Operation av mellangården

Jag fick en liten bristning när jag födde mitt första barn 2014. Barnmorskan kallade det skrapsår men jag kände ganska direkt att allt inte stod rätt till. Jag led av framfallskänsla och mellangården kändes ostabil/kort. Jag sökte vård både för mellangården och framfallskänslan. Under åren har jag träffat åtta olika gynekologer som alla sagt att allt ser normalt ut. Även efter att andra barnet fötts uppmärksammade jag läkaren på att jag trodde att jag hade missade muskelskador, men även då behövde jag bara sy fyra stygn. Tillslut har jag nu fått träffa en gynekolog som kunnat bedöma mina muskler. Jag har trasiga muskler i mellangården och en rectocele, en bakre slidväggsbuktning. Nu ska jag operera mellangården. Jag känner mig helt knäckt över att ingen trott på mig och att det tagit så här lång tid att få diagnos.
Jag undrar några saker:
Hur lyckade brukar operationer av mellangården bli?
Vad kan man vänta sig för resultat?

Läsarfråga

Vad är en operation av mellangården?

Om det finns felläkta eller missade muskelskador i bäckenbotten kan man ibland laga dem i efterhand. I ditt fall missade man att du hade en grad 2-skada och sydde litegrann som om du bara hade en grad 1-bristning. Ofta är mellangården då, precis som du beskriver, tunn och kort. Besvären med en missad eller felläkt bristning i mellangården kan vara en känsla av vidhet, svårigheter att knipa (och att blir starkare med träning) och ofta också svårigheter att tömma tarmen. Detta har att göra med att det ofta uppstår en buktning av bakre slidväggen, eftersom det är för tunt avstånd mellan slidan och tarmen. När man lagar mellangården återställer man muskelfästena och får ett ”nav” i bäckenbotten”, vilket brukar ge ett starkare knip och minska symtomen.

Hur lyckade brukar operationerna bli?

Enligt svenska registerdata är  70 % av kvinnorna är nöjda ett år efter rekonstruktiv kirurgi  efter en missad eller felläkt förlossningsskada. Det är viktigt att operationen utförs av en duktig gynekolog som kan återställa anatomin. En vanlig ”varning” som kommer inför en sådan här operation är att det kan uppstå smärta vid penetration. Det är för att man orsakar nya ärr i slidöppningen i riktning bakåt. Tills ärren ”mognat” och mjukat upp sig kan det alltså vara obekvämt med penetration. Det här brukar, enligt min erfarenhet, vara lätt att jobba med. Dels som patient via användning av bra glidmedel och vid behov egenmassage av ärret, och om det behövs också kanske via en fysioterapeut som kan jobba med att mjuka upp ärret.

Resultat kort efteråt

Min erfarenhet är att operationerna gör väldigt ont första veckan, mindre ont andra veckan. Första två veckorna ska man planera för att allra mest bara ligga ner. Att sitta och stå kan vara obekvämt då bara upprätt läge lägger belastning på bäckenbotten. När det gått 4 veckor brukar de flesta kunna jobba igen. Efter fem veckor kan de flesta sitta på en cykelsadel. Efter 12 veckor har vävnaderna återfått ca 80 % av sin hållfasthet. Till dess bör man vänta med tyngre träning.

Resultat på sikt

De flesta tycker att den första tiden är besvärlig, och även efter att den akuta smärtan försvunnit kan det finnas kvar ”känningar” i operationsområdet. Sedan brukar symtomen minska och de flesta är nöjda med sin operation, även om inte alla får 100 procentig-symtomlättnad.

Hur blir det sen?

När du fått din mellangård lagad har man försökt återställa anatomin så gott det går. Dina muskler har då en bättre förutsättning att svara bra på bäckenbottenträning och du har ett bättre stöd i bäckenbotten. Du får godare förutsättningar att åldras väl med din bäckenbotten.

Finns det något jag bör tänka på?

  • Om du har haft långvarig smärta i bäckenbotten kan man först behöva behandla smärtan, innan man opererar. Det akuta smärtpåslaget kort efter en operation kan annars förvärra ditt smärtläge, även om allting blir anatomiskt bättre.
  • Ett förlossningstrauma kan ”vakna till liv” vid en ny operation och det är klokt att ha bearbetat detta innan du opererar.
  • Om du har en levatorskada också, som inte går att laga, kan det vara bra att ha en fysioterapeutkontakt för att lägga upp din rehab lite extra noga.
  • Det är inte så att en operation magiskt förbättrar alla dina symtom som har att göra med tarmen. Du behöver få hjälp med förstoppning eller andra magbesvär innan en operation.

Dela gärna med er av era egna erfarenheter i kommentarsfältet!

Vidare funderingar?

Rehab efter bäckenbottenoperation är en kurs som inkluderar information inför operationen och rehabprogram tre månader efter operationen. Du hittar kursen här. Det är teori om hur du bäst tar hand om kroppen och filmade övningar uppdelade i 6 nivåer.

Comments (9)

Hej! Spelar det någon roll hur länge efter förlossningen man gör denna operation? Mvh sigrid

Det saknas nog forskning och långtidserfarenheter av det, men jag vet personer som opererats 30+ år efter förlossningen och blivit hjälpta. Men jag tänker att det nog är bättre generellt att inte vänta så länge..

Hej igen. Innan operation görs vilka undersökningar borde göras. Har blivit undersök av en kirurg som sett rectocele, dåligt uppbyggd mellangård och ett en muskel inte når riktigt ner. Men han sa att man får se vad som skall göras under operationen, stämmer det? Eller borde jag kräva ett ultraljud innan? Mvh sigrid å tack för en grym blogg

Det händer rätt ofta att de liksom ”får se hur det faktiskt ser ut” när de väl opererar, det är liksom inte möjligt att se alltalltallt med en undersökning, även med de riktigt bra ultraljuden.

Hur gör man för att få komma till en specialist inom detta område? Sökt barnmorska pga symtom men fick veta att jag ska knipträna mer. Misstänker starkt att jag har en levatorskada från min första förlossning. Hur söker jag sjukvård så att jag får rätt hjälp?

Utan att veta var du bor är det svårt att ge råd, men gynekolog eller specialiserad fysioterapeut.

Tack för väldigt bra inlägg om operationer etc.
Jag opererade mellangård och levator för 14 dagar sedan. Drog ner på tabletter redan efter 4 dagar och har nu inte behövt smärtstillande alls på 5 dagar. Men är fortfarande lite svullen. Iaf tror jag det är en svullnad, det som är som en hudflik från slidmynningen och en bit bakåt.

Idag började jag jobba igen. Eftersom sjukskrivningen inte sträcker sig längre. Jag jobbar hemma pga covid. Har en lätt bakåtlutad fåtölj som det känns helt okej att sitta i.

Min fråga är om det generellt sett är okej att sitta upp såpass mycket så snart efter operation, så länge det känns okej?
Får väl anta att jag blivit sjukskriven längre annars. Men svårt att nu i efterhand få bra svar från vården.

14 dagar är en ovanligt kort sjukskrivning, de flest jag träffar brukar vara sjukskrivna 4 veckor, fem veckor om man har ett fysiskt aktivt arbete. Det är okej att sitta så länge det känns okej, men om jag var du skulle jag se ut 4-5 olika platser och positioner som du kan variera mellan. Sitt rakt en kort stund, sitt bakåtlutat, ligg på mage, sitt snett osv osv. Alla positioner är tillåtna, även de ”dåliga” om de bara är för en kort stund. Och du kommer behöva pauser från sittandet!

Tack för svar!
Antar att det innebär att efter 14 dagar är det fortfarande inte bra att belasta området för mycket genom sittande? hur länge hade du rekommenderat främst liggande läge?
Och i standardfallet med 4 veckor sjukskrivning, tänker man då att mycket sittande är mer okej efter den tiden?

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.