Bäckensmärta och förlossning

Bäckensmärta och förlossning

Jag har skrivit ett inlägg tidigare om samma ämne, Föda med foglossning, kallade jag det. Det riktade sig till dig som födande. Det här inlägget riktar sig till personal inom mödravård och förlossning och är förstås utifrån mitt fysioterapeutiska perspektiv. Jag vet naturligtvis att det händer saker under förlossningar som gör att man får frångå alla rekommendationer. Läs därför gärna inlägget som jag menar det, med en ödmjuk ton av att jag vet att ni naturligtvis gör ert arbete bäst.

De flesta gravida med bäckensmärta kan föda vaginalt utan problem, men många är oroliga att själva förlossningen ska förvärra deras prognos för att återhämta sig och bli smärtfria efteråt. Det verkar sällan vara så att förlossningen påverkar återhämtningen negativt, men man kan behöva vara varsam med bäckenlederna och den födandes belastning under förlossningen.

Under graviditeten

Be den gravida testa olika förlossningsställningar hemma eller tillsammans med dig som mödravårdsbarnmorska och också notera det smärtfria rörelsespannet. Skriv in i journalen vad som fungerar väl.

Under latsensfasen

Det här är ju förstås en fas som de flesta gravida sköter hemma. Men du som träffar gravida med mycket bäckensmärta kan tipsa om att det kan vara skönt att ofta byta ställning. Varma bad och vetevärmare kan vara skönt både mot värkar och bäckensmärta. Att gå och stå kan vara jättejobbigt på grund av smärtan. Jag brukar tipsa en del av mina patienter om att investera i en stor träningsboll. Dels för träning i största allmänhet, dels för att kunna sitta på under latensfasen och dels för att det är snällt för bäckenet att sitta ner och guppa och vyssja bebisen sen när den är född. Att stå på alla fyra kan vara ett sätt att ta bort lite belastning från rygg och bäcken. Att stå med knäna på en mjuk kudde på golvet med armarna över soffan kan också vara skönt.

Under tiden på förlossningen

Om du möter en födande som berättar att hon haft mycket ont i bäckenet under graviditeten kan du vägleda henne i bäckensnälla positioner. De positioner som är varsammast för bäckenlederna är de när benen hålls höftbredd isär. Att stå på alla fyra, stå på knä framåtlutad och att ligga på sida med ett benstöd inte alltför högt upp är de mest rekommenderade. Huksittande eller att sitta på förlossningspall är inte rekommenderat. Att stå upp kan vara skönt korta stunder, men de flesta med bäckensmärta bör heller inte stå upp alltför länge.

Det kan förstås hända att andra positioner behöver användas vid undersökning eller krystning ifall någon speciell orsak föreligger, men jobba då aktivt för att tiden i dessa positioner blir kort och effektiv. Att förlossningen inte blir väldigt utdragen kan vara av vikt för att återhämtningen från bäckensmärta ska optimeras efter förlossningen. Det finns inget samband mellan ryggbedövningar och bäckensmärta postpartum.

Vid kontroll och suturering

Det kan vara nödvändigt att den nyförlösta ligger i gynställning under undersökning och eventuell suturering. Se till att det finns även smärtlindring även för bäckenlederna ifall det behövs. När benen ska upp i benstöden kan ni hjälpas åt så att de förflyttas samtidigt. Det är också viktigt att en erfaren person undersöker och syr så att det tar så lite tid som möjligt. Det är inte här ni ska välja att ha studentförevisning av skador eller suturering.

På BB

Det är viktigt att hitta en så smärtfri position som möjligt för vila och sömn. Sidliggande med kuddar mellan knän och fötter kan vara skönt. Om det är möjligt, se till att den nyförlösta får så nära som möjligt till toalett, dusch och matsal, även om det förstås är viktigt att komma upp och stå och gå litegrann.

Var uppmärksam på

Det finns ovanliga ortopediska förlossningsskador där symfysen får en traumatisk separation under förlossningen. Prevalensen uppskattas till 1 av 300-30000 förlossningar (alltså kraftigt varierande i olika studier). Dessa skador kan ibland höras som ett ljudligt ”plopp”, men ibland märker man inte av dem alls förrän kvinnan ska flytta benen, sätta sig eller resa sig upp. Det ger upphov till en nedsatt kraftöverföring mellan bål och ben och innebär oerhörd smärta vid belastning. Vid misstänkt symfysruptur bör man koppla in ortoped och fysioterapeut under tiden på BB. Patienten ska behandlas ungefär som vid en bäckenfraktur och kommer också behöva gånghjälpmedel inför hemgång från BB. Dessa skador läker ofta bra, men behöver behandlas korrekt. Vid felaktiga råd (typ det blir bättre ju mer du rör dig) desto längre kan patientens smärta och funktionsnedsättning kvarstå.

Bäckensmärta och förlossning

Här är alltså mina fysioterapeutiska råd om förlossning vid bäckensmärta. Dela gärna med er av tankar och reaktioner i kommentarsfältet.

Previous

Next

8 Comments

 • Hej Mia! Tack för inlägget. Jag har haft foglossning sedan vecka nio och är första gångsföderska så det är mycket tankar som snurrar i mig nu. En sak som gör mig orolig när jag läser det du skriver är att det alltså då finns barnmorskor som jobbar på förlossningen inte har koll på det här? När du skriver ”testa olika förlossningsstållningar hos bm” menar du då med barnmorskan på MVC? Är också nyfiken på om du vet något om hur det funkar att föda i vatten med foglossning? Jag vill så gärna det om det funkar, men inte om det finns onödiga risker i förhållande till bäckensmärta.

  Tack för viktig text! /Maria

  • Ja, testa igenom förlossningsställningar hos mvc-barnmorskan. Och notera ”så här brett kan jag ha benen, men inte så”. Så att du/din partner kan säga till på förlossningen. Jag VET inte men tänker två saker: det är säkert väldigt skönt att föda i vatten. Men smärtlindringen det ger kan göra att du råkar befinna dig i positioner du egentligen ska undvika. Så föd i vattnen om du får chansen, men håll dig till de i förväg utprovade positionerna.

 • Å, så bra! Tack Mia! Väntar nu vårt andra barn och har haft fogbesvär sedan v 4 (vid första graviditeten från v 8-9). Nu i v 22 är jag på kvällarna nära att behöva kryckor. Vid förlossningen första gången rekommenderades jag att vara ute och gå. Sabbade mina fogar totalt och hade så ont att jag knappt kunde ta mig till toan, än mindre sitta på den och sedan hade jag väldigt ont dygnen efter förlossningen när jag skulle halvsitta i sängen och amma dygnet runt. Bestämt mig för att jag inte tänker försöka gå igång några börjar den här gången, vilket ju verkar vara i fas med vad du skriver.

 • ”Du måste gå 50 steg i timmen i korridoren!” Sa dom till mig efter att jag röntgats på BB och fått konstaterad symfysruptur. Dom hade absolut ingen aning om behandling eller vad dom skulle göra. Kan tillägga att min man fick bära mig upp ur sängen och sen kunde jag med hjälp av en sådan förlossningsstol man hänger över gå myrsteg baklänges. Kunde absolut inte förflytta fötter och ben framåt. Hemsk och traumatisk upplevelse. Kanske främst för att ingen vi träffade under veckan vi var kvar på BB visste vad man skulle göra åt min skada. Ingen hade sett skadan (erfarna överläkare stod som fågelholkar) eller visste vem dom kunde tipsa om som kunde hjälpa mig eller hur lång tid jag skulle ha extrem smärta..
  är gravid igen och har haft mycket bäckensmärta sedan vecka 14 ungefär men har planerat snitt om en vecka. Kommer aldrig våga föda vaginalt igen och hoppas lite av bäckensmärta ska släppa så snart bebisen är ute! Ringer dig om några veckor när jag kan börja träna lite igen 🙂

 • Fick två tankar när jag läste:
  Det första va att jag absolut inte hade kunnat ta mig upp från golvet om jag stått på knä & lutat mig mot soffan
  Å sen fick jag också en helt nyutexaminerad barnmorska. Tog sååå lång tid för henne att sy & sen visade det sig att hon sydde på nåt sätt som de tydligen inte alls sydde på i Uppsala (hon va utbildad i Stockholm), så då fick hon sy om allt igen! Jag tror jag låg med benen i luften i 2 timmar… för 3 stygn.
  Vet inte om man kan be om nån annan säng på BB eller om man måste ta det som finns? Jag fick nästan panik pga så osköna sängar där & vi skrev ut oss i förtid pga det (trots infektioner osv). Vi låg nån natt på NEO & där va det mycket bättre madrasser (som man dessutom lätt höjde & sänkte rygg & ben med en dosa). Men om nån som jobbar på BB råkar läsa det här & har patienter med bäckensmärta/ryggsmärta – kolla om ni har möjlighet att fixa en bättre säng/madrass om kvinnan behöver det. Det hade gjort dagarna där mycket mindre vidriga.

  • Ja fy sjutton för sjukhussängar! Vi låg på neo 5 dagar och jag fick så ont i min kropp/svanskota, underbart att få sova i sin egen säng. Jag gjorde ett planerat snitt så inga skador men har gjort illa min svanskota några ggr för mycket… har väldigt svårt med hårda sängar utomlands också och att sitta mycket på hårda stolar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.