En serie om långvarig, inre bäckensmärta

En serie om långvarig, inre bäckensmärta

Kronisk eller långvarig?

När vi fysioterapeuter pratar om bäckensmärta menar vi  oftast smärta i och kring själva bäckenet och dess muskler och leder. Det finns dock ett begrepp inom gynekologin som på engelska kallas ”chronic pelvic pain”, och som mer innefattar långvarig smärta inuti själva bäckenet. Jag gillar inte begreppet ”kronisk” och känner ett behov av att förklara att jag inte pratar om graviditetsrelaterad bäckensmärta. Därför kommer jag kalla det ”inre bäckensmärta” i inläggen i serien. Varför? Jo, för att annars när jag pratar om bäckensmärta menar jag det som på engelska kallas ”pelvic girdle pain”. Förstår ni skillnaden?

Långvarig inre bäckensmärta

Långvarig inre definieras som en kontinuerlig eller intermittent smärta i ”lilla bäckenet” som ska ha funnits i mer än 6 månader. Lilla bäckenet är själva insidan av bäckenskålen och ramas in av bäckeningången, bäckenutgången och bäckenhålan. Den här slags vida definition av inre bäckensmärta drabbar en av sex vuxna kvinnor. Orsakerna kan vara olika, och ofta är det inte helt enkelt att ställa diagnos.

Enligt ”Royal College of Obstetricians and Gynecologists” kan CPP bero på flera olika orsaker.

Gynekologiska orsaker:

 • Endometrios/adenomyos
 • ”Pelvic Congestion syndrome” (återkommer till denna diagnos i ett eget inlägg)
 • Myom på livmodern
 • Tumörer på äggstockarna
 • Inflammatorisk sjukdom
 • Ärrinflammationer efter operationer

icke-gynekologiska orsaker:

 • Kirurgiska orsaker, massiva ärrbildningar
 • Urologiska orsaker (Interstitiell cystit, långvarig urinvägsinfektion, etc)
 • Gastrointestionella orsaker (IBS, förstoppning, inflammatorisk tarmsjukdom)
 • Orto-neuro-muskulära orsaker (degenerativa förändringar, neuropatier, diskbråck)
 • Psykosomatiska orsaker (depression, sömstörningar, ångesttillstånd, migrän med magsymtom och en historia av sexuella övergrepp)
 • Neurologiska (nervsmärta från ärrvävnad)

Behandling av långvarig inre bäckensmärta

De professioner som bör samarbeta kring en patient med långvarig smärta i lilla bäckenet är gynekolog, fysioterapeut och psykolog. De studier jag läst rekommenderar också radiolog, alltså en läkare som är specialiserad inom röntgen och kan använda minimalinvasiva, bildstyrda behandlingsmetoder. I Sverige finns det sådan teamfokuserad behandling för smärttillstånd i bäckenet på ett fåtal ställen. Väntetiden är också helt orimligt lång.

I några inlägg kommer jag nu skriva om två orsaker till långvarig inre bäckensmärta.

Endometrios tros stå för en den största delen av all långvarig inre bäckensmärta. Upprinnelsen till denna inläggsserie kom då jag fick ett meddelande på instagram med en fråga som löd typ ”skulle vara intressant att höra dina tankar om det här” och en länk som gällde ”Pelvic Congestion Syndrome”. Jag hade _aldrig_ hört talas om detta. Endometrios känner de flesta till, myom lika så. Om ni inte redan har lyssnat kan jag rekommendera Danderyds sjukhus podd om just myom på livmodern. Men en helt (för mig) okänd diagnos? Jag blev ju naturligtvis tvungen att läsa på! Jag kommer fokusera på endometrios och ”pelvic congestion syndrome”. Hoppas ni hänger på och läser!

Referens:

Chronic pelvic pain.

Inläggen i serien i ordning:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

8 Comments

 • Hej.
  Intressant läsning.
  Jag har haft smärta i lilla bäckenet en längre tid. Det är så illa att jag är helt sjukskriven. Jag var hos en kirurg som misstänkte just pelvic congestion syndrome och jag är under fortsatt utredning.
  Du nämner att det finns några ställen i Sverige där det finns team med fokus på bäckensmärtor. Kan man komma i kontakt med ett sånt team via den vanliga sjukvården? Är det något min gynekolog kan känna till?

 • Hej
  Jag har precis blivit diagnostiserad med pelvic congestion syndrome och undrar om du Maria, har fått hjälp och var nånstans i Sverige i såna fall? Att komma till Linköping har jag försökt utan att lyckas.

  • Hej Carina.
   Jag blev remitterad till kärlkirurgen, men de tror inte att min smärta beror på Pelvic Congestion Syndrome, dvs åderbråck. Åderbråcken jag har i lilla bäckenet sitter på vänster sida och jag har ont på höger sida.
   Jag är fortfarande under utredning.
   Har du fått diagnosen så borde du få en remiss till kärlkirurgen i ditt landsting för eventuell behandling.
   Hoppas detta kan vara till hjälp.

   • Hej Maria,
    Om jag fattar rätt så har du alltså inte gjort någon embolisering av åderbråcket? Menar läkarna att åderbråcket inte gör ont el ger någon symptom?

    • Det stämmer jag har inte gjort någon embolisering.
     Kärlkirurgen sa att det inte var troligt att det är åderbråcken som orsakar min smärta eftersom jag inte har ont på den sidan där bråcken sitter.
     Jag har alltså inte fått diagnosen Pelvic Congestion Syndrome utan man letar fortfarande efter en diagnos.

 • Hej Mia, Jag har haft smärtproblem sedan 2,5 år tillbaka efter en hysterektomi operation med komplikationer och sökt hjälp hos många svenska läkare utan större framgång. Har lyckats övertala en läkare att op bort sammanväxningar och ärrbildning som fanns vid urinblåsa o längs urinröret. Har hjälpt mig delvis men tyvärr långt ifrån helt. Har därför sökt hjälp hos en läkare i Österrike, PN specialist, som tittat på min MRI (3Tesla) och fick svar av honom i veckan. Se nedan hans svar. Det är nu viktigt för mig att veta att ”rätt läkare håller i kniven”, därför ville jag höra om du eller nån annan har erfarenhet i Sverige annars kan jag få hjälp till ”rätt” person av läkaren i Österrike.

  I have now had the chance to look at the MRI together with our radiologist. While there were no distinct findings with regards to the pudendal nerve, we did find that you have a strong case of pelvic congestion syndrome. This means, that the veins in your pelvic area are abnormally enlarged, which can cause symptoms in the urogenital area. I have attached images of 2 of the slides from the MRI, where this is clearly visible. As further treatment we would therefore suggest, that you consult an interventional radiologist, who has experience with performing embolisation of the pelvic veins.

  • Har tyvärr ingen aning om det finns någon med den här kompetensen i Sverige! Tyvärr! Att jag inte vet betyder dock inte att det inte finns någon. Stort lycka till, berätta gärna hur det går!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *