Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » När börja springa efter ett kejsarsnitt?

När börja springa efter ett kejsarsnitt?

doctor holding newborn after c section

När börja springa efter ett kejsarsnitt?

Hur vet man när man får börja jogga eller springa? När är läkningen efter snittet så pass omfattande att löpning är lämpligt? Idag ska vi fokusera på kejsarsnittt.

Vad du har att ta hänsyn till

Kejsarsnitt är en bukoperation oms omfattar sår och stygn i flera lager i buken. Det är framförallt viktigt att vänta så att du har stabil ärrvävnad innan du börjar belasta kroppen med lite mer intensiv träning. En vecka efter en operation är ärrvävnadens hållfasthet ca 3% av omkringliggande huds styrka. Efter tre veckor uppgår procentsatsen till 20% och till 80 % efter tre månader.

Man brukar säga att efter 12 veckor brukar hållfastheten räcka för att man ska kunna röra och belasta kroppen förhållandevis fritt.

Sedan bör du också ha lite hänsyn till dina magmuskler. Under kejsarsnitt sker en varsam delning av den raka bukmuskeln. Dess två delar hålls separerade av instrument under den tid ingreppet pågår. Därför kan delar av den raka bukmuskeln få både blödningar. Du kan känna av övergående problem med svullnad och nervsmärtor en tid efter kejsarsnittet. Det innebär att du första halvåret som kejsarsnittad är lite mer påverkad vad gäller magmuskelfunktion än vad en vaginalt förlöst person är. Efter ett år ser man ingen skillnad längre. Däremot är alla postgravida även då svagare i magen än vad de var tidigare.

Träningsuppehållet

Du har troligen inte tränat som vanligt på väldigt länge. Även om du höll igång under graviditeten så är vanlig träning och preggoträning ganska annorlunda, det kanske du också kände? Hormoner, kroppsvikt, ökad blodmängd, allt tillsammans gör att träning under graviditeten blir väldigt annorlunda. Även för dem som orkar köra hårt ganska länge. Här brukar jag ge mina patienter en tankeuppgift:

Vilka råd hade du gett till en vän som haft ett lika långt löpningsuppehåll som du?

Börja försiktigt, med ganska lätta träningspass och lyssna på kroppen!

Muskelsvagheter

Efter en graviditet är det många som har känningar i rygg eller knän. En för intensiv återgång till löpning kan bli hård även för dessa kroppsdelar. Du bör börja med lättare styrketräning för bål, ben och rumpa och bäckenbotten innan du börjar med löpning.

Väntan och sen okej?

Du som kejsarsnittad behöver acceptera att du genomgått en stor bukoperation och vänta ut några månader av kroppslig återhämtning. När sår och ärr sedan är helt läkta och har du återfått en del stadga i både bål och ben brukar det inte finnas särskilt många kejsarsnittsspecifika faktorer att ta hänsyn till. Men även som kejsarsnittad är man inte helt förskonad från den påverkan som graviditeten har på bäckenbotten. Därför ska du fortsätta att lyssna in kroppens signaler även när det gäller bäckenbotten. Knipträna och ta hjälp av en fysioterapeut vid behov!

När börja springa efter ett kejsarsnitt?

För de flesta fungerar det väl att återta löpning och annan mer intensiv träning med en successiv upptrappning efter 3 månader. Har du smärtor och besvär som gör att du är osäker på hur du bäst ska sköta din träningsåtergång rekommenderar jag kontakt med en fysioterapeut.

Här är alla texter i en inläggsserie om löpning:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *