Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Fråga om kvarstående symtom efter sfinkterrekonstruktion

Fråga om kvarstående symtom efter sfinkterrekonstruktion

Hej Mia

Jag har läst om din förlossningsskada, operation och kvarvarande besvär. Jag har samma skada som dig, har opererats på samma ställe och har fortfarande problem viss gasläckage pga att min inre sfinkter inte går att laga. 

Jag tar inolaxol varje morgon för att tömma magen, om jag gör det så är det mer okej under dagen (förutsatt att jag äter ”rätt” också)

Men om jag inte lyckas gå på toa på morgonen så är dagen mycket värre då jag inte riktigt vet när behovet uppstår och på väg till toa då så kan jag inte hålla de gaserna. Inte så trevligt om man är på jobbet tex. Är det bara att gilla läget eller finns det annan hjälp att få? Detta påverkar min vardag till det negativa, känner att jag inte ens kan jag jobba med vissa arbetsuppgifter /arbetsroller just på grund av detta.

Hur har du gjort? Hur löser du det eftersom du träffar kunder dagligen, du har föreläsningar osv…?

Min historia

Jag fick en grad 4-bristning när jag födde vårt första barn och opererades ganska direkt efter förlossningen. Jag har sedan genomgått ytterligare en operation för att laga de muskler (alla…) som läkte fel eller missades att laga vid första operationen.

Min berättelse läser du om du vill, som kuriosa.

Kvar efter om-operationen är oförmåga att hålla inne gaser (funkar dock ibland) och oförmåga att hålla lös avföring.

Rutinerna

För mig är rutinerna viktiga. Jag är alltid lös i magen av mig själv, så jag har i princip aldrig svårt att tömma tarmen. Däremot har jag ju problem med motsatsen, att sakna inre sfinkter och att alltid vara lös i magen är inte underbart. Jag löser det med att medicinera med imodium/loperamid dagligen. Min mage jobbar också på oerhört snabbt, så utan imodium behöver jag också bajsa många gånger per dag och tömmer inte lika effektivt vid ett tillfälle. Jag bajsar alltid på morgonen och behöver mitt morgonkaffe för att få ”startsignalen”. Om jag bara lyckats bajsa bra på morgonen är det sällan något större problem med varken avföring eller gaser för mig.

Tom tarm läcker inte

Det här är verkligen så sant för mig. Om jag inte får till att bajsa när jag behöver kommer jag också bli väldigt gasig. Och dessa gaser har jag alltså ingen chans att hålla inne. Det innebär att om jag skulle bli bajsnödig senare på dagen så kunde jag innan barn bara strunta i det och bara hålla mig. I en del situationer kan jag faktiskt fortfarande hålla själva avföringen. Däremot kommer resultatet garanterat bli att jag får gaser jag inte kan hålla. Därför: Jag går alltid och bajsar direkt på första signal.

Motion

Ett annat led i att hålla min mage och tarm och värdighet i schack är motion. Det är viktigt för mig för att hålla magen i trim. Jag springer utomhus som min mest frekventa motion. Jag kan absolut inte hålla gaser medan jag springer. Det gör inte så mycket, ibland blir det bara en motivation till att springa snabbt (och komma ifrån människor) och ibland kan jag tacka min avsaknad av inre sfinkter till att fisarna i alla fall blir ljudlösa.

Gå ifrån

Något annat som jag ofta gör är att göra små avstickare. Säg att jag är med en patient och tänker att jag kanske kommer prutta. Då ursäktar jag mig ofta med anledningen att jag ska vässa en penna, hämta ett gummiband, sprita av ett redskap. Jag har en uppsättning av rimliga och triviala ursäkter som jag tar till vid behov. (För patienter som läser nu – nej alla gånger jag glömmer gummibandet inne på rummet  eller spritar av saker en bit bort från dig betyder det inte att jag går omkring och smygfiser, hehe…). Min upplevelse är att om bara jag skött tarmtömningen bra, så blir fisarna heller inte illaluktande.

Kolfilter-bindor

När bajsrutinerna blir störda, säg på resor, då blir jag också genast gasigare och får mer problem generellt. För dessa tillfällen har jag sett till att få förskivet bindor med kolfilter som tar bort lukt. De är rätt hårda och inte särskilt bekväma, men de räddar mig lite när det handlar om sociala sammanhang och resor i jobbet, och fisarna kan lukta värre och bli svårare att dribbla bort med hjälp av att gå ifrån. I framtiden hoppas jag på att det ska bli mer lättillgängligt med kolfiltertrosor, som en slags vidareutveckling på menstrosor, ungefär.

Dåliga dagar

Det finns dåliga mag-dagar och det finns perioder i livet när jag tycker att sfinktern fungerar sämre än annars. Då ser jag också alltid till att ha rena underkläder och våtservetter med mig överallt. Jag tycker att det är en ganska odramatisk åtgärd, även om jag vet att en del patienter upplever att den lösningen är väldigt ovärdig, som om man skulle vara ett barn.

Finns det annan hjälp?

Jag skulle tro, att vi värre besvär än vad jag har, kan man efter sekundär sfinkteroperation i vissa fall testa sakral nervstimulering för att se om den anala kontinensen kan förbättras. Tyvärr har jag inte mycket bättre svar på dina fråga än allt detta.

2 kommentarer till “Fråga om kvarstående symtom efter sfinkterrekonstruktion”

 1. Dear Mia,
  Thank you for this great Information!
  I have a sfinkter defect since 8 years. (wasn’t diagnosed after birth) Also my perineum wasn’t stiched. I wonder if I just just aim for a perineum repair, or if I should also have the sfinkter repaired.
  Can I always have the sfinkter repaired later in life if the symptoms start to bother me more or is there any advance for my body to have an earlier sfinkter repair?
  I also heard, there is a risk in sfinkter repairs: If the stiches don’t hold, it can be even worse after. What do you think about that?
  And then I read, that your farts are silent because of the inner sfinkter damage. My farts are also always silent. I thought it is because of low pressure and I wonder if the pressure gets higher after a perineum repair. So far nobody told me I have a defect in the inner sfinkter.
  So many questions 🙂
  Cheers,
  Anna

  1. Thank you for reaching out and sharing your concerns. In general, repairing the muscles that can be repaired is advisable. If there is an external sphincter defect, it often needs to be repaired to improve symptoms and prevent further complications. However, if there is an internal sphincter defect, it may not always be possible to repair it effectively.

   I would say that it is seldom effective to repair only the perineum if there is a sphincter injury causing symptoms. But if you only have symptoms of the perineum, it might possibly suffice. Here you can read a bit about which injuries cause which symptoms: https://bakingbabies.se/2020/04/13/vilka-skador-ger-vilka-symtom/

   Regarding the issue of silent farts, it’s possible that this could be related to the inner sphincter damage, but further evaluation would be needed to confirm this. Just this might not be a symptom that improves regardless of which muscles are repaired.

   Best regards, Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *