Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Skillnad på framfall och stukade fötter

Skillnad på framfall och stukade fötter

Skillnad på framfall och stukade fötter

Vad är det för skillnad mellan ett framfall och en stukad fot? Varför kan en stukad fot läka men ett framfall inte göra det? Visst så har man en högre risk att stuka sig igen, men man säger ju ändå att fotlederna läker? Varför kan man inte resonera på samma sätt med ett framfall och en uttöjning av bäckenbotten?

Det här är en rolig och relevant fråga, tack för den!

Här måste jag igen få hänvisa till de anatomiska grunderna. Framfall uppstår på grund av att funktionen i flera av bäckenorganens stödnivåer är nedsatt. Framfall handlar alltså inte enbart om ligamentstrukturen som släpper ner vävnaderna, utan också om bäckenbottens förmåga, eller bristande förmåga, till lyftkraft. Livmoderframfall är de framfallen som vi tänker att har allra mest påverkan från just ligamenten. Livmoderns ligamentapparat skiljer sig väldigt från vanliga ligament som består av tät bindväv. Livmoderns varianter består av en blandning av lös bindväv och glatt muskulatur och har begränsat stödjande värde. Den stora lyftkraften kommer från bäckenbotten.

Här kan du fördjupa dig i livmoderframfall och ligamentstrukturerna kring livmodern.

Vad är det för skillnad mellan ett framfall och en stukad fot?

Som jag ser det är det två saker främst som skiljer sig åt – tyngdlagsutsattheten och den biomekaniska uppbyggnaden.

Fotledens uppbyggnad

Fotled

Ett ligament i fotleden är en stabilisator i sidled. Musklerna och ligamenten som omger en fotled är litegrann som plankor i en tunna. Om en planka brister eller töjs ut (?) så kanske tunnan blir instabil och vobblig, men den kan fortfarande ha kvar sin form och grundläggande struktur genom alla andra plankor som finns runtomkring. I fotledsrehab så försöker man delvis öka upp styrkan och stabiliteten i alla andra omkringliggande vävnader, för att de ska kompensera. Och man försöker också genom successivt stegrad belastning stimulera läkning och återhämtning i det skadade ligamentet. Om det bara är utsträckt eller delvis av kan man ofta uppnå en god funktion med rehab. Är det helt av behöver man istället bara hoppas på omkringliggande strukturernas kompensation, ifall det av någon anledning inte blir tal om kirurgi förstås.

(Det här är förstås jättemycket förenklat beskrivet, fotleden består av flera leder mellan olika ben, och ligamenten går inte lika rakt som bräderna i en tunna osv…)

Bäckenbottens uppbyggnad

Bäckenbotten och bäckenorganen är tyngdlagsutsatta. Det är alltså enbart muskler och stödjevävnad som håller bäckenorganen på sina ursprungliga positioner. Det som oftast händer i samband med en förlossning är att muskellagrets slits vidgas, och där finns kroppens ”svaga länk”. När öppningen i muskellagren öppnas upp finns ju också minskat lyftande och bärande stöd. Det är därför som vaginala förlossningar är den största riskfaktorn för framfall. Slitsen i bäckenbottens  hästskoform blir aldrig som innan efter en vaginal förlossning. Om du dessutom får muskelskador så kommer bäckenbottens lyftande och bärande kraft minska ytterligare. Om tyngdlagen fortsätter att ligga på, vilken den ju gör, så kommer bäckenorganen risker att sänkas med tiden. Och då kan ligamenten sträckas ut. Om vi jämför fotledens ligament som plankor i en tunna kan bäckenbottens olika muskler jämföras med plankor i ett golv.

Vad är det för skillnad mellan ett framfall och en stukad fot?

Det är stora skillnaden både vad gäller den strukuturella uppbyggnaden, på cellnivå, och på hur de förhåller sig till skelett och tyngdlag.

Varför kan en stukad fot läka men ett framfall inte göra det?

Jag skulle säga att både en stukad fot och ett framfall kan läka. Det händer också att ingen av dem läker. Det är sällan så att framfall liksom ”slurpar upp sig”, men många vittnar om att det går att leva mer eller mindre symtomfritt. Men om man bara ser till strukturen så har fotledens ligament en fast och tät struktur som när den väl är hel är som ett tjockt och stramt gummiband. Livmoderns ligament innehåller också glatt muskulatur och kommer inte kunna vara lika fasta och stabila.

Visst så har man en högre risk att stuka sig igen, men man säger ju ändå att fotlederna läker?

Fotledens ligament kan läka om de är utdragna eller delvis skadade. Många som har buktande slidvägg efter en förlossning kan läka om bara musklerna är utsträckta eller har mycket begränsade skador. Men om du har kvarvarande defekter i mellangården eller en levatorskada är sannolikheten lägre att slidväggarna stunsar upp sig och återhämtar sig ”automagiskt”.

Varför kan man inte resonera på samma sätt med ett framfall och en uttöjning av bäckenbotten?

Man kan inte resonera riktigt på samma sätt, för att det finns för stora anatomiska och fysiologiska skillnader i struktur, uppbyggnad och funktion.

Rehabtanken om successivt ökad belastning

Nu låter jag kanske lite tvär och negativ, och det är inte min mening. Jag är ändå inne på tanken att stödjevävnad och muskler tycker om belastning, och att rehab borde kunna vara positivt för bäckenbottenproblem och framfall. När man rehabar en fotled så utsätter man den för ”optimal belastning”, man vill vara precis i ytterkanten av vad fotleden tål och stimulera en läkning och återhämtning.

Vad gäller bäckenbotten är jag inne på samma linje. Vi gör oss själva en stor otjänst genom att sluta träna och belasta kroppen om vi har framfall. Här har jag resonerat vidare om detta:

Styrketräning som behandling för framfall

Referens

Understanding acute ankle ligamentous sprain injury in sports

Alla inlägg i serien:

3 kommentarer till “Skillnad på framfall och stukade fötter”

  1. Håller verkligen med om att det är viktigt att belasta (och bygga upp kroppen för att kunna avlasta bb). Detta förstod jag på allvar efter tredje barnet och lyckades med hjälp av ditt program ha en bra balans och jobba mig framåt i lagom takt. När man ska öka belastningen själv är det så lätt att man är för ivrig och får gå två steg bakåt istället. Tror äntligen jag landat i hur fruktansvärt långsamt framåt kag måste gå för att inte behöva backa. Tack för det 🙂

  2. Hej! Jag undrar om möjlighet till återhämtning påverkas av när i tid i förhållande till förlossningen som framfallet/buktande slidväggar uppstod? Jag kände min buktande slidvägg två dagar efter förlossning, men läser att många har drabbats senare läs veckor eller månader efter förlossning. Tack för bästa stödet och information om skador efter förlossning! Vänligen Karin Andersson

    1. Ja, nästan allt som kommer i samband med en förlossning (men även debuterar vid tyngre fysisk aktivitet som utlösande faktor veckor eller månader senare) tänker man att kan återhämta sig i ett led av kroppens egna återhämtningsprocess. Använd sökfunktionen och läs om slidväggar som buktar om du vill veta mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *