. Nån timme efter massagen så började jag blöda och fortsatte blöda i ett dygn rätt kraftigt. Kändes i livmodern som väldigt svaga eftervärkar/som att den drog ihop sig. Ska jag vänta nån vecka till med att prova massera igen eller är det tvärt om bra att fortsätta massera nu?

  Följer ditt träningsprogram för kejsarsnittade, känns hur bra som helst!

  • Hm. Masserade du väldigt hårt? Massagen borde inte vara så djup att den alls når ner till livmodern, så det är inte helt normalt att detta är kopplat. Finns det någon rimlighet i att misstänkta att det är en mens som dykt upp? Om du har börjat blöda efter att avslaget slutat för flera veckor sedan finns det nog annars fog för att kolla upp det hos någon vårdgivare. Vill i alla fall råda dig att avvakta lite med ytterligare massage!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *