Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Prolapsring och tarmtömning

Prolapsring och tarmtömning

Prolapsring och tarmtömning

Kan en pessar vara dålig för tarmfunktionen? Jag har en pessarkub som jag 4 månader efter mellangårdsrekonstruktion satt in igen. (Kvarvarande bilateral levatoravulsion.) Min upplevelse är att jag nu oftare har mindre bitar hård avföring igen, som jag knappt hade de föregående 4 månader. Kan pessaren på något sätt vara dålig för tarmfunktionen, eller är det förmodligen snarare min återgång till det mer normala livet som ändrat avföringen?

Läsarfråga

Bra frågor!

En prolapsring eller pessarkub trycker mot väggarna i slidan. Om passformen inte är optimal kan den trycka och blockera tarmtömningen litegrann. Tarmtömningsproblematik är en av de vanligaste orsakerna till att sluta använda prolapsring. Det här handlar sällan om att det är helt tokigt att använda prolapsstöd över huvud taget, men ofta däremot om att passformen inte är riktigt rätt.

Är prolapsstöd dåligt för tarmtömning?

Nej, när stödet är optimalt utprovat och det finns ett bakre framfall ska prolapsringen vara något som underlättar tarmtömningen. Hos individer med framfall är prolapsringar förknippade med minskning av problem relaterade till tarmen och tarmtömning.

Varför känns det inte bra då?

Om du hade kuben innan mellangårdsrekonstruktionen skulle jag gissa att den inte längre passar. Du kanske fortfarande behöver ett stöd, men troligen en annan form, storlek eller variant. Kanske är det så att om du blivit av med ditt framfall genom kirurgi så är det inte längre lämpligt att du använder prolapsstöd alls.

Referenser

Defecatory dysfunction and other clinical variables are predictors of pessary discontinuation

The impact of pessary use on bowel symptoms: one-year outcomes

Alla inlägg i serien:

3 kommentarer till “Prolapsring och tarmtömning”

  1. Hej Mia
    Jag har hört om någon fysioterapeuter som rekommendera att använda prolapsring efter operation av framfall till eksempel under träning i förebyggande syfte, är där något evidens om det? Eller har du något resonemang om det?
    Mvh Maria

    1. Svaret är lite samma som efter förlossning (scrolla ner några inlägg om du inte redan läst) , det finns ingen evidens vad jag vet. För vissa känns det bra och tryggt och möjliggör fysisk aktivitet, och då tror jag att det är en positiv sak. Men om det är mer en trygghetskänsla eller om det faktiskt ger en fysisk effekt vet vi inte.

  2. En prolapsring kan även trycka på urinröret så om man har problem att tömma blåsan kan det bero på prolapsringens storlek/form är fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *