Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Nytt om vulvasmärta?

Nytt om vulvasmärta?

Har du skrivit något om vulvasmärta?

Kan du skriva något om vulvasmärta?

Läsarfrågor

Dessa frågor ramlar in titt som tätt och jag svarar oftast att jag redan har skrivit en del om ämnet, skickar en länk och att jag också gärna tar emot nya infallsvinklar på att skriva om ämnet. Jag jobbar mycket med vulvasmärta kliniskt och tycker att det är ett viktigt och intressant ämne.

Behandlingen är komplex och behandlingens riktning av görs av när och hur smärtan ger sig till känna, men också om det finns någon känd orsak bakom besvären som kan behandlas eller tas om hand på annat sätt.

Samarbete vore önskvärt

Det finns psykologisk behandling, fysioterapeutisk behandling, läkemedelsbehandling och i vissa fall kirurgiska åtgärder som kan hjälpa. Ofta skulle alla vi som träffar patienter med vulvasmärta ha nytta av att ha ett professionellt samarbete, men det är ofta svårt att rent organisatoriska skäl.

Fysioterapi för smärta i vulva och vagina

Här har jag i ett inlägg beskrivit hur jag jobbar med vulvasmärta.

Här har jag förklarat lite om hur långvarig smärta kan fungera.

Rent muskulärt är det ofta smärtor och spänningar i bäckenbotten som bidrar till vulvasmärta, mycket om detta hittar du också i kategorin som heter ”överspänd bäckenbotten”. Där samlar jag alla inlägg på det temat.

Utöver de inlägg jag själv skrivit här på bloggen jag också tagit in några gästbloggare:

Attityder och begrepp

Här har socialantropologen och forskaren Renita gästbloggat om begreppen och attityder.

Pyskologisk behandling för vulvasmärta

Linnea, psykolog och forskare har skrivit ett gästinlägg om psykologisk behandling vid vulvodyni. Linneas kollega Elin har också bidragit med ett gästinlägg med mer konkreta tips till dig som lider av vulvasmärta.

Ytterligare tips

Här på Internetmedicin. se finns också en otroligt bra guide för vårdgivare om hur man kan göra och resonera kring dessa besvär.

Nytt om vulvasmärta?

Jag har inte så mycket nytt att skriva om ämnet, men hoppas att du hittar mycket matnyttigt om du botaniserar bland länkarna!

Referenser:

REKLAM/TIPS

Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *