
Behandling för ansträngningsinkontinens
Vad är Ansträngningsinkontinens?
Inkontinens utgör ett allmänt begrepp som beskriver ofrivilligt läckage av urin, gas eller avföring. Ansträngningsinkontinens specifikt refererar till det urinläckage som uppstår vid ökat buktryck, såsom när du hoppar, hostar, nyser eller tränar. För vissa inträffar detta vid mer extrema situationer, som att hoppa på en studsmatta eller efter långvarig löpning, medan andra upplever läckage vid mindre påfrestningar. Särskilt kort efter en förlossning är det inte ovanligt att urin läcker vid “ansträngningar” som är mycket små, som att exempelvis resa sig från en stol.
Varför uppstår ansträngningsinkontinens?
Ansträngningsinkontinens beror på att urinrörets slutmuskel och bäckenbottenmusklerna inte klarar av att stå emot det tryck som uppstår. Detta är ofta en följd av nedsatt stabilitet, vilket gör så att urinröret rör sig mer än normalt. Vid en tryckökning kan urinröret sjunka ner, vilket möjliggör en ofrivillig passage av urin. Om urinrörets slutmuskel inte kan nypa åt tillräckligt kan läckage ske, även om övriga strukturer fungerar normalt. Det som händer är att trycket i urinblåsan blir högre än trycket i urinröret, vilket leder till läckage. Åldrande kan också minska trycket i urinröret, vilket gör kvinnor särskilt utsatta.
Varför är det flest kvinnor som är drabbade?
Kvinnors har korta och raka urinrör, jämfört med män som har cirka 17 cm långa och böjda urinrör. Detta gör kvinnor mer benägna att råka ut för ansträngningsinkontinens. Dessutom påverkar graviditet och hormonella förändringar bindväven och musklerna, vilket ytterligare ökar risken för denna form av inkontinens hos kvinnor.
Påverkan på livskvaliteten
Även om ansträngningsinkontinens inte är en sjukdom som gör dig “sjuk”, kan det ha en betydande negativ inverkan på livskvaliteten. Många väljer att inte söka hjälp, kanske på grund av att det känns pinsamt eller för att de ser problemet som en naturlig följd av graviditeter, förlossningar och åldrande. Detta normaliserande synsätt delar ofta både kvinnor själva och vårdgivare. En stor andel av de som lider av ansträngningsinkontinens upplever också nedsatt sexualfunktion eller lust, mycket på grund av rädsla för att läcka.
Behandling av Ansträngningsinkontinens
Bäckenbottenträning
Bäckenbottenträning är den vetenskapligt understödda förstahandsbehandlingen för ansträngningsinkontinens. Träningen syftar till att förbättra funktionen i bäckenbottenmusklerna och öka stabiliteten kring urinröret. Det kan vara viktigt att få ett individuellt anpassat träningsprogram och att kombinera uthållighetsträning och styrketräning för bäckenbottenmusklerna.
Här finns ljudfiler med vägledning till bäckenbottenträning
Andra behandlingar
- För vissa individer räcker inte bäckenbottenträning. En hög kroppsvikt kan öka belastningen på bäckenbottenstrukturerna, och flera studier har visat att viktminskning kan bidra till minskade symtom på ansträngningsinkontinens.
- Mekaniska stöd för urinröret kan minska läckage hos en del. Du kan läsa mer om detta här.
- Elektrisk stimulering använder man ibland till kvinnor som har svårt att hitta rätt knip. Detta kan fungera som en kompletterande behandling till vanlig bäckenbottenträning.
- Bulkamidinjektioner kan också vara ett alternativ.
Kirurgiska alternativ
Om bäckenbottenträning inte ger märkbara resultat inom 3-6 månader kan en kirurgisk intervention som TVT-operation (tension-free vaginal tape) övervägas. Denna operation kan erbjuda en lösning för dem som inte blir hjälpta av träning och andra icke-kirurgiska metoder.
Kan ansträngningsinkontinens förvärras av träning?
Vid vissa typer av träning, speciellt de som involverar tunga lyft eller högintensiva aktiviteter, kan det intraabdominella trycket (buktrycket) öka betydligt. Detta tryck kan överbelasta bäckenbottenmusklerna, vilket kan leda till att de inte kan motstå trycket och då kan löckage uppstå. Om du redan har en svag bäckenbotten kan vissa träningsformer ytterligare försvaga dessa muskler över tid, vilket kan öka risken för ansträngningsläckage.
Träning med urinläckage är inte nödvändigtvis farligt eller dåligt, men det kan påverka din livskvalitet negativt och öka risken för andra besvär över tid. Om du upplever återkommande problem bör du söka hjälp för att få en mer grundlig utvärdering och behandlingsplan.
Det kan vara viktigt att ta hjälp av en bäckenbottenfysioterapeut för att avgöra vilken sorts träning som är lämplig för dig som har symtom.
Kan inkontinens leda till framfall?
Inkontinens och framfall är inte direkt sammankopplade, men de kan båda vara symtom på en försvagad bäckenbotten. En svag bäckenbotten kan öka risken för båda tillstånden. Normalt hålls organ som urinblåsa, livmoder och tarmar på plats av en stark och stabil bäckenbotten. Liksom ett nät eller en struktur av muskler och bindväv håller dessa organ uppåt.
När bäckenbotten försvagas, till exempel på grund av ålder, graviditet eller överdriven belastning som kronisk hosta, kan detta leda till att stödet för organen blir svagare. Det innebär att organen inte längre hålls på plats lika effektivt, och de kan sjunka ner eller röra sig ut ur sina normala positioner. Detta fenomen kan i sin tur leda till problem som ansträngningsinkontinens eller framfall. Det är alltså inte så att inkontinens leder till framfall, men de kan dela bakomliggande orsak.
Behandling för ansträngningsinkontinens
Ansträngningsinkontinens är ett vanligt problem som kan påverka både den fysiska och psykiska hälsan. Även om det inte är klassas som ”allvarlig sjukdom”, kan det orsaka betydande obehag och livskvalitetsförlust. Genom att förstå orsakerna, söka rätt behandling och vara medveten om de långsiktiga konsekvenserna kan man förbättra sin situation och minska risken för framtida problem. Det är viktigt att inte ignorera symtom och att söka hjälp om det behövs för att återfå kontrollen och förbättra livskvaliteten.
Referenser
- Behandling av urininkontinens.
- Comparisons of approaches to pelvic floor muscle training for urinary incontinence in women.
- Conservative interventions for treating urinary incontinence in women: an Overview of Cochrane systematic reviews
- Conservative Treatment of Stress Urinary Incontinence: A Systematic Review with Meta-analysis of Randomized Controlled Trials.
- Feedback or biofeedback to augment pelvic floor muscle training for urinary incontinence in women.
- Guidelines on Urinary Incontinence. European Association of Urology.
- Incontinence improves in older women after intensive pelvic floor muscle training: An assessor-blinded randomized controlled trial.
- Mechanisms of pelvic floor muscle training for managing urinary incontinence in women: a scoping review
- Non-Pharmacological Management of Urge Urinary Incontinence in Women between 40 and 65 Years Old: A Systematic Review
- Pelvic Floor Muscle Training In Women Practicing High-impact Sports: A Systematic Review
- Pelvic floor muscle training versus no treatment, or inactive control treatments, for urinary incontinence in women.
- Pelvic floor muscle training: Novel versus traditional remote rehabilitation methods. A systematic review and meta-analysis on their effectiveness for women with urinary incontinence
- Pelvic floor training to prevent stress urinary incontinence: A systematic review
- Pelvic organ prolapse and stress urinary incontinence, do they share the same risk factors?
- Pelvic organ prolapse and stress urinary incontinence: A review of etiological factors
- Physiotherapy for Women with Stress Urinary Incontinence: A Review
- The Effectiveness of Pelvic Floor Muscle Exercise in Urinary Incontinence: A Systematic Literature Review and Meta-Analysis
- Urinary incontinence in women: prevalence rates, risk factors and impact on quality of life.
- Weight Loss to Treat Urinary Incontinence in Overweight and Obese Women.