Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Operation av mellangården

Operation av mellangården

Jag fick en liten bristning när jag födde mitt första barn 2014. Barnmorskan kallade det skrapsår men jag kände ganska direkt att allt inte stod rätt till. Jag led av framfallskänsla och mellangården kändes ostabil/kort. Jag sökte vård både för mellangården och framfallskänslan. Under åren har jag träffat åtta olika gynekologer som alla sagt att allt ser normalt ut. Även efter att andra barnet fötts uppmärksammade jag läkaren på att jag trodde att jag hade missade muskelskador, men även då behövde jag bara sy fyra stygn. Tillslut har jag nu fått träffa en gynekolog som kunnat bedöma mina muskler. Jag har trasiga muskler i mellangården och en rectocele, en bakre slidväggsbuktning. Nu ska jag operera mellangården. Jag känner mig helt knäckt över att ingen trott på mig och att det tagit så här lång tid att få diagnos.
Jag undrar några saker:
Hur lyckade brukar operationer av mellangården bli?
Vad kan man vänta sig för resultat?

Läsarfråga

Vad är en operation av mellangården?

Om det finns felläkta eller missade muskelskador i bäckenbotten kan man ibland laga dem i efterhand. I ditt fall missade man att du hade en grad 2-skada och sydde litegrann som om du bara hade en grad 1-bristning. Ofta är mellangården då, precis som du beskriver, tunn och kort. Besvären med en missad eller felläkt bristning i mellangården kan vara en känsla av vidhet, svårigheter att knipa (och att blir starkare med träning) och ofta också svårigheter att tömma tarmen. Detta har att göra med att det ofta uppstår en buktning av bakre slidväggen, eftersom det är för tunt avstånd mellan slidan och tarmen. När man lagar mellangården återställer man muskelfästena och får ett ”nav” i bäckenbotten”, vilket brukar ge ett starkare knip och minska symtomen.

Hur lyckade brukar operationerna bli?

Enligt svenska registerdata är  70 % av kvinnorna är nöjda ett år efter rekonstruktiv kirurgi  efter en missad eller felläkt förlossningsskada. Det är viktigt att operationen utförs av en duktig gynekolog som kan återställa anatomin. En vanlig ”varning” som kommer inför en sådan här operation är att det kan uppstå smärta vid penetration. Det är för att man orsakar nya ärr i slidöppningen i riktning bakåt. Tills ärren ”mognat” och mjukat upp sig kan det alltså vara obekvämt med penetration. Det här brukar, enligt min erfarenhet, vara lätt att jobba med. Dels som patient via användning av bra glidmedel och vid behov egenmassage av ärret, och om det behövs också kanske via en fysioterapeut som kan jobba med att mjuka upp ärret.

Resultat kort efteråt

Min erfarenhet är att operationerna gör väldigt ont första veckan, mindre ont andra veckan. Första två veckorna ska man planera för att allra mest bara ligga ner. Att sitta och stå kan vara obekvämt då bara upprätt läge lägger belastning på bäckenbotten. När det gått 4 veckor brukar de flesta kunna jobba igen. Efter fem veckor kan de flesta sitta på en cykelsadel. Efter 12 veckor har vävnaderna återfått ca 80 % av sin hållfasthet. Till dess bör man vänta med tyngre träning.

Resultat på sikt

De flesta tycker att den första tiden är besvärlig, och även efter att den akuta smärtan försvunnit kan det finnas kvar ”känningar” i operationsområdet. Sedan brukar symtomen minska och de flesta är nöjda med sin operation, även om inte alla får 100 procentig-symtomlättnad.

Hur blir det sen?

När du fått din mellangård lagad har man försökt återställa anatomin så gott det går. Dina muskler har då en bättre förutsättning att svara bra på bäckenbottenträning och du har ett bättre stöd i bäckenbotten. Du får godare förutsättningar att åldras väl med din bäckenbotten.

Finns det något jag bör tänka på?

 • Om du har haft långvarig smärta i bäckenbotten kan man först behöva behandla smärtan, innan man opererar. Det akuta smärtpåslaget kort efter en operation kan annars förvärra ditt smärtläge, även om allting blir anatomiskt bättre.
 • Ett förlossningstrauma kan ”vakna till liv” vid en ny operation och det är klokt att ha bearbetat detta innan du opererar.
 • Om du har en levatorskada också, som inte går att laga, kan det vara bra att ha en fysioterapeutkontakt för att lägga upp din rehab lite extra noga.
 • Det är inte så att en operation magiskt förbättrar alla dina symtom som har att göra med tarmen. Du behöver få hjälp med förstoppning eller andra magbesvär innan en operation.

Dela gärna med er av era egna erfarenheter i kommentarsfältet!

Vidare funderingar?

Rehab efter bäckenbottenoperation är en kurs som inkluderar information inför operationen och rehabprogram tre månader efter operationen. Du hittar kursen här. Det är teori om hur du bäst tar hand om kroppen och filmade övningar uppdelade i 6 nivåer.

Vidare läsning:

Ida Bergmans avhandling: Female Pelvic Floor Disorders – Clinical Aspects on Surgical Treatments

81 kommentarer till “Operation av mellangården”

  1. Det saknas nog forskning och långtidserfarenheter av det, men jag vet personer som opererats 30+ år efter förlossningen och blivit hjälpta. Men jag tänker att det nog är bättre generellt att inte vänta så länge..

   1. Hej igen. Innan operation görs vilka undersökningar borde göras. Har blivit undersök av en kirurg som sett rectocele, dåligt uppbyggd mellangård och ett en muskel inte når riktigt ner. Men han sa att man får se vad som skall göras under operationen, stämmer det? Eller borde jag kräva ett ultraljud innan? Mvh sigrid å tack för en grym blogg

    1. Det händer rätt ofta att de liksom “får se hur det faktiskt ser ut” när de väl opererar, det är liksom inte möjligt att se alltalltallt med en undersökning, även med de riktigt bra ultraljuden.

 1. Hur gör man för att få komma till en specialist inom detta område? Sökt barnmorska pga symtom men fick veta att jag ska knipträna mer. Misstänker starkt att jag har en levatorskada från min första förlossning. Hur söker jag sjukvård så att jag får rätt hjälp?

   1. Hej!
    Jag gjorde operation av mellangården häromdagen. Valde att inte sjukskriva mig då jag nog inte fattade vidden av smärtan, plus att jag kan jobba hemifrån och därför ligga i sängen i olika positioner. Idag var första jobbdagen, barnen på förskola, fixat med tvätten nu på kvällen har jag väldigt ont och funderar därför om jag borde sjukskriva mig ändå eller bara bromsa i alla andra lägen…

 2. Tack för väldigt bra inlägg om operationer etc.
  Jag opererade mellangård och levator för 14 dagar sedan. Drog ner på tabletter redan efter 4 dagar och har nu inte behövt smärtstillande alls på 5 dagar. Men är fortfarande lite svullen. Iaf tror jag det är en svullnad, det som är som en hudflik från slidmynningen och en bit bakåt.

  Idag började jag jobba igen. Eftersom sjukskrivningen inte sträcker sig längre. Jag jobbar hemma pga covid. Har en lätt bakåtlutad fåtölj som det känns helt okej att sitta i.

  Min fråga är om det generellt sett är okej att sitta upp såpass mycket så snart efter operation, så länge det känns okej?
  Får väl anta att jag blivit sjukskriven längre annars. Men svårt att nu i efterhand få bra svar från vården.

  1. 14 dagar är en ovanligt kort sjukskrivning, de flest jag träffar brukar vara sjukskrivna 4 veckor, fem veckor om man har ett fysiskt aktivt arbete. Det är okej att sitta så länge det känns okej, men om jag var du skulle jag se ut 4-5 olika platser och positioner som du kan variera mellan. Sitt rakt en kort stund, sitt bakåtlutat, ligg på mage, sitt snett osv osv. Alla positioner är tillåtna, även de “dåliga” om de bara är för en kort stund. Och du kommer behöva pauser från sittandet!

   1. Tack för svar!
    Antar att det innebär att efter 14 dagar är det fortfarande inte bra att belasta området för mycket genom sittande? hur länge hade du rekommenderat främst liggande läge?
    Och i standardfallet med 4 veckor sjukskrivning, tänker man då att mycket sittande är mer okej efter den tiden?

 3. Hej! Jag gjorde en TVT, mellangårdsrekonstruktion och fäste av någon muskel, oklart vilken, för ca. 2,5 vecka sen. Min Afroza gäller kring blödningarna som uppstår efter. Såklart svårt att vara generell, men hur länge brukar blödningarna sitta i? Har haft blödningar samt ”avslag”, vilket jag har varje dag. När tar det slut? Tycker det är svårt att komma upp och röra på mig, då detta är problemet men inget annat. Plötsligt måste jag springa till toaletten för att jag vet att jag kommer ha 1-2 klumpar på väg med ett vattenfallsliknande fart. Är efter 2 veckor morfinfri och tablettfri. Men blödningarna är det som sätter stopp.
  Jobbar inom Covid vården, så har fått förlängd sjukskrivning just nu, till den 14/5. Har svårt att veta vart jag ska lägga min aktivitetsnivå. Jag är en aktiv person i vanliga fall.

  1. Hej! Blödningen efter en sådan operation kan hålla på rätt länge. Tycker att jag regelbundet träffar personer som haft mens precis före operationen och som haft behov av binda/trosskydd hela vägen till nästa mens. Det bör ju dock vara successivt avtagande, både vad gäller färskhet och mängd.

   Angående aktivitetsnivå finns flera inlägg här på bloggen kring just fysisk aktivitet efter gynekologisk operation, du hittar dem via sökfunktionen.

   Skulle du vara intresserad finns också en webbkurs med 12 veckors rehabupplägg för just personer som genomgått mellangårdsoperationer.

 4. Tack för så snabbt svar!

  Jag förstår. Men då kanske det är normalt med koagulerat blod (klumpar) en längre period… Det jag funderar på är om jag gör för mkt när jag får det, eller är det ett normala förlopp? Jag tycker själv att jag har energi/ingen smärta, men så vid lunch/efm kan jag få sånna mängder med blödningar/klumpar. 2,5 vecka efter operationen är blödningarna lika klarröda som i början. Också normalt kanske?
  Tack för tipset!

  1. Tycker att det låter normalt, men är du orolig ska du förstås bättre kolla en gång för mycket hellre än för lite. Hur aktiv är du på en dag? Det vanliga är att man i princip är sängliggande första veckan, och vecka två börjar röra sig lite mer men fortfarande inga hela dagar på benen eller ens upprätt sittande.

 5. Jag tycker att jag inte fått någon ordentlig restriktion. Var sängliggande första veckan. Men varit lite uppesittande från v 2 och en hel del nu… men då ska jag backa bak bandet. Tycker det är konstigt att inget sagt hur jag ska göra trots återkoppling kring förlängning av sjukskrivning pga detta. Tacksam för ditt svar!

  1. Det är väldiga informationsluckor och brister i vårdkedja kring just kvinnosjukvård. Man hade inte opererat muskler någon annan stans i kroppen utan att ha ett rehabprotokoll att följa och kontinuerliga fysio-kontakter.

   1. Tack för tydliga svar. Jag håller med. Det blir ju ett stort problem när man ej informerar rätt. Jag jobbar själv inom rehab men på ortopeden i vanliga fall. Aldrig att en patient skulle få gå upp eller hem utan vetskapen kring restriktioner. Min läkare sa bara ”ja men inte bära tungt, du känner efter hur det känns”. Vilken verkligen inte skulle vara applicerbart på mig i nuläget. Ska vara sängliggande framöver och hoppas på läkning och mindre blödning! Tack!

    1. Håller verkligen med! Opererades för en vecka sedan, och känner mig väldigt osäker på vad jag får/bör/inte bör göra och det är stressande. Om jag nu skulle råka göra något – hur illa kan det gå? Kan stygn släppa? Osv. Jag vill ju inte förstöra något nu när jag äntligen – efter nio långa år – har fått min operation, men jag är i grunden en aktiv person som har väldigt svårt att sitta still, men bor själv och har ingen möjlighet till “uppassning”. Så tacksam över all information som finns på denna sida! <3

 6. Hej Mia,
  Hur ser du på resande till operationen och hem? När ska man helst åka? Smartare med två tågsäten och försöka ligga så mycket som möjligt eller en längre bilresa där man fäller sätet så mycket det bara går? Är det vinst med rullstol så att man inte behöver gå från bil till tåget och tåget till bil, eller är gå och sitta ungefär likvärdiga?

  1. Hej! Det här är jättesvåra frågor. Efter en perineorafi där man är väl smärtlindrad kan det ofta vara enklast att åka direkt samma dag som operationen – ur själv förflyttningsaspekten. Det är ganska ofta som man har bedövning och smärtlindring från operationen kvar i kroppen och att smärtorna inte bryter igenom förrän senare. Om man ens får väldigt ont. Jag vet att en del istället väljer att vara på patienthotell nära sjukhuset ifall någon komplikation skulle uppstå. Min uppfattning är dock att kompplikationerna uppstår lite senare än de första dagarna efter, och en vecka på hotell har de flesta inte möjlighet ändå. Plus att det ju ändå oftast handlar om att avvakta och kanske ta antibiotika, när komplikationer uppstår. De råden kan man få var som helst.

   Hur mycket man kan och ska gå är nog olika, och det handlar ofta om hur svullnadsbenägen vävnaden är. Det beror i sin tur ofta på operationsförloppet. Generellt skulle jag råd till att försöka gå och stå väldigt lite i början. Men att förflytta sig ut från sjukhuset till en bil exempelvis kommer inte vara dåligt/farligt. Men att gå 1 km till en buss skulle jag avråda ifrån.

   Gående och stående skapar svullnad – som kan bara vara en signal som säger “hej, vila lite nu”. Men om du inte KAN vila då, kan ju svullnaden orsaka mycket smärta och mycket tryck och drag i såret.
   Att sitta mycket, hårt och länge stryper kanske istället blodflödet lite – det är ingen fara alls en kort stund, men du vill kunna avlasta området ganska snabbt. Att ligga ner är överhuvudtaget både skönast och bäst tolererat av kroppen. Halvligga är bättre än att sitta rätt upp och ned.

   Det är alltså ganska svårt att säga hur man bäst gör. Jag brukar försöka prata igenom momenten – när kan du vila, hur kan du pausa, kan du byta ställning osv osv.

 7. Hej,

  Jag gjorde en operation av mellangården och bakre framfall för 17 dagar sedan. Jag undrar hur länge det kan komma klart blod från ingreppet i mellangården? Ibland droppar det lite blod i toaletten i samband när jag kissar, men mestadels märker jag bara av blodet när jag ”badd-torkar” mig. Enligt han som gjorde operationen så skulle det här vara läkt efter 3-4 veckor. Och efter 4 veckor skulle jag kunna lyfta skrot på gymmet, springa och vara som vanligt (sa han) och att det fortfarande kommer blod från mellangården var också normalt sa han nu efter lite mer än två veckor. Men när jag läser här så känns det inte som man kan lita på deras ord riktigt. Är det någon som kan lugna mig gällande mellangården iallafall? Eller borde jag kolla upp? När kan man förvänta sig att såret är stängt?

  Tacksam för svar!

  // Louise

  1. Det är normalt att blöda lite i 3-4 veckor. Skulle verkligen, med emfas, vilja avråda från att lyfta skrot på gymmet efter 4 veckor efter en sådan operation. Ärret har ca 80 % av sin slutgiltiga hållfasthet efter 12 veckor. Mellan 8-12 veckor brukar jag som fysioterapeut introducera lite, lite tyngre träning och “som vanligt” ska man nog helst inte träna eller springa förrän tidigast 12 veckor. Men det beror ju förstås väldigt mycket på vad som är “som vanligt”. Om du med vanlig träning menar ganska snälla promenader så kan du förstås vara tillbaka mycket tidigare.

 8. Åh, tack för svar! Då kan jag känna mig lugnare. Blir så orolig när det gäller just mellangården. Men då vet jag att det kan pågå lite blödning i ett par veckor till.

  Kan tillägga att jag inte är en träningsmänniska så det kommer inte bli några problem att undvika att lyfta skrot 🙂

  Jag är sjukskriven 4 veckor. Kan jag iallafall förvänta mig att kunna leva mer normalt då? Kunna sitta på en kontorsstol, gå, stå. Kunna lyfta ett par påsar från affären osv? Absolut ingen träning, men vardagssysslor?

  Fick egentligen ingen som helt information om återhämtningen efter operation mer än att ta de lugnt första veckan.

  Man är ju livrädd att man ska förstöra något, vill absolut inte genomgå det här igen.

  // Louise

 9. Hej.
  Var hos min gyn läkare då jag upplever att jag ständigt är öppet där nere och att sexlivet blir påverkat så pass mycket att jag mår dåligt. Har fött tre barn. Hade inget framfall förutom att jag helt saknade en ”slidvall”. Ska få en operation. Han sa att op tar ca 5 minuter och att man snittar upp för att sedan sy igen öppningen en bit.
  Jag undrar då, är det samma omfattning och återhämtning som vid framfall? Hur länge är man sjukskriven och vilka är riskerna? Han pratade så lätt om operationen och att det där är lätt fixat. Men vill ändå ha mer information.
  Tacksam för svar.

  1. Hej! Nej, det låter som en mycket mindre omfattande operation. Jag skulle ställa dessa frågor till läkaren som bedömde dig, och om du känner dig tveksam till om läkaren gör en korrekt bedömning skulle jag söka en second opinion om jag var du. Mvh Mia

 10. Hej,

  För 12 veckor sedan gjorde jag en operation för rectocele, vaginalt enterocele & perineorafi.

  Nu till min lite pinsamma fråga. Mitt rumphål kändes helt normalt efter operationen. Men efter ca 5-5,5 vecka efter operation så började det kännas konstigt. Typ som att det ”glidit” ner lite (vet inte om själva hålet kan flytta på sig) men den känslan. Det känns större… Typ? Det är inte öppet, men känns vidare på nåt sätt. Buckligt och lite mjuk. När jag går och sitter så känns de fuktigt i hålet. Men när jag torkar mig så är det inget, utan verkar mest bara vara en känsla. Har du någon som helst aning om varför det kan ha blivit såhär? Har dom misslyckats med operationen? Jag har varit väldigt noga med att inte lyfta tungt osv. Det är nästan så jag önskar att jag aldrig gjorde den här operationen, har fått sån ångest. Jag har fortfarande känningar i slidan också. Inte ont, men känningar/som om ett sår inte läkt helt/lite skav. Brukar smörja in med en intimkräm och då känns de lite bättre. Hur lång tid tar de här egentligen att läka? Kan tillägga att jag kan kissa och bajsa normalt. Googlar man så får man upp analkolaps osv.. Är livrädd att det ska vara något sånt!

  1. Hej! Jag tycker att du ska vända dig till kliniken där du opererades med dina frågor! Tycker att det låter osannolikt att de gjort något som rör analöppningen så mim gissning är att det är någon nervpåverkan som uppstått vid operationen du känner av. Det brukar läka och bli normalt med tiden. Låter ju i övrigt som att du är väl återställd? Ge inte upp, ha tålamod med läkningen. Men ta för säkerhets skull och kontakta läkaren som opererade för en extra koll!

 11. Rekommenderas kejsarsnitt efter en sådan operation om man vill ha fler barn?
  Ska ev. göra en operation i mellangården efter två vaginala födslar.

  1. Olika läkare brukar säga olika och ibland är det också individuella faktorer som spelar in. Så du behöver nog fråga den läkare som ska operera dig!

   Men generellt tror jag att det i första hand rekommenderas att man har “fött klart” och i andra hand kejsarsnitt vid en eventuell ytterligare graviditet, men vaginala förlossningar kan också rekommenderas.

 12. Hej, undrar om undersökning innan OP borde innehålla även bilder tagna med MR eller ultraljud… känns som om jag beslutat mig alldeles f snabbt f OP , var på undersökning, där en stav användes mkt snabbt, och några tryck med händer… seb visste kirurgen bad s skulle göras… kändes bara s om jag inte fick någon koll eller visuell bekräftelse på något innan OP… utan går bara på att personen har långa års erfarenhet och är ett känt namn i tv… vad borde jag kräva innan OP eller för en diagnos överhuvudtaget ? Mvh KB

  PS Efter 3 små och 6år sedan sista, så började jag tänka på mig själv…

  1. Om du blivit undersökt med en stav var det väl ett ultraljud?
   Ibland är det väldigt väldigt uppenbart vad som ska göras vid en snabb undersökning. Olika läkare är också olika duktiga på pedagogik och patientutbildning. Med det försvarstalet för den du träffade: jag skulle inte låta mig opereras av någon jag inte hade förtroende för.
   Kanske kan du kontakta läkaren igen och be om att hen förklarar sina undersökningsfynd? Om du inte riktigt tycker att hen kan förklara sig, då kanske du ska byta läkare.

 13. Hej
  Gjorde operationen på mellangåeden idag och blir livrädd av att läsa kommentarerna. Fi ns der mån ra bild på dess muskler och nån video på vad det egentligen läkaren för vid en sån operation? Der är väldigt svår för mig att visualisera det som skrivs? När kan man ha sex efter en sån operation?

 14. Jag har opererats för främre, bakre o mellangårdsplastik. 3v sedan. Jag är sjukskriven 6v. Då jag arbetar natt med akutsjukvård (låg bemanning, snabba ryck, tunga lyft o mycket spring) undrar jag om inte det är för kort tid.
  Jag håller med om att man får knapphändig info av sjukhuset. Enda restriktionen var att inte lyfta mer än ett pkt mjölk. Efter 6v ska jag vara helt återställd. Är det verkligen rimligt att börja med tungt jobb efter 6v??

  1. Det är en väldigt bra fråga. Mitt råd är att avvakta någon vecka till, det brukar annars kunna bli lite ifrågasättande med “hur vet du redan nu att det inte kommer funka om tre veckor?” med insinuationen om att man typ är arbetsskygg. Men när det gått fem veckor kan du kanske testa flera moment från det som skulle kunna hända på ditt jobb (i like begränsad omfattning såklart). Känns det då helt orimligt så tycker jag att du ska höra av dig och be om två veckor till.

   Jag brukar exempelvis vilja att mina patienter vänta 12 veckor minst med att motions-springa och lyft upp en 20 kg.

 15. Misstänker att jag har en skada, problem sedan många år och känns som om min slida och anal fungerar i ett, med ett tunt skinn(mellangården) mellan sig. Hur söker jag sjukvård så att jag får rätt hjälp? Bor i Östersund. Gör de op här?

  1. Maja, jag bor också i Ösd och du kanske redam har fått svar men om inte så har jag lite erfarenhet. Jag fick grad 3b-bristning 2022-11-22. Sedan fick jag infektion i op.såret och sökte akut hjälp på gyn på Ösd sjukhus. Efter fyra besök och åtta olika läkare/Öv.läkare med blandad – och inte alltid överensstämmande – info så bröt jag ihop lite och fick då (först) äntligen träffa en bäckenbottenspecialist. Denna kunde direkt se att mellangårdsmusklerna separerat, troligen pga infektionen, och att op troligen kommar att behövas. Då var det tal om att det utfördes på två ställen i Sverige: Huddinge och Linköping.
   Hoppas att du redan har fått bra hjälp och info!

 16. Hej,
  Jag har efter efterbesök, rehab hos kvinnohälsan, väntan på Gyntid för muskulär undersökning 1år. Nu efter min andra förlossning har jag fått konstaterat att musklerna har skadats under förlossning (vet ej vilken typ). Men har inte kunnat gå längre än 3km innan jag har fått en otrolig tyngdkänsla (som att något håller på att trilla ut), absolut inte vågat hoppa eller springa/jogga (jättesvårt o låta bli med en 5-åring o en 1-åring) men det har bara inte gått.
  Gyn förklarade att det var som ett hål på höger sida och att väggen mellan vagina och ändtarm bara är bindväv inga muskler finns kvar. Hon sa: Det blir operation.
  Jag har lusläst din hemsida och annat på nätet för att lugna ner mig och hitta svar på alla frågor. Tusen tack för dina ord! Utan dem hade jag fortfarande varit ett nervvrak! Men jag är fortfarande orolig.
  Nu är operationsväntan kvar o jag har fått brev hem om att det är långa väntetider så jag kan söka mig till andra städer. Är det något sjukhus, någon läkare som du skulle rekommendera före någon annan? Jag bor i Göteborg men kan röra på mig (nu) i hela Sverige. Värre kanske det är efter operation men det vågar jag inte tänka på nu.
  Har för mig du gjort operation på Huddinge sjukhus jag undrar vad du har hört om Sankt Göran? Så tacksam för svar, tips, erfarenheter osv! Med vänliga hälsningar Sara

  1. En sak att ta i beräkningen är att det oftast är en operation som inte föranleder att man får stanna på sjukhus över natten eller så, och resan hem är ofta rätt tuff. Om det är så att din hemregion betalar hotell eller resa åt dig kan det ju funka, men kolla upp det. Man har ofta rätt ont de första två veckorna (kan ha ont längre än så, men det brukar vara successivt avklingande) och jag hade iaf inte kunnat fixa en resa efter min operation. Så av rent praktiska skäl kan der finnas en anledning att vänta in en operation närmare hemma. Det finns en rad olika sjukhus som opererar, Huddinge är en som också har otroligt långa köer. Tips är att höra dig för i förlossningsskadegruppen på Facebook för att höra hur snacket går om de olika sjukhusen.

   1. Tack, jag har boende i Sthlm, Gbg och Lund/Malmö så hemresan förstår jag är fruktansvärd men den behöver inte bli så lång. Jag undrade mest om det finns bättre o sämre sjukhus att bli opererad på. Antar att Huddinge då är en av de bättre iom de långa köerna dit. Vet du något om andra sjukhus i storstäderna? Tack för tips om fb-grupper, ska höra mig för där också. Tusen tack för snabbt svar och din viktiga blogg!

 17. Nyopererad bakre plastik

  Hej,
  Jag opererades för knappt två veckor sedan (bakre plastik en sk. Mellangårdsrekonstruktion) och ät nu väldigt illa till mods för det är som en stor hudflik i hela mellangården, typ som tre sammanväxta hemorrojder :/. Jag förstår att det gått så kort tid men hur kan detta någonsin försvinna? Jag har ätit laxerande sedan operationsdagen men är omöjligt att få rent efter jag varit på toaletten, får torka mer än dubbelt/trippelt så mycket och även tvätta i duschen. Vad vet du om läkning? Snälla säg att detta är normalt och kommer försvinna när det läkt. Jag kommer även att behöva göra en operation av främre delen vid ett senare tillfälle. Jag har opererats av Jan Zetterström på Considra och han har gett ett kunnigt intryck. Börjar ångra att jag ens gjorde operationen om jag nu ska gå runt med en främmande utväxt i mellangården :(. Kan det bero på att jag behövt ta i lite vid toabesök eller gått för mycket? Jag var nästintill sängliggandes hela första veckan..

  1. Hej! Utan en fysisk bedömning är det tyvärr omöjligt att svara på din fråga. Det borde inte vara omöjligt att få komma tillbaka till operatören för att få ställa dessa frågor. Börja med att kontakta Jan!

 18. Hej,
  Jag ska göra samma op om en vecka på samma ställe. Har det blivit bättre? Har du fått någon respons från Considra? Är lite nervös och blev mer nervös efter o ha läst det du skrev. Tacksam för svar.

 19. Hej,
  Smärtan var mycket mycket mindre än jag trodde men däremot väntar jag spänt på hur det kommer bli med ärrvävnaden. Det har ju bara gått två veckor för mig så jag ska vänta och se, kan ju bli bättre antagligen. Ska på en extrakoll på måndag för att de att det ser bra ut. Jag efterfrågade info innan min operation också så förstår hur du känner.

 20. Hej igen alla som är intresserade av operation etc. Vill förtydliga att det inte ens gått två veckor sedan jag opererades så är verkligen för tidigt att säga något. Jag har ett knep hur man kommer i kontakt med Considra en lite annan väg en telefontiden där det är svårt, funkar om man har frågor efter operation och de har varit väldigt hjälpsamma och proffsiga. Kan ge en uppdatering hur min mellangård känns om några veckor/månader.

  1. Hej,

   Jag väntar också på operation hos samma läkare så skulle verkligen önska att få veta hur läkningen kommer fortskrida och hoppas att det blir bra för dig! Vänligen Matilda

 21. Hej, Jan är otroligt duktig! Jag verkligen rekommendera honom. Men bra att veta att du inte ska oroa dig efter någon vecka om tycker det är en svullen flik och du inte kan torka dig ordentligt pga. Det står ut ärr. Dra inga växlar av resultatet innan det gått några veckor skulle jag säga :). Jag var på återbesök häromdagen och han visade hur man ska stretcha ärrvävnaden så den kommer bli mer följsam. Någon sa att det är löpande band på Considra Nacka och det är det lite men det är inget fel med det, de har koll och tar hand om alla. Jag blev positivt överraskad av smärtan, var inte så farligt. En vecka med smärtlindring och fokus på att göra nummer två och sen helt ok resten. Njut av tiden för återhämtning och se till att ha mycket hjälp med barn. Lycka till med operationen!

 22. Hej alla härliga tjejer!
  Vill bara meddela att jag är från Gbg men opererade mig för mellangård samt bakre plastik (bakre framfall) på Sankt Görans – cevita care gyn Stockholm imorse.
  Var lite nervös inför op men narkosläkaren gav mig något riktigt bra så jag slocknade och vaknade ca 20-30 min när op var klar och jag mådde väldigt bra. Op var runt 09 imorse och har fortfarande inte ens behövt ta Ipren och Alvedon efteråt och nu är ju klockan 21.45 på kvällen samma dag.. Hade föreställt mig en mycket svårare smärta och har också fått recept på tyngre grejer ifall det skulle behövas. So far so good! Blöder normalt och känner mig positiv och vid gott mod. Helhetsupplevelsen har varit över förväntan på alla sett. Det enda jag saknar är vad andra nämner här ovan i form av rehab. Men tycker ni har förklarat väldigt bra vad som är bäst så tänker följa det helt enkelt! Så tack så mycket för alla bra kommentarer och lycka till alla. PS är väldigt nervös för första bajsandet dock. Har ni några upplevelser kring det eller något att tänka på där? 🙂

  1. 6 veckor sen operation

   Vad skönt att höra! Ha dulcolax lavenmangsuppar redo första veckan är mitt tips. Kör movicol minst första sex veckorna. Massera ärrvävnaden från sjätte veckan genom att föra in tumme i slidan diagonalt bakåt och tänja en minut på varje sida per dag. Viktigt så det ska bli mindre ont att tex ha sex.

 23. 6 veckor sen operation

  Vad skönt att höra! Ha dulcolax lavenmangsuppar redo första veckan är mitt tips. Kör movicol minst första sex veckorna. Massera ärrvävnaden från sjätte veckan genom att föra in tumme i slidan diagonalt bakåt och tänja en minut på varje sida per dag. Viktigt så det ska bli mindre ont att tex ha sex.

 24. Hej, skönt att höra att det gått bra! Tror aldrig du kommer ångra att du tagit det för lugnt. Det är några få veckor av ditt liv. Tycker du ska prata med dom angående sjukskrivning. Jag var sjukskriven 4 veckor och hemma 5 och kändes lagom. Lycka till!

 25. Hej!
  För en vecka sedan gjorde jag en bakre plastik. Det står även i op-berättelsen så här : ”tar också levator … (här har sekreteraren inte hört utan satt punkter) på båda sidor och syr ihop dem (gör en perineorafi), och avslutar operationen ”. Jag förstår inte riktigt vad som menas, och om det är i princip samma rehabtänk som du har skrivit om ovan? Jag fick information om att inte lyfta över 5 kg de första 4 v, sjukskrivning 1 v, men efter samtal fick jag 2,5 v. Har ännu inte promenerat något, mest legat, sitter mer uppe nu, men vilar ofta. Känner mig ffa osäker på om jag överdriver och är alltför försiktig?

  1. Det låter som att operatören tagit med de mindre delar av levator ani som fäster i mellangården/perinealkroppen djupare in.

   Det är alltså en muskelskada som lagats och du gör korrekt i att ta det lugnt, kanske längre än 2,5 vecka.

   1. Okej, tack för svar. Kan det vara en anledning till att jag känner som en trötthetskänsla, lite småvärk, ut mot vänster sittbensknöl?
    En fråga till: varför rekommenderar du att man inte ska köra bil de första veckorna? Jag har 5 min I bil till jobbet, cykla tar drygt 10 min och promenera tar 25-30 min. Eller handlar det om att man inte ska köra så länge man tar värktabletter?

    1. Hej igen! Visst har du också tillgång till webbkursen? Om du har det så använd kommentarsfältet inuti kursen, för där finns ju också frågor och svar från andra, tror att det finns mycket för dig att hitta där. Kommentarfälten i kursen finns på träningsprogramnens förstasida.

     Känslan mot sittbensknölen brukar vara transversus perinei som känns.

     De allra flesta ska varken sitta länge, promenera eller cykla i den omfattningen de första veckorna. De allra flesta blir också sjukskrivna i fyra veckor. Bilkörning handlar både om nedsatt snabbhet i rörelser som berör benen, inflyttning i/ur bil, påverkan av smärtlindring och själva sittandet.

 26. Hej,

  Jag har letat på hemsidan efter svar men finner inget riktigt svar på min fråga. Har även köpt din kurs efter operation för att förbereda mig. Har du något svar på vad som händer om man blir gravid utan att ha opererat mellangården? Får man några mer uttalade symptom om man saknar mellangård ?

  1. Bäckenbotten blir kraftigt påverkad av graviditeten som sådan och det är nästan omöjligt att veta vad som hör till att bäckenbotten blir påverkad för att det är andra (tredje, fjärde..) graviditeten och vad som beror på perinealkroppsdefekt. M
   Här kan du läsa om bäckenbottens påverkan av graviditet: https://bakingbabies.se/2021/07/08/vad-gor-graviditeten-med-backenbotten/

   En del får en påspädning av symtom, andra inte. Det beror lite på vilka symtom man har, hur stor viktuppgång man får osv osv.
   Det brukar i regel inte bli någon permanent försämring av bäckenbottenstatus efter en ytterligare graviditet.

 27. Hej Mia,

  Jag gjorde en mellangårdsoperstion för en vecka sen där man fäste enligt journalen bulbo, transv och puborektalis på båda sidorna. Jag har även levatavulsion på vänster sida. Upplever nu när jag kniper att knipet inte är symmetriskt, vad kan det bero på? Har läkaren fäst vissa muskler bättre? Har något kanske lossnat? Tyckte knipet var mer symmetriskt innan op.

  1. Om du har en levatoravulsion så är det troligen den som ger ossymetrin. Om du är mer lagad nu så kanske den sidoskillnaden framstår mer? De nyfästa musklerna är små och ytliga och bidrar endast litet till själva det stora knipet man kan känna.

 28. Okej tack! Tänkte levatoravulsionen borde väl känts av även innan lagningen i form av osymmetri? Då var det symmetriskt. Nu har läkaren opat samma muskler på vardera sida så tänker att det borde väl inte bli någon skillnad? Det är ingen risk för att de nya musklerna släppt på någon sida?

 29. Hej,

  Jag opererade mellangården för ca 10 dagar sen. Har nu i några dagar känt som myrkrypningar på ena sidan där nere. Vad kan det vara? Någon skada på nerver? (Opade transversus bulbo puboperinalis)

  Tack!

  1. Der brukar vara läkning av nerver som känns så.

   Visst har du webbkursen? Det finns ju kommentarsfält inuti kursen, använd gärna det. Där finns också många andras frågor och svar, de brukar också vara intressanta.

   1. Tack fina du för snabbt svar! Ja jag köpte kursen, ska säga dig att både min fysio (Lisa Altvall) samt läkaren på Östra rekommenderade den!

 30. Hej Mia,

  Råkade svara på någon annans inlägg för en stund sen. Var inte meningen! Har hittat dina kommentarsfält och om detta med krypningar i mellangården. Fortsätter ställa frågor i kommentarsfältet i inloggat läge i webbkursen framöver! Tack

 31. Hej!
  Hjälp mig vad kan man göra
  Jag opererade mig får några månader sen för
  N818A-Defektläkt skada omfattande upp till halva perinealkroppen-Huvuddiagnos
  LFE20-Perineorafi-Åtgärd. Och när jag sen tittade så har man inte sytt upp mellangården eller kanske ska säga slidöppning fram till där det normalt bör sitta ihop. Det handlar om lite mer än 1 cm. Förstår att det inte låter som mycket men det känns som mycket. Jag känner att jag har bra knipmuskler o allt men sen när man har samlag o slappnar av så känns det som att det inte finns något som omsluter. Och tittar jag på mig så ser man klart o tydligt att det är öppet . Jag gick tillbaka och de sa att ”vi kan inte fixa dig som innan du fick barn utan det här är bra. Kom tillbaka om 10 år om det blir värre. Jag är så ledsen besviken och arg eftersom jag genomgått en operation under narkos och sjukskrivning på 6 veckor helt i onödan och mitt största bekymmer som jag haft är kvar. Jag vill känna mig hel och det här drar ner mig så mycket.

  1. Hej, jättesvårt att svara på. Om de lagat musklerna under huden och anser att mellangården är så lång som den funktionellt sett bör vara så brukar man inte vilja sy jättemycket mer, för då ökar risken att man får samlagssmärta. Man behöver dessutom vänta in den totala läkningen på ungefär ett år innan man vet exakt hur läkningen blivit, vad gäller symtom och så. Förstår att det känns jobbigt för dig nu, men just nu kan du bara vänta tills läkningen är helt färdig och sen söka tillbaka. Men om funktionen är bra och du inte har några symtom mer än att det ser annorlunda ut än förr, så finns möjligheten att de kommer fortsätta säga nej, på grund av risken för smärta vid sex/trånghet.

 32. Hej!
  Jag håller på att bestämma mig för att genomgå operation (känner mig rädd), men det kommer att hända. Fick barn för 20, 17 och 12 år sedan, levatorskada uppstod förmodligen vid första förlossningen.
  Min fråga gäller återhämtning – jag ska på skidresa på sportlovet (Alperna – drömt om i många år) och kan tidigast opereras i november. Då är det 15 veckor mellan operation och sportlov.
  Är det för lite – så att jag borde vänta med op (vill helst få det gjort nu när jag bestämt mig).

  1. Det kommer inte vara farligt ur operations-hänsyn men vi fysioterapeuter förespråkar ha 12 veckor mellan operation och tills att det är fritt fram med all slags rörelse och belastning. Det innebär att 15 veckor är ok, men du kommer inte vara i ditt mest vältränade tillstånd och eventuellt påverkar det din skidåkning.

 33. Jag är på operationskö och håller på och velar om jag ska operera mig eller inte. Är så fruktansvärt rädd att något ska bli värre då jag inte har jättestora problem i vardagen. Det som ska fixas är isåfall rektocele, mellangården (för kort) och en trasig muskel (transversus perinei tror jag?). Har haft symptom sen min andra förlossning för 9 år sen. Vågar inte hoppa, springa, lyfta tungt, för då får jag direkt tyngdkänsla. Kan inte ha tampong/menskopp, tampongen hamnar på sniskan och gör ont. Kan inte ha vilka ställningar vi vill vid sex mer, känns “obekvämt”, får ganska ofta ont i magen efter sex (känns som att allt är “runtrört” typ). Ofta jag inte tömmer tarmen helt och måste torka mig många gånger efter att ha bajsat. Men har annars inga större problem med toabesök. Så har sådan fruktansvärd ångest över ifall jag “gapar efter för mycket” om jag opererar mig, och istället får komplikationer av något slag (livrädd att sexlivet ska bli helt förstört av t.ex. nervsmärtor eller annat som gör ont?). Kanske borde vänta…men känns samtidigt som att jag kommer behöva operera mig förr eller senare ändå, och då kanske det är bättre nu i 40-års åldern? Jag vet verkligen inte vad som är bäst och blir helt knäpp av att gå och älta det dag ut och dag in men inte veta vilket beslut som är det “rätta” 🙁

  1. Jag tycker det låter som att du har förhållandevis många och besvärliga symtom och precis sådana som brukar bli bättre av operation. Det är ju förstås ingen som kan lova guld och gröna skogar med kirurgi, men min erfarenhet är att smärtor och besvär efter operationer nästan alltid är övergående och behandlingsbara, typ med ärrmassage.

 34. Jag hade liknande besvär som dig och har gjort en operation och är imponerad hur lite besvär jag har nu. Inte ens samlag gjorde ont som befarat. Vet inte om det var att jag bad om att inte bli sydd så tight eller att jag var nitisk med ärrmassagen efter operationen. Jag hade Jan Zetterström på Considra nacka och han gjorde ett ypperligt jobb!

 35. Hejsan!
  Tack för ditt oumbärliga arbeta och din ork att svara på alla frågor <3

  Jag står i operationskö för mellangårdsrekonstruktion och en liten rectocele, och är liksom flera andra orolig och rädd om jag gör rätt val att genomgå operation.

  Det jag funderar på nu är det du skriver att "Det är viktigt att operationen utförs av en duktig gynekolog som kan återställa anatomin". Jag har ingen aning om vem som kommer att utföra min operation. Allt jag vet är att jag kommer att opereras på dagkirurgin i Köping. Det var inte där jag blev undersökt tidigare. Jag har varit inne på Gynop.se, men där finns bara statistik för hela Västerås.

  Är alltid kirurgen som utför rekonstruktiva gynekologiska operationer specialistutbildade inom gynekologi? Vilka frågor kan man ställa gällande utförande av/kompetens inom gynekologi? Med andra ord, hur vet man att det är en duktig gynekolog som utför operationen?

  Tack på förhand!

  1. Hej! Nej, det är svårt. Ofta är det samma läkare som undersöker som sedan opererar, och då brukar jag försöka ge folk råd att gå på hur förtroendeingivande besöket var. Fick du svar på dina frågor, blev du bra bemött osv. Det säger förstås inget om kirurgisk kompetens, men väl om kringliggande resonemang och förmåga att se hela människan. Du kan väl höra dig för lite om du kan få veta vem som ska operera dig, och kanske till och med be om att få ha kontakt före för att ställa lite frågor före?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *