När kan jag börja springa efter ett kejsarsnitt?
När kan jag börja springa efter ett kejsarsnitt?
Hur ska jag tänka om återgång till löpning efter kejsarsnitt?
Jag fick en fråga:
“Jag fick en son med ett akut kejsarsnitt i juli. Efter att ha varit ganska orörlig under senare delen av graviditeten så har jag en sådan lust att gå ut och jogga, bara för att jag kan och inte längre har värsta magen i vägen! Men jag vågar inte göra något förhastat som försämrar min återhämtning efter graviditet och förlossning.
Hur vet man att kroppen är redo att börja jogga? Har inte joggat på ett år, är annars i ok skick träningsmässigt.“
Vad ska du ta hänsyn till egentligen?
Under kejsarsnitt sker en varsam delning av den raka bukmuskeln. Dess två delar hålls separerade av instrument under den tid ingreppet pågår. Därför kan delar av den raka bukmuskeln få både blödningar och övergående problem med blödtillförseln och nervförsörjningen en tid efter kejsarsnittet. Så fort barnet väl är ute påbörjas en noggrann suturering av snittytorna.
Det är ju en del olika saker i eftergraviditetssammanhang som man får ta hänsyn till vad gäller kroppen. Jag har skrivit en del om det här, och där finns även länkar vidare till lite annan relaterad läsning. Här är lite tankar kring dina olika frågor.
-
Träningsuppehållet
Du har inte tränat som vanligt på väldigt länge. Även om du höll igång under graviditeten så är vanlig träning och preggoträning ganska annorlunda, det kanske du också kände? Hormoner, kroppsvikten, ökad blodmängd, allt tillsammans gör att träning under graviditeten blir väldigt annorlunda, även för dem som orkar köra hårt ganska länge. Har man mått bra under graviditeten, haft en normal förlossning och inga besvär efteråt kan man ändå tänka sig att träningsåtergången behöver bli rätt successiv. Se det som en vanlig träningsåtergång till jogging efter ett långt träningsuppehåll, om man bortser från allt som kan vara annorlunda i kroppen efter en graviditet jämfört med innan. Ställ dig frågan hur du skulle göra om det bara varit så att du hade börjat träna efter ett vanligt uppehåll? Börja försiktigt, med ganska lätta träningspass och lyssna på kroppen! Du har ju lite andra “försvårande” faktorer med kejsarsnittet och så, men det låter som att du mår bra och känner dig redo.
-
Muskelsvagheter
Magen blir naturligtvis påverkad av kejsarsnittet, och du bör absolut inte börja springa medan såret läker och du fortfarande har restriktioner för hur du ska lyfta, bära och röra dig. Men personligen tror jag att rumpmusklerna och benmusklerna är några som påverkas nästan mest av att vara gravid. Både av de biomekaniska förändringarna som sker med magen och hållningen och av ändtat gångmönster och ändade aktivitetetsvanor. Att börja med med övningar från typ appen “Knäkontroll” är något jag rekommenderar de allra flesta innan man återgår till jogging. Alltså, även vanliga joggingmotionärer som inte varit gravida. Alla behöver bättre knäkontroll, enligt min mening.
-
Individuell bedömning viktig
En kvarvarande magmuskeldelning några månader efter en förlossning och kejsarsnitt är oftast normalt och inget problem alls. Vad de verkar ger inte okomplicerade kejsarsnitt någon större ytterligare påverkan på magmuskelfuntionen än vad enbart graviditeten själv gör, efter att såren läkt. Jag har skrivit en serie inlägg om magmuskeldelningar, du kan läsa vidare där. Bålmusklerna påverkas kraftigt båda av graviditeten och kejsarsnittet som sådant. En vecka efter en operation är ärrvävnadens hållfasthet ca 3% av omkringliggande huds styrka. Efter tre veckor uppgår procentsatsen till 20% och till 80 % efter tre månader. På grund av detta rekommenderas tejpning att pågå i minst tre månader för att minska draget/belastningen på ärrvävnaden tills dess att den är minst lika stark som omkringliggande vävnad.
Hur vet jag att kroppen är redo?
Svar: Du vet inte. Du måste testa. Ta ett joggingvarv runt kvarteret. Gå hem. Vila. Utvärdera.
Ställ dig följande frågor:
- Håller bäckenbotten?
Läcker du urin när du springer, gör det ont eller känns det som en tyngdkänsla i underlivet ska du genast backa några steg och köra mer intensivt med knipövningarna. Börja aldrig, aldrig, aldrig bara träna och acceptera att det inte känns bra i underlivet. Inte värt det, du riskerar att få problem längre fram.
- Gör det ont i kroppen medan du springer?
Bromsa lite, testa att springa på annat underlag, med kortare steg eller på löpband. Måla upp ett 10 cm långt streck framför dig i huvudet medan du tränar, där ena änden av strecket motsvarar ingen smärta och andra änden värsta tänkbara smärta. Sätt ett kryss där du befinner dig. Det finns aldrig någon anledning att gå över mitten på strecket, men jag kan också tycka att det kan få kännas litegrann.
- Gör det ont i kroppen efter träningen?
Sätt igen ett kryss på strecket. Hur ont gör det? Att man blir lite mör efteråt är okej, men det ska inte göra ont-ont. Och gör det ont i flera timmar efteråt, eller kvarstår det till dagen efter, då tyder det på att du överskridit någonslags gräns på vad som är okej. Om det inte är träningsvärk förstås, det är ju ett gott-ont! Får man ont, till exempel i bäckenlederna, även dagen efter ett träningspass då tror jag att man ska sluta med den aktiviteten ett tag och byta till något mer skonsamt. För ett tag. Sen får man testa igen, ta ett nytt varv runt kvarteret och ställa samma frågor till sig själv. Helt plötsligt funkar det!
Väntan och sen okej?
Du som kejsarsnittad behöver acceptera att du genomgått en stor bukoperation och vänta ut några månader av kroppslig återhämtning. När sår och ärr sedan är helt läkta och har du återfått en del stadga i både bål och ben brukar det inte finnas särskilt många kejsarsnittsspecifika faktorer att ta hänsyn till. Men även som kejsarsnittad är man inet helt förskonad från den påverkan som graviditeten har på bäckenbotten. Därför ska du fortsätta att lyssna in kroppens signaler även när det gäller bäckenbotten. Knipträna och ta hjälp av en fysioterapeut vid behov!
Frågor, funderingar eller egna erfarenheter? Berätta!
Referenser:
- Low Back and Hip Pain in a Postpartum Runner: Applying Ultrasound Imaging and Running Analysis
- Trunk motion and gait characteristics of pregnant women when walking: report of a longitudinal study with a control group.
- Hip, knee, and foot pain during pregnancy and the postpartum period.
- Postpartum period: three distinct but continuous phases
- Structure and function of the abdominal muscles in primigravid subjects during pregnancy and the immediate postbirth period
- The postpartum triathlete.
- Physical activity and the pelvic floor.
Alla inläggen i denna serie:
- Hur påverkar graviditeten en löpares kropp?
- Hur påverkar förlossningen återgången till löpning?
- När kan jag börja springa efter graviditeten?
- Upptrappning av löpning efter graviditet
- Magmuskeldelning och löpning
- Tips för dig som ska börja springa efter graviditeten

Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!
Tack Mia!
Ja, det är lite dumt att kolla videos och så innan, men jag är en kontrollmänniska så jag måste. Och så bygger jag upp värsta superångesten innan vilket i 99 fall av 100 får mig att känna efteråt att det kunde ha varit värre. Istället för att må dåligt efteråt, har läst om många som tycker att det kändes som ett övergrepp. Nu är det gjort och ja, det var inte trevligt direkt, men men. Det gick 🙂
Tack så jättemycket Mia för det utförliga svaret!
Med gott mod var jag och joggade i dag för första gången på ett år (!) och det kändes bra i kroppen, i flåset och i bäckenbotten. Lite småont i fotleder. Och redan nu i kväll känner jag att jag är mör i kroppen – och konstigt nog speciellt i magmusklerna! Det hade jag inte väntat mig.
Rörelseglädje njöt jag iallafall av!
Har du barnvagnsträning någon gång andra hälften i november?
Vad kul att du testade! Det är inte alls konstigt att du är mör i magmusklerna. Jag ska försöka knåpa ihop ett blogginlägg om hur magmusklerna används vid löpning och hur jag resonerar kring det gällande postgravida… Både jag själv och flera andra berättar att det känns litegrann som att man saknar “magstöd” när man springer till en början, och det är ju de djupa magmusklerna som inte är uthålliga nog. Den mörheten behöver du inte vara orolig för, det är en slags träningsvärk. Jag kommer köra barnvagnsträningen varje torsdag klockan 11 tills snön kommer, och dte vet man ju aldrig riktigt när det blir… =)
Hej! Känner du till någon fysioterapeut (eller liknande) i södra Sverige (gärna Skåne) som är duktig på och har egen erfarenhet av återgång till träning (gärna med fokus löpning) efter kejsarsnitt och som man kan kontakta för hjälp med att ta fram en individuell ”återgångplan” efter sitt kejsarsnitt. Tack på förhand och tack för en bra blogg!!
Har inte så många som jag faktiskt känner och deras erfarenheter av löpning vet jag definitivt inte, men här finns en förteckning över fysioterapeuter som är verksamma inom nischen:
https://www.fysioterapeuterna.se/Profession/Om-professionen/Hitta-fysioterapeut/?section=2483#google-map
Sen får man titta på listan vad respektive person kan och jobbar med, och med personen är specialist eller inte.