Operation av mellangården

Jag fick en liten bristning när jag födde mitt första barn 2014. Barnmorskan kallade det skrapsår men jag kände ganska direkt att allt inte stod rätt till. Jag led av framfallskänsla och mellangården kändes ostabil/kort. Jag sökte vård både för mellangården och framfallskänslan. Under åren har jag träffat åtta olika gynekologer som alla sagt att allt ser normalt ut. Även efter att andra barnet fötts uppmärksammade jag läkaren på att jag trodde att jag hade missade muskelskador, men även då behövde jag bara sy fyra stygn. Tillslut har jag nu fått träffa en gynekolog som kunnat bedöma mina muskler. Jag har trasiga muskler i mellangården och en rectocele, en bakre slidväggsbuktning. Nu ska jag operera mellangården. Jag känner mig helt knäckt över att ingen trott på mig och att det tagit så här lång tid att få diagnos.
Jag undrar några saker:
Hur lyckade brukar operationer av mellangården bli?
Vad kan man vänta sig för resultat?

Läsarfråga

Vad är en operation av mellangården?

Om det finns felläkta eller missade muskelskador i bäckenbotten kan man ibland laga dem i efterhand. I ditt fall missade man att du hade en grad 2-skada och sydde litegrann som om du bara hade en grad 1-bristning. Ofta är mellangården då, precis som du beskriver, tunn och kort. Besvären med en missad eller felläkt bristning i mellangården kan vara en känsla av vidhet, svårigheter att knipa (och att blir starkare med träning) och ofta också svårigheter att tömma tarmen. Detta har att göra med att det ofta uppstår en buktning av bakre slidväggen, eftersom det är för tunt avstånd mellan slidan och tarmen. När man lagar mellangården återställer man muskelfästena och får ett ”nav” i bäckenbotten”, vilket brukar ge ett starkare knip och minska symtomen.

Hur lyckade brukar operationerna bli?

Enligt svenska registerdata är  70 % av kvinnorna är nöjda ett år efter rekonstruktiv kirurgi  efter en missad eller felläkt förlossningsskada. Det är viktigt att operationen utförs av en duktig gynekolog som kan återställa anatomin. En vanlig ”varning” som kommer inför en sådan här operation är att det kan uppstå smärta vid penetration. Det är för att man orsakar nya ärr i slidöppningen i riktning bakåt. Tills ärren ”mognat” och mjukat upp sig kan det alltså vara obekvämt med penetration. Det här brukar, enligt min erfarenhet, vara lätt att jobba med. Dels som patient via användning av bra glidmedel och vid behov egenmassage av ärret, och om det behövs också kanske via en fysioterapeut som kan jobba med att mjuka upp ärret.

Resultat kort efteråt

Min erfarenhet är att operationerna gör väldigt ont första veckan, mindre ont andra veckan. Första två veckorna ska man planera för att allra mest bara ligga ner. Att sitta och stå kan vara obekvämt då bara upprätt läge lägger belastning på bäckenbotten. När det gått 4 veckor brukar de flesta kunna jobba igen. Efter fem veckor kan de flesta sitta på en cykelsadel. Efter 12 veckor har vävnaderna återfått ca 80 % av sin hållfasthet. Till dess bör man vänta med tyngre träning.

Resultat på sikt

De flesta tycker att den första tiden är besvärlig, och även efter att den akuta smärtan försvunnit kan det finnas kvar ”känningar” i operationsområdet. Sedan brukar symtomen minska och de flesta är nöjda med sin operation, även om inte alla får 100 procentig-symtomlättnad.

Hur blir det sen?

När du fått din mellangård lagad har man försökt återställa anatomin så gott det går. Dina muskler har då en bättre förutsättning att svara bra på bäckenbottenträning och du har ett bättre stöd i bäckenbotten. Du får godare förutsättningar att åldras väl med din bäckenbotten.

Finns det något jag bör tänka på?

 • Om du har haft långvarig smärta i bäckenbotten kan man först behöva behandla smärtan, innan man opererar. Det akuta smärtpåslaget kort efter en operation kan annars förvärra ditt smärtläge, även om allting blir anatomiskt bättre.
 • Ett förlossningstrauma kan ”vakna till liv” vid en ny operation och det är klokt att ha bearbetat detta innan du opererar.
 • Om du har en levatorskada också, som inte går att laga, kan det vara bra att ha en fysioterapeutkontakt för att lägga upp din rehab lite extra noga.
 • Det är inte så att en operation magiskt förbättrar alla dina symtom som har att göra med tarmen. Du behöver få hjälp med förstoppning eller andra magbesvär innan en operation.

Dela gärna med er av era egna erfarenheter i kommentarsfältet!

Vidare funderingar?

Rehab efter bäckenbottenoperation är en kurs som inkluderar information inför operationen och rehabprogram tre månader efter operationen. Du hittar kursen här. Det är teori om hur du bäst tar hand om kroppen och filmade övningar uppdelade i 6 nivåer.

Vidare läsning:

Ida Bergmans avhandling: Female Pelvic Floor Disorders – Clinical Aspects on Surgical Treatments

Previous

Next

49 Comments

  • Det saknas nog forskning och långtidserfarenheter av det, men jag vet personer som opererats 30+ år efter förlossningen och blivit hjälpta. Men jag tänker att det nog är bättre generellt att inte vänta så länge..

   • Hej igen. Innan operation görs vilka undersökningar borde göras. Har blivit undersök av en kirurg som sett rectocele, dåligt uppbyggd mellangård och ett en muskel inte når riktigt ner. Men han sa att man får se vad som skall göras under operationen, stämmer det? Eller borde jag kräva ett ultraljud innan? Mvh sigrid å tack för en grym blogg

    • Det händer rätt ofta att de liksom ”får se hur det faktiskt ser ut” när de väl opererar, det är liksom inte möjligt att se alltalltallt med en undersökning, även med de riktigt bra ultraljuden.

 • Hur gör man för att få komma till en specialist inom detta område? Sökt barnmorska pga symtom men fick veta att jag ska knipträna mer. Misstänker starkt att jag har en levatorskada från min första förlossning. Hur söker jag sjukvård så att jag får rätt hjälp?

   • Hej!
    Jag gjorde operation av mellangården häromdagen. Valde att inte sjukskriva mig då jag nog inte fattade vidden av smärtan, plus att jag kan jobba hemifrån och därför ligga i sängen i olika positioner. Idag var första jobbdagen, barnen på förskola, fixat med tvätten nu på kvällen har jag väldigt ont och funderar därför om jag borde sjukskriva mig ändå eller bara bromsa i alla andra lägen…

 • Tack för väldigt bra inlägg om operationer etc.
  Jag opererade mellangård och levator för 14 dagar sedan. Drog ner på tabletter redan efter 4 dagar och har nu inte behövt smärtstillande alls på 5 dagar. Men är fortfarande lite svullen. Iaf tror jag det är en svullnad, det som är som en hudflik från slidmynningen och en bit bakåt.

  Idag började jag jobba igen. Eftersom sjukskrivningen inte sträcker sig längre. Jag jobbar hemma pga covid. Har en lätt bakåtlutad fåtölj som det känns helt okej att sitta i.

  Min fråga är om det generellt sett är okej att sitta upp såpass mycket så snart efter operation, så länge det känns okej?
  Får väl anta att jag blivit sjukskriven längre annars. Men svårt att nu i efterhand få bra svar från vården.

  • 14 dagar är en ovanligt kort sjukskrivning, de flest jag träffar brukar vara sjukskrivna 4 veckor, fem veckor om man har ett fysiskt aktivt arbete. Det är okej att sitta så länge det känns okej, men om jag var du skulle jag se ut 4-5 olika platser och positioner som du kan variera mellan. Sitt rakt en kort stund, sitt bakåtlutat, ligg på mage, sitt snett osv osv. Alla positioner är tillåtna, även de ”dåliga” om de bara är för en kort stund. Och du kommer behöva pauser från sittandet!

   • Tack för svar!
    Antar att det innebär att efter 14 dagar är det fortfarande inte bra att belasta området för mycket genom sittande? hur länge hade du rekommenderat främst liggande läge?
    Och i standardfallet med 4 veckor sjukskrivning, tänker man då att mycket sittande är mer okej efter den tiden?

 • Hej! Jag gjorde en TVT, mellangårdsrekonstruktion och fäste av någon muskel, oklart vilken, för ca. 2,5 vecka sen. Min Afroza gäller kring blödningarna som uppstår efter. Såklart svårt att vara generell, men hur länge brukar blödningarna sitta i? Har haft blödningar samt ”avslag”, vilket jag har varje dag. När tar det slut? Tycker det är svårt att komma upp och röra på mig, då detta är problemet men inget annat. Plötsligt måste jag springa till toaletten för att jag vet att jag kommer ha 1-2 klumpar på väg med ett vattenfallsliknande fart. Är efter 2 veckor morfinfri och tablettfri. Men blödningarna är det som sätter stopp.
  Jobbar inom Covid vården, så har fått förlängd sjukskrivning just nu, till den 14/5. Har svårt att veta vart jag ska lägga min aktivitetsnivå. Jag är en aktiv person i vanliga fall.

  • Hej! Blödningen efter en sådan operation kan hålla på rätt länge. Tycker att jag regelbundet träffar personer som haft mens precis före operationen och som haft behov av binda/trosskydd hela vägen till nästa mens. Det bör ju dock vara successivt avtagande, både vad gäller färskhet och mängd.

   Angående aktivitetsnivå finns flera inlägg här på bloggen kring just fysisk aktivitet efter gynekologisk operation, du hittar dem via sökfunktionen.

   Skulle du vara intresserad finns också en webbkurs med 12 veckors rehabupplägg för just personer som genomgått mellangårdsoperationer.

 • Tack för så snabbt svar!

  Jag förstår. Men då kanske det är normalt med koagulerat blod (klumpar) en längre period… Det jag funderar på är om jag gör för mkt när jag får det, eller är det ett normala förlopp? Jag tycker själv att jag har energi/ingen smärta, men så vid lunch/efm kan jag få sånna mängder med blödningar/klumpar. 2,5 vecka efter operationen är blödningarna lika klarröda som i början. Också normalt kanske?
  Tack för tipset!

  • Tycker att det låter normalt, men är du orolig ska du förstås bättre kolla en gång för mycket hellre än för lite. Hur aktiv är du på en dag? Det vanliga är att man i princip är sängliggande första veckan, och vecka två börjar röra sig lite mer men fortfarande inga hela dagar på benen eller ens upprätt sittande.

 • Jag tycker att jag inte fått någon ordentlig restriktion. Var sängliggande första veckan. Men varit lite uppesittande från v 2 och en hel del nu… men då ska jag backa bak bandet. Tycker det är konstigt att inget sagt hur jag ska göra trots återkoppling kring förlängning av sjukskrivning pga detta. Tacksam för ditt svar!

  • Det är väldiga informationsluckor och brister i vårdkedja kring just kvinnosjukvård. Man hade inte opererat muskler någon annan stans i kroppen utan att ha ett rehabprotokoll att följa och kontinuerliga fysio-kontakter.

   • Tack för tydliga svar. Jag håller med. Det blir ju ett stort problem när man ej informerar rätt. Jag jobbar själv inom rehab men på ortopeden i vanliga fall. Aldrig att en patient skulle få gå upp eller hem utan vetskapen kring restriktioner. Min läkare sa bara ”ja men inte bära tungt, du känner efter hur det känns”. Vilken verkligen inte skulle vara applicerbart på mig i nuläget. Ska vara sängliggande framöver och hoppas på läkning och mindre blödning! Tack!

    • Håller verkligen med! Opererades för en vecka sedan, och känner mig väldigt osäker på vad jag får/bör/inte bör göra och det är stressande. Om jag nu skulle råka göra något – hur illa kan det gå? Kan stygn släppa? Osv. Jag vill ju inte förstöra något nu när jag äntligen – efter nio långa år – har fått min operation, men jag är i grunden en aktiv person som har väldigt svårt att sitta still, men bor själv och har ingen möjlighet till ”uppassning”. Så tacksam över all information som finns på denna sida! <3

 • Hej Mia,
  Hur ser du på resande till operationen och hem? När ska man helst åka? Smartare med två tågsäten och försöka ligga så mycket som möjligt eller en längre bilresa där man fäller sätet så mycket det bara går? Är det vinst med rullstol så att man inte behöver gå från bil till tåget och tåget till bil, eller är gå och sitta ungefär likvärdiga?

  • Hej! Det här är jättesvåra frågor. Efter en perineorafi där man är väl smärtlindrad kan det ofta vara enklast att åka direkt samma dag som operationen – ur själv förflyttningsaspekten. Det är ganska ofta som man har bedövning och smärtlindring från operationen kvar i kroppen och att smärtorna inte bryter igenom förrän senare. Om man ens får väldigt ont. Jag vet att en del istället väljer att vara på patienthotell nära sjukhuset ifall någon komplikation skulle uppstå. Min uppfattning är dock att kompplikationerna uppstår lite senare än de första dagarna efter, och en vecka på hotell har de flesta inte möjlighet ändå. Plus att det ju ändå oftast handlar om att avvakta och kanske ta antibiotika, när komplikationer uppstår. De råden kan man få var som helst.

   Hur mycket man kan och ska gå är nog olika, och det handlar ofta om hur svullnadsbenägen vävnaden är. Det beror i sin tur ofta på operationsförloppet. Generellt skulle jag råd till att försöka gå och stå väldigt lite i början. Men att förflytta sig ut från sjukhuset till en bil exempelvis kommer inte vara dåligt/farligt. Men att gå 1 km till en buss skulle jag avråda ifrån.

   Gående och stående skapar svullnad – som kan bara vara en signal som säger ”hej, vila lite nu”. Men om du inte KAN vila då, kan ju svullnaden orsaka mycket smärta och mycket tryck och drag i såret.
   Att sitta mycket, hårt och länge stryper kanske istället blodflödet lite – det är ingen fara alls en kort stund, men du vill kunna avlasta området ganska snabbt. Att ligga ner är överhuvudtaget både skönast och bäst tolererat av kroppen. Halvligga är bättre än att sitta rätt upp och ned.

   Det är alltså ganska svårt att säga hur man bäst gör. Jag brukar försöka prata igenom momenten – när kan du vila, hur kan du pausa, kan du byta ställning osv osv.

 • Hej,

  Jag gjorde en operation av mellangården och bakre framfall för 17 dagar sedan. Jag undrar hur länge det kan komma klart blod från ingreppet i mellangården? Ibland droppar det lite blod i toaletten i samband när jag kissar, men mestadels märker jag bara av blodet när jag ”badd-torkar” mig. Enligt han som gjorde operationen så skulle det här vara läkt efter 3-4 veckor. Och efter 4 veckor skulle jag kunna lyfta skrot på gymmet, springa och vara som vanligt (sa han) och att det fortfarande kommer blod från mellangården var också normalt sa han nu efter lite mer än två veckor. Men när jag läser här så känns det inte som man kan lita på deras ord riktigt. Är det någon som kan lugna mig gällande mellangården iallafall? Eller borde jag kolla upp? När kan man förvänta sig att såret är stängt?

  Tacksam för svar!

  // Louise

  • Det är normalt att blöda lite i 3-4 veckor. Skulle verkligen, med emfas, vilja avråda från att lyfta skrot på gymmet efter 4 veckor efter en sådan operation. Ärret har ca 80 % av sin slutgiltiga hållfasthet efter 12 veckor. Mellan 8-12 veckor brukar jag som fysioterapeut introducera lite, lite tyngre träning och ”som vanligt” ska man nog helst inte träna eller springa förrän tidigast 12 veckor. Men det beror ju förstås väldigt mycket på vad som är ”som vanligt”. Om du med vanlig träning menar ganska snälla promenader så kan du förstås vara tillbaka mycket tidigare.

 • Åh, tack för svar! Då kan jag känna mig lugnare. Blir så orolig när det gäller just mellangården. Men då vet jag att det kan pågå lite blödning i ett par veckor till.

  Kan tillägga att jag inte är en träningsmänniska så det kommer inte bli några problem att undvika att lyfta skrot 🙂

  Jag är sjukskriven 4 veckor. Kan jag iallafall förvänta mig att kunna leva mer normalt då? Kunna sitta på en kontorsstol, gå, stå. Kunna lyfta ett par påsar från affären osv? Absolut ingen träning, men vardagssysslor?

  Fick egentligen ingen som helt information om återhämtningen efter operation mer än att ta de lugnt första veckan.

  Man är ju livrädd att man ska förstöra något, vill absolut inte genomgå det här igen.

  // Louise

 • Hej.
  Var hos min gyn läkare då jag upplever att jag ständigt är öppet där nere och att sexlivet blir påverkat så pass mycket att jag mår dåligt. Har fött tre barn. Hade inget framfall förutom att jag helt saknade en ”slidvall”. Ska få en operation. Han sa att op tar ca 5 minuter och att man snittar upp för att sedan sy igen öppningen en bit.
  Jag undrar då, är det samma omfattning och återhämtning som vid framfall? Hur länge är man sjukskriven och vilka är riskerna? Han pratade så lätt om operationen och att det där är lätt fixat. Men vill ändå ha mer information.
  Tacksam för svar.

  • Hej! Nej, det låter som en mycket mindre omfattande operation. Jag skulle ställa dessa frågor till läkaren som bedömde dig, och om du känner dig tveksam till om läkaren gör en korrekt bedömning skulle jag söka en second opinion om jag var du. Mvh Mia

 • Hej,

  För 12 veckor sedan gjorde jag en operation för rectocele, vaginalt enterocele & perineorafi.

  Nu till min lite pinsamma fråga. Mitt rumphål kändes helt normalt efter operationen. Men efter ca 5-5,5 vecka efter operation så började det kännas konstigt. Typ som att det ”glidit” ner lite (vet inte om själva hålet kan flytta på sig) men den känslan. Det känns större… Typ? Det är inte öppet, men känns vidare på nåt sätt. Buckligt och lite mjuk. När jag går och sitter så känns de fuktigt i hålet. Men när jag torkar mig så är det inget, utan verkar mest bara vara en känsla. Har du någon som helst aning om varför det kan ha blivit såhär? Har dom misslyckats med operationen? Jag har varit väldigt noga med att inte lyfta tungt osv. Det är nästan så jag önskar att jag aldrig gjorde den här operationen, har fått sån ångest. Jag har fortfarande känningar i slidan också. Inte ont, men känningar/som om ett sår inte läkt helt/lite skav. Brukar smörja in med en intimkräm och då känns de lite bättre. Hur lång tid tar de här egentligen att läka? Kan tillägga att jag kan kissa och bajsa normalt. Googlar man så får man upp analkolaps osv.. Är livrädd att det ska vara något sånt!

  • Hej! Jag tycker att du ska vända dig till kliniken där du opererades med dina frågor! Tycker att det låter osannolikt att de gjort något som rör analöppningen så mim gissning är att det är någon nervpåverkan som uppstått vid operationen du känner av. Det brukar läka och bli normalt med tiden. Låter ju i övrigt som att du är väl återställd? Ge inte upp, ha tålamod med läkningen. Men ta för säkerhets skull och kontakta läkaren som opererade för en extra koll!

 • Rekommenderas kejsarsnitt efter en sådan operation om man vill ha fler barn?
  Ska ev. göra en operation i mellangården efter två vaginala födslar.

  • Olika läkare brukar säga olika och ibland är det också individuella faktorer som spelar in. Så du behöver nog fråga den läkare som ska operera dig!

   Men generellt tror jag att det i första hand rekommenderas att man har ”fött klart” och i andra hand kejsarsnitt vid en eventuell ytterligare graviditet, men vaginala förlossningar kan också rekommenderas.

 • Hej, undrar om undersökning innan OP borde innehålla även bilder tagna med MR eller ultraljud… känns som om jag beslutat mig alldeles f snabbt f OP , var på undersökning, där en stav användes mkt snabbt, och några tryck med händer… seb visste kirurgen bad s skulle göras… kändes bara s om jag inte fick någon koll eller visuell bekräftelse på något innan OP… utan går bara på att personen har långa års erfarenhet och är ett känt namn i tv… vad borde jag kräva innan OP eller för en diagnos överhuvudtaget ? Mvh KB

  PS Efter 3 små och 6år sedan sista, så började jag tänka på mig själv…

  • Om du blivit undersökt med en stav var det väl ett ultraljud?
   Ibland är det väldigt väldigt uppenbart vad som ska göras vid en snabb undersökning. Olika läkare är också olika duktiga på pedagogik och patientutbildning. Med det försvarstalet för den du träffade: jag skulle inte låta mig opereras av någon jag inte hade förtroende för.
   Kanske kan du kontakta läkaren igen och be om att hen förklarar sina undersökningsfynd? Om du inte riktigt tycker att hen kan förklara sig, då kanske du ska byta läkare.

 • Hej
  Gjorde operationen på mellangåeden idag och blir livrädd av att läsa kommentarerna. Fi ns der mån ra bild på dess muskler och nån video på vad det egentligen läkaren för vid en sån operation? Der är väldigt svår för mig att visualisera det som skrivs? När kan man ha sex efter en sån operation?

 • Jag har opererats för främre, bakre o mellangårdsplastik. 3v sedan. Jag är sjukskriven 6v. Då jag arbetar natt med akutsjukvård (låg bemanning, snabba ryck, tunga lyft o mycket spring) undrar jag om inte det är för kort tid.
  Jag håller med om att man får knapphändig info av sjukhuset. Enda restriktionen var att inte lyfta mer än ett pkt mjölk. Efter 6v ska jag vara helt återställd. Är det verkligen rimligt att börja med tungt jobb efter 6v??

  • Det är en väldigt bra fråga. Mitt råd är att avvakta någon vecka till, det brukar annars kunna bli lite ifrågasättande med ”hur vet du redan nu att det inte kommer funka om tre veckor?” med insinuationen om att man typ är arbetsskygg. Men när det gått fem veckor kan du kanske testa flera moment från det som skulle kunna hända på ditt jobb (i like begränsad omfattning såklart). Känns det då helt orimligt så tycker jag att du ska höra av dig och be om två veckor till.

   Jag brukar exempelvis vilja att mina patienter vänta 12 veckor minst med att motions-springa och lyft upp en 20 kg.

 • Misstänker att jag har en skada, problem sedan många år och känns som om min slida och anal fungerar i ett, med ett tunt skinn(mellangården) mellan sig. Hur söker jag sjukvård så att jag får rätt hjälp? Bor i Östersund. Gör de op här?

  • Maja, jag bor också i Ösd och du kanske redam har fått svar men om inte så har jag lite erfarenhet. Jag fick grad 3b-bristning 2022-11-22. Sedan fick jag infektion i op.såret och sökte akut hjälp på gyn på Ösd sjukhus. Efter fyra besök och åtta olika läkare/Öv.läkare med blandad – och inte alltid överensstämmande – info så bröt jag ihop lite och fick då (först) äntligen träffa en bäckenbottenspecialist. Denna kunde direkt se att mellangårdsmusklerna separerat, troligen pga infektionen, och att op troligen kommar att behövas. Då var det tal om att det utfördes på två ställen i Sverige: Huddinge och Linköping.
   Hoppas att du redan har fått bra hjälp och info!

 • Hej,
  Jag har efter efterbesök, rehab hos kvinnohälsan, väntan på Gyntid för muskulär undersökning 1år. Nu efter min andra förlossning har jag fått konstaterat att musklerna har skadats under förlossning (vet ej vilken typ). Men har inte kunnat gå längre än 3km innan jag har fått en otrolig tyngdkänsla (som att något håller på att trilla ut), absolut inte vågat hoppa eller springa/jogga (jättesvårt o låta bli med en 5-åring o en 1-åring) men det har bara inte gått.
  Gyn förklarade att det var som ett hål på höger sida och att väggen mellan vagina och ändtarm bara är bindväv inga muskler finns kvar. Hon sa: Det blir operation.
  Jag har lusläst din hemsida och annat på nätet för att lugna ner mig och hitta svar på alla frågor. Tusen tack för dina ord! Utan dem hade jag fortfarande varit ett nervvrak! Men jag är fortfarande orolig.
  Nu är operationsväntan kvar o jag har fått brev hem om att det är långa väntetider så jag kan söka mig till andra städer. Är det något sjukhus, någon läkare som du skulle rekommendera före någon annan? Jag bor i Göteborg men kan röra på mig (nu) i hela Sverige. Värre kanske det är efter operation men det vågar jag inte tänka på nu.
  Har för mig du gjort operation på Huddinge sjukhus jag undrar vad du har hört om Sankt Göran? Så tacksam för svar, tips, erfarenheter osv! Med vänliga hälsningar Sara

  • En sak att ta i beräkningen är att det oftast är en operation som inte föranleder att man får stanna på sjukhus över natten eller så, och resan hem är ofta rätt tuff. Om det är så att din hemregion betalar hotell eller resa åt dig kan det ju funka, men kolla upp det. Man har ofta rätt ont de första två veckorna (kan ha ont längre än så, men det brukar vara successivt avklingande) och jag hade iaf inte kunnat fixa en resa efter min operation. Så av rent praktiska skäl kan der finnas en anledning att vänta in en operation närmare hemma. Det finns en rad olika sjukhus som opererar, Huddinge är en som också har otroligt långa köer. Tips är att höra dig för i förlossningsskadegruppen på Facebook för att höra hur snacket går om de olika sjukhusen.

   • Tack, jag har boende i Sthlm, Gbg och Lund/Malmö så hemresan förstår jag är fruktansvärd men den behöver inte bli så lång. Jag undrade mest om det finns bättre o sämre sjukhus att bli opererad på. Antar att Huddinge då är en av de bättre iom de långa köerna dit. Vet du något om andra sjukhus i storstäderna? Tack för tips om fb-grupper, ska höra mig för där också. Tusen tack för snabbt svar och din viktiga blogg!

 • Hej,
  Jag opererades för knappt två veckor sedan (bakre plastik en sk. Mellangårdsrekonstruktion) och ät nu väldigt illa till mods för det är som en stor hudflik i hela mellangården, typ som tre sammanväxta hemorrojder :/. Jag förstår att det gått så kort tid men hur kan detta någonsin försvinna? Jag har ätit laxerande sedan operationsdagen men är omöjligt att få rent efter jag varit på toaletten, får torka mer än dubbelt/trippelt så mycket och även tvätta i duschen. Vad vet du om läkning? Snälla säg att detta är normalt och kommer försvinna när det läkt. Jag kommer även att behöva göra en operation av främre delen vid ett senare tillfälle. Jag har opererats av Jan Zetterström på Considra och han har gett ett kunnigt intryck. Börjar ångra att jag ens gjorde operationen om jag nu ska gå runt med en främmande utväxt i mellangården :(. Kan det bero på att jag behövt ta i lite vid toabesök eller gått för mycket? Jag var nästintill sängliggandes hela första veckan..

  • Hej! Utan en fysisk bedömning är det tyvärr omöjligt att svara på din fråga. Det borde inte vara omöjligt att få komma tillbaka till operatören för att få ställa dessa frågor. Börja med att kontakta Jan!

 • Hej,
  Jag ska göra samma op om en vecka på samma ställe. Har det blivit bättre? Har du fått någon respons från Considra? Är lite nervös och blev mer nervös efter o ha läst det du skrev. Tacksam för svar.

 • Hej,
  Smärtan var mycket mycket mindre än jag trodde men däremot väntar jag spänt på hur det kommer bli med ärrvävnaden. Det har ju bara gått två veckor för mig så jag ska vänta och se, kan ju bli bättre antagligen. Ska på en extrakoll på måndag för att de att det ser bra ut. Jag efterfrågade info innan min operation också så förstår hur du känner.

 • Hej igen alla som är intresserade av operation etc. Vill förtydliga att det inte ens gått två veckor sedan jag opererades så är verkligen för tidigt att säga något. Jag har ett knep hur man kommer i kontakt med Considra en lite annan väg en telefontiden där det är svårt, funkar om man har frågor efter operation och de har varit väldigt hjälpsamma och proffsiga. Kan ge en uppdatering hur min mellangård känns om några veckor/månader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.