Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Första veckan efter förlossning eller snitt

Första veckan efter förlossning eller snitt

Första veckan efter förlossning eller snitt

Det här inlägget handlar om kroppens återhämtning första veckan efter förlossning eller ett kejsarsnitt.

Först av allt blir det reklam!

I detta inlägg blir det en kort sammanfattning och några enkla tips och råd. Men jag vill slå ett slag för att jag tillsammans med Louise Winblad skrivit en hel bok om ämnet. Den heter ”Mammaroll och snippkontroll. Du och din kropp året efter förlossningen” och finns att köpa bland annat här. Om boken:

Ska det vara så här?

Många känner sig oroliga och osäkra efter förlossningen, vad har hänt med kroppen egentligen, vad är normalt och inte? Plötsligt handlar allt om barnet och mamman är ganska bortglömd. Det är lätt att känna sig ensam. Man ser på sociala medier hur ”alla andra” klarar allt galant. Inte en enda verkar ju ha ont i rumpan eller ett icke-existerande sexliv!

Mammaroll och snippkontroll är den där brutalt ärliga vännen att hålla i handen under det första, omtumlande året efter förlossningen. Baking babies-bloggaren och fysioterapeuten Mia Fernando och Louise ”Hej hej vardag” Winblad, som gjort succé med sina träffande illustrationer av småbarnslivet, vägleder dig genom tumultet. De ger tydlig information och handfasta tips, om alltifrån hur underlivet kan kännas till hur man ska göra för att lyckas bajsa.

Berättelser från andra kämpande mammor som överlevt det första året varvas med författarnas reflektioner och bildar en stödjande helhet där dina tankar och känslor får stå i centrum.

Hur är det normalt att må första veckan efter ett kejsarsnitt eller en förlossning?

Magen

 • De inre organen försöker bäst de kan möblera tillbaks sig i magen efter att i 40 veckor gett utrymme till din växande bebis. Hela magen kan kännas öm, svullen och annorlunda.
 • Du har förlorat bebisens vikt, men det är inte helt säkert att du kan vänta dig en omedelbar viktnedgång ens motsvarande bebisens vikt. Dropp, svullnader, svårighet att tömma blåsa och tarm kan alltsammans göra att du faktiskt väger nästan som innan.
 • Förlossningen eller kejsarsnittet som sådant stökar till din mages arbete litegrann. Det gör också eventuell smärtlindring. Dina tarmar arbetar långsammare och du kan känna dig gasig, svullen och förstoppad. Du kommer inte vara sugen på att krysta så mycket när du ska bajsa, så försök få i dig uppmjukande föda och vid behov läkemedel.

Underlivet

 • Efter en vaginal förlossning har bäckenbottenmusklerna och vaginas väggar sträckts ut och du är svullen och öm. Inget konstigt!
 • Det är inget ovanligt att det är obekvämt att sitta och gå efter en vaginal förlossning. Rörelse ger ökad blodcirkulation som stimulerar läkning, så även du som har fått en förlossningsskada bör komma upp och stå och gå så fort som möjligt. Lyssna på kroppen och tänk att snälla rörelser då och då är bättre än inga alls.
 • Blåsans arbete kan vara stört den första tiden efter en graviditet. En del känner sig kissnödiga ständigt, en del känner knappt några behov alls. Försök att kissa på regelbundna intervall ändå. Efter någon dag börjar de flesta kissa ut de vätskemängder som samlats i kroppen under graviditeten.
 • Hade du hemorrojder under graviditeten kan de ha förvärrats efter en vaginal förlossning. Det brukar lugna sig efter ett tag. Fråga barnmorsan om råd om det blir för besvärligt.

Blödning och livmoder

 • Du kommer blöda som vid en extra kraftig menstruation. Blödningen kommer från livmodern och utrymmet där moderkakan fäste. All extravävnad så som blodkärl och muskelceller kommer självupplösas och blödas ut. Att det blöder mer när du ställer dig upp är helt normalt första dagarna. Efter ett kejsarsnitt kan blödningen vara något mindre än annars, eftersom den opererande läkaren torkar rent i livmodern innan de syr ihop dig igen.
 • Barnmorskorna kommer klämma på din mage ofta, rätt så hårt. Detta för att kontrollera att livmodern återgår till sin ursprungliga storlek.
 • Förlorade du väldigt mycket blod under förlossningen har vårdpersonalen förmodligen redan uppmärksammats på detta och åtgärdat det. Men du kan gärna fortsätta äta järnrik mat ett tag framöver.

Operation

 • Efter ett kejsarsnitt eller efter en större vaginal bristning kommer du ha kraftiga smärtlindrande medel de första dygnen. Personalen kommer också vilja hjälpa dig upp till stående redan första dagen eller kvällen, detta för att undvika komplikationer efter operationen. Försök att röra på dig och att inte vara rädd för smärtan.

Hela kroppen

 • Du kan ha ont exakt överallt i hela kroppen efter att ha använt muskler du knappt ens visste fanns under förlossningsarbetet. Det kommer också lägga sig, se det som en intensiv träningsvärk.
 • Du kan svettas ymnigt, speciellt nattetid.
 • Ungefär vid tidpunkten då ni kommit hem från sjukhuset börjar du känna av en hormonomställning i kroppen. Du kan bli ledsen och känslomässig. Detta fenomen kallas “baby blues” och är något helt annat än förlossningsdepression. Gråt du och oroa dig inte!

Det är ingen stress med att börja träna, och ta inte detta som en hets till något så idiotiskt som att “komma i form igen”.

För att kunna känna igen kroppen och undvika besvär kan du med fördel börja småträna lite:

 • Börja försöka hitta dina knipmuskler så fort du kan. Det gör inget om du inte känner att det händer något alls. Det är viktigt att försöka ändå. Ta inte i så att det gör ont.
 • För dig som blivit kejsarsnittad är det viktigaste att inte vara rädd att använda magen. Om du behöver hosta, tryck gärna en kudde mot magen för att ge lite extra stöd. Du kan också börja med försiktiga bäckenrullningar i ryggliggande med böjda knän – rulla bäckenet så att ryggen rör sig i en liten kuta-svanka rörelse.
 • Du kan också börja med en magmuskelaktivering genom att försöka spänna bålmusklerna lätt som att du skulle parera ett litet slag. Du kan ha svårt att hitta och aktivera musklerna, speciellt om du blivit kejsarsnittad. Att du bara försöker är en bra träning!
 • Djupandas med magen. Försök att tänka dig att du har en ballong mellan naveln och ryggraden. Tänk dig att ballongen blir stor när du andas in, och liten när du andas ut. Magandning hjälper lungorna att återta den plats som de inte fått ta när livmodern, bebisen och diafragmamuskeln tryckt upp dem högt upp i bröstkorgen.
 • Rör på dig så mycket du kan och orkar. Om det är att gå med stöd fram till badrummet och tillbaks, eller hela vändor i korridoren avgörs av hur du mår.
wpid-photogrid_1400866865327.jpg

Har jag glömt något annat viktigt! Skriv en kommentar! 

Alla inläggen i serien;

2 kommentarer till “Första veckan efter förlossning eller snitt”

 1. Tack för ett superbra inlägg! Även om det är snart två år sedan min förlossning så känner jag ändå att det hjälper att förstå vad som egentligen hände, även om jag inte får informationen förrän nu i efterhand. Tack!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *