Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Svårt att bajsa och irriterat runt ändtarmen

Svårt att bajsa och irriterat runt ändtarmen

Läsarfråga: Svårt att bajsa och irriterat runt ändtarmen

Födde barn för fem och sex år sedan. Vid min första förlossning grad II bristning och ingen bristning vid den andra. Är jag hård i magen har jag svårt att ”få ut” avföringen och kunna bajsa, så då underlättar det väldigt om jag sätter ett finger i slidan och ”hjälper till”. Runt ändtarmen är det oftast irriterat och jag måste smörja med feta salvor och ibland hydrokortison för att få det att dämpa sig. Även när jag torkat mig ordentligt med papper efter bajsning kan jag behöva torka igen efter ett tag då det ändå finns lite kvar som ligger och svider på huden. Alltså, vad ska jag ta mig till? Finns det något att göra mer än att smörja med feta salvor/hydrokortison och hålla avföringen mjuk med inolaxol?

Tarmtömningssvårigheter

Tarmtömningssvårigheter, som du beskriver är ganska vanligt och kan innebära att det är något som inte är optimalt med stödet mellan slidan och tarmen.

Läs mer här:

När tarmen trycks in mot slidan

Skada på rectovaginala fascian

Vilka skador ger vilka symtom?

Hemorrojder?

Hemorrojder är en källa till lidande för många, och de kan göra att det är svårt att få rent i mellanrummen. Om än så lite pyttelite avföring fastnar mellan hemorrojder blir det irriterat och smärtande. Du nämner inget om det, så jag får anta att du inte lider av detta. Men om du skulle ha hemorrojder så tänker jag 1) att torka med våtservetter efter avföring för att bli helt ren i alla skrymslen. Och 2) det kan vara bättre med just hemorrojdkrämer (eller annan hemorrojdbehandling) än bara generellt feta och snälla krämer.

Avföringsläckage?

Om du är säker på att det inte finns hemorrojder eller andra flikigheter som blir irriterade av just svårighet att få rent, så går mina tankar till läckage. Kan det vara så att det läcker pyttemängder avföring/slem, just bara tillräckligt för att irritera huden? Det här behöver i så fall utredas mer av läkare.  

Mellangården?

Till ämnet hör – hur är din mellangård? Hur är avståendet mellan slidan och tarmen, är det normallångt och ungefärligt som innan du födde barn? Väldigt mycket kortare? Hur känns det inuti, alltså avståndet mellan slida och tarm?

Läs mer här:

Perineum och perinalkroppen

Tunn perinealkropp

Är något fel?

Utan att undersöka kan jag ju absolut inte svara på om det är något som är fel. Att ha svårt att bajsa ut hård avföring kan ju vara helt normalt. Min utgångspunkt är dock att de allra flesta har en väldigt adekvat uppfattning om sin egen hälsa och funktion. Upplever du att något inte stämmer är det anledning att kämpa vidare.

Här finns också en del tarmtömningstips.

Här finns också en vägledning till att undersöka dig själv.

Var en besvärlig patient

Min slutsats i ett stort antal av de blogginlägg jag skriver är detta: Var en besvärlig patient. Du behöver få komma till en vårdgivare som undersöker dig och förklarar varför du har besvären som du har, och vad man kan göra åt det. Om det bara skulle vara att fortsätta med krämer och inolaxol behöver du få det väl grundat med en tydlig förklaring. Om det finns kvarvarande skador i utrymmet mellan slidan och tarmen kan det ibland finnas andra åtgärder.

Svårt att bajsa och irriterat runt ändtarmen

Sök vård. Stå på dig! Lycka till!

2 kommentarer till “Svårt att bajsa och irriterat runt ändtarmen”

  1. Jag hade samma problem me att jag torkade och torkade och de aldrig verkade bli rent. Blev orolig att det var något värre problem innan jag insåg att det berodde på att det efter hemorrojder i samband med förlossningen blivit hudflikar även om hemorrojderna försvann. Har löst problemet med att tvätta med bidédusch istället för att bara torka. Tips ifall någon annan har samma problem 🙂

  2. Håller med, vatten är mycket skonsammare än papper! Har man ingen bidédusch kan man hälla vatten med en liten petflaska eller vattenkanna och tvätta rent.

    För mig fungerade magen bättre när jag efter flera år bytte från inolaxol till lactulos meda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *