Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Postpartum-periodens sömnbrist

Postpartum-periodens sömnbrist

crop mother with newborn in stroller

Postpartumperiodens sömnbrist

Sömnen efter förlossningen är en sak som förändras drastiskt och ofta blir en av de största utmaningarna för nyblivna föräldrar. För många innebär det kortare och mer upphackad sömn, vilket påverkar både den fysiska och psykiska hälsan. Mammor är drabbade i högre grad än partners, och sömnbrist kan vara en bidragande faktor till postpartumdepression och ökad stress.

Att få mycket dålig sömn under postpartumperioden är förknippat med en minskning av fysisk och psykisk energi, vilket i sin tur kan påverka välbefinnandet på flera plan. Bristen på återhämtning kan leda till svårigheter att reglera känslor, problem med koncentration och en generell känsla av utmattning.

Hur påverkar sömnbrist hälsan?

Sömnbrist efter förlossningen har en tydlig koppling till en rad hälsoproblem. Här kommer några av dem:

Bäckensmärta och sömn

Studier visar att sömnproblem är starkt kopplade till ihållande bäcken- och ländryggssmärta vid fyra månader postpartum. Sömnkvalitet bör därför ses som en viktig faktor i behandlingen av nyblivna mödrar med långvarig smärta. Jag kommer återkomma till detta i en helt egen artikel om några dagar.

Högt blodtryck och sömn

Det finns en koppling mellan högt blodtryck och sämre sömnkvalitet hos nyblivna mammor. Forskningen är ännu inte tydlig på om det är sömnen som påverkar blodtrycket eller om det finns en annan bakomliggande faktor, men att uppmärksamma sömnvanor kan vara en viktig del av behandlingen vid blodtrycksproblem efter graviditet.

Sömnbristens effekter på hjärnan och relationen till barnet

Mammor som lider av sömnbrist upplever ofta en försämring i kognitiv funktion, uppmärksamhetsförmåga och emotionell reglering. I vissa studier har man också sett att detta påverkar relationen till barnet. En upphackad nattsömn kan göra det svårare att hantera barnets behov och signaler, vilket i sin tur kan påverka samspelet mellan förälder och barn.

Depression och sömn

I en helt egen artikel senare i den här serien kommer jag fördjupa mig i det vi vet som sömnbrist och postpartumdepression.

Tillsvidare vill jag tipsa om denna artikel: Baby blues eller postpartumdepression?

Amning, sömn och återhämtning

Forskning visar att ammande mammor generellt har bättre sömnkvalitet och återhämtning än de som inte ammar. En studie visade att exklusiv amning och amning i liggande position bidrog till längre sammanhängande sömnperioder under de första veckorna postpartum.

Sambandet mellan förlossningsupplevelse och sömn

Forskning har visat att kvinnor som har en positiv förlossningsupplevelse tenderar att ha bättre sömnkvalitet postpartum. Däremot kan negativa förlossningsupplevelser bidra till sämre sömn och en ökad risk för postpartumdepression.

Hur kan man hantera sömnbristen?

Den mest effektiva metoden för att minska sömnfragmenteringen är att dela på de nattliga uppvaken mellan föräldrarna (om det finns två) och att ge den nyförlösta mamman en längre sammanhängande period av ostörd sömn. Att få 4–5 timmar ostörd sömn har visat sig kunna ge en snabb förbättring av psykiska symtom.

Hur förändras sömnen under det första året?

Första veckorna

Den största förändringen i sömn sker direkt efter förlossningen. Nyblivna mammor sover i genomsnitt 1,5–2 timmar mindre per natt än under graviditetens slutskede. Sömnen är också mer upphackad, och förstagångsmammor har generellt sämre sömnkvalitet än de som föder sitt andra eller tredje barn.

Första tre månaderna

Under de första tre månaderna efter förlossningen sover en nyförlöst kvinna i genomsnitt en timme mindre per natt än innan graviditeten. En eventuell partner påverkas också av sömnförlusten men i mindre utsträckning än den som är nyförlöst. Allvarlig sömnbrist kan påverka interaktionen mellan föräldrar och spädbarn, vilket i sin tur kan ha effekter på barnets utveckling.

Första halvåret

Vid fem månaders ålder upplever 50 % av nyblivna mammor dagtrötthet. Kvinnor som får mindre än fem timmars sömn per natt vid sex månader postpartum har dessutom en ökad risk för kvarvarande förhöjd kroppsvikt och metabola förändringar.

Hela småbarnsåren

Forskning visar att sömnen fortsätter att påverkas under hela småbarnsåren. Föräldrar sover kortare tid och upplever sämre sömnkvalitet upp till sex år efter förlossningen.

Vad påverkar sömnen efter förlossningen?

Efter förlossningen sker en snabb sänkning av östrogen och progesteron vilket kan påverka sömnregleringen och bidra till sömnstörningar. Det är inte bara den minskade sömntiden i sig, utan också den upphackade sömnen som gör att nyblivna mammor känner sig utmattade. Studier visar att sömnfragmentering påverkar kognitiv och emotionell funktion mer än den totala sömntiden. Att vakna ofta under natten kan alltså vara mer uttröttande än att sova kortare perioder men mer sammanhängande.

Postpartumsperiodens sömnbrist

Sömnbristen under postpartumperioden är en betydande utmaning som kan påverka både den fysiska och psykiska hälsan hos nyblivna mammor. Att förstå hur sömnen förändras och vilka strategier som kan hjälpa kan göra en stor skillnad i återhämtningen. Om du just nu är i en period av sömnbrist är min rekommenderation att vara snäll mot dig själv. Forskning visar att små förändringar, som att få några timmar ostörd sömn eller att dela på nattpassen, kan ha en stor positiv inverkan på både ditt fysiska och mentala välbefinnande.

Har du egna erfarenheter eller tips om postpartumsperiodens sömnbrist?

Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Här är alla artiklar i serien.

(Länkarna börjar fungera allt eftersom att de publiceras)

2 kommentarer till “Postpartum-periodens sömnbrist”

  1. Tack för intressant redogörelse! Spännande att helamning och liggande amning verkar kunna bidra till bättre sömn. Med första barnet för mig så kändes det stor skillnad när jag upptäckte liggamning efter några veckor, då fick jag mycket bättre sömn eftersom jag kunde slumra och amma samtidigt, blev aldrig lika vaken som tidigare. (Vet att det är kontroversiellt med tanke på Socialstyrelsens rekommendationer om samsovning, men för oss blev det världens skillnad i positiv bemärkelse.)

    1. Tack för att du delar med dig! Det är ofta så värdefullt att få höra hur olika lösningar fungerar i praktiken för andra. Liggamning och samsovning kan verkligen vara en gamechanger för många, även om det är ett område där rekommendationer och verklighet ibland krockar. Många vittnar precis som du om att just den möjligheten till halvslummer vid nattamning gör stor skillnad för återhämtningen. Fint att ni hittade något som fungerade bra för er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *