Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ont i svanskotan efter förlossningen

Ont i svanskotan efter förlossningen

photo of a newborn

Ont i svanskotan efter förlossningen

Svanskotan heter coccyx på latin och är det spetsiga slutet på kotpelaren. I svanskotan fäster både bäckenbottenmuskler, ledband från bäckenet samt rumpans muskler. Trots att svanskotan är ett litet ben har den flera viktiga funktioner, bland annat  håller balansen i sittande tillsammans med bäckenets sittbensknölar. Att luta sig bakåt ökar trycket på svanskotan.

Vad hände?

En av de vanligaste orsakerna till svanskotesmärta är vaginala förlossningar. Svanskotan utgör det bakre landmärket i bäckenutgången där bebisen ska passera, och en av de få benstrukturerna som faktiskt kan ge vika för att skapa mer plats åt passagen.

Det är samma slags rörelse som sker vid tarmtömning, fast under ett mycket högre tryck. Det som kan hända under en vaginal förlossning är att svanskotan kan få sig en törn som kan resultera i ett benbrott eller att svanskotan går ur led. Risken för svanskoteskada ökar vid komplicerade eller instrumentella förlossningar.

Om svanskotan gått ur led kommer du ofta märka detta först när du sätter sig upp första gången efter förlossningen. Denna skada kommer se normal ut på röntgen så länge man inte undersöker dig i sittande. Faktiska benbrott är  mer ovanliga. I de fall svanskotesmärta kommer från ett akut trauma är förstahandsbehandlingen ofta smärtlindrande läkemedel och vila. Efter en förlossning behöver smärtlindringen vara anpassad ifall du ammar. Man behöver också ta behandla eller med andra medel undvika förstoppning.

Vad gör man åt det?

  • Oavsett skadegrad och skademekanism behöver du avlasta svanskotan. Vila i liggande mycket. Ska du sitta kan du avlasta svanskotan genom att sitta på specifik svanskotekudde eller en ihoprullad handduk lagd som ett U på stolssitsen, men själva U:ets öppning bak mot ryggstödet. (Googla svanskota dyna så kommer många specifika produkter upp). Med kuddar eller handduks-u:n hamnar svanskotan att vila i luften.
  • Du kan också använda värme och kyla som smärtlindring. För kyla tar du en påse med smältande isbitar, blöter en handduk och lägger emellan ispåsen och huden. Kylbehandling bör pågå i 10-15 minuter och värmebehandling i 30 minuter. Du kan med fördel upprepa detta ofta.
  • Om du ammar är de bra att göra detta i sidliggande så mycket som möjligt. 

Undvik långvarigt sittande

Smärta från svanskotan förvärras ofta av långvarigt sittande, tillbakalutad position i sittande och uppresning från sittande.

Vad kan du göra mer?

I och med att svanskotan är en av de viktigaste skelettdelarna för vår sittbalans är det ibland fördelaktigt för denna kroppsdel att vara väl inbäddad. Har du ont i svanskotan kan det finnas en bra anledning att träna upp din rumpmuskelvolym samt att undvika för hastig viktnedgång.

Smärta i svanskotan kan också bero på refererad smärta från andra områden, så som graviditetsrelaterad bäckensmärta eller från överspänning i bäckenbottenmuskulaturen. Om du är osäker varifrån din smärta faktiskt kommer kan du uppsöka en fysioterapeut som kan undersöka dig.

Läkning och behandling

Oftast går smärtan över av sig själv eller med lättare behandling i form av avlastning och smärtlindrande tabletter. Bäckenbottenträning med fokus på avslappning kan vara en del av behandlingen för att påverka eventuella spänningstillstånd i bäckenbotten.

Viktnedgång i en lagom hastighet och smärtlindring vid behov är alltså det första man kan ta till när en lider av smärta i svanskotan efter förlossning.  

Det kan vara av vikt att träna rumpmusklerna för att på sikt återfå en normal ”vaddering” för sin rumpa i sittande position. Många nyblivna mammor upplever ju också att rumpan liksom försvunnit efter graviditeten. Jag kan rekommendera mitt träningsupplägg efter vaginal förlossning här.

Ont i svanskotan efter förlossningen

Ont i svanskotan efter förlossning är en förhållandevis vanlig komplikation som oftast går över av sig själv inom några månader. Det viktigaste är att du som drabbas att du känner att varje vecka eller månad är bättre än den förra. Om återhämtningsprocessen stannar upp bör du söka hjälp via vårdcentralen eller hos närmaste fysioterapeutmottagning.

Hur lång tid tar det?

Själva skadan brukar läka ut på 2-8 veckor. Däremot kan smärtan sitta i mycket längre än så, ofta hör detta ihop med en smärtreaktion och överspänning i bäckenbotten. Om du behöver hjälp rekommenderas du att söka hjälp hos en fysioterapeut som antingen jobbar med bäckenbotten.

Vid kommande förlossningar då?

Redan när du blir gravid kan det vara bra att ta upp svanskoteproblemet med din barnmorska. Då kan ni redan tidigt börja diskutera förlossningssätt och hur du själv känner inför det som komma skall. Om du fick en stor bebis senast kan det finnas anledning att följa tillväxten något extra denna gång, för att minska risken för en ny skada hos dig. Om det blir tal om en vaginal förlossning kan du också undvika de förlossningsställningar som innebär att du ligger på din rumpa/rygg. Dessa ökar sannolikheten för tryck mot svanskotan när bebisen passerar. Barnmorskan kan guida dig till andra lämpliga positioner!

En serie inlägg om svanskotesmärta:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *