Prolapsring gör att väggarna läker på plats?

Prolapsring gör att väggarna läker på plats?

Hej Mia,

Jag har ett framfall och har träffat fysioterapeut för detta (utomlands). Hon betonade vikten av att använda prolapsring och menade att den inte bara kunde lindra symtomen utan också göra att framfallen återhämtar sig. Hon menade att organen med hjälp av ringen hamnar på en bättre plats och att bindväven då kan dra ihop sig. Alltså att prolapsring kan läka framfallen.

Är det så? Borde inte alla med framfall rekommenderas att använda prolapsring?

Läsarfråga

Prolapsringar

Jag har tidigare skrivit två inlägg om just prolapsringar.

Kortfattat: prolapsringar (kallas pessaries i engelsk litteratur) är mekaniska hjälpmedel som är utformade för att stödja vagina och hålla bäckenorganen i en upprätt position.

Cochrane-rapport

Cochrane har gjort en rapport (2 i referenslistan) om användning av prolapsringar. Cochrane är ett fristående vetenskapligt nätverk som gör rigoröst utförda systematiska översikter över tillgänglig forskning inom olika ämnen. Deras slutsats är att det är osäkert om prolapsringar förminskar framfallsymtom hos kvinnor. Men användning av prolapsring tillsammans med bäckenbottenträning verkar vara mer verksamt.

Nya och svajig, men intressant input

När vi pratar om vetenskap så ska det finns helst sådana där systematiska översikter där flera eller många studier visat samma sak, för att vi ska kunna tänka att vi faktiskt vet saker. Om vi går till frågan om prolapsringar kan hjälpa till att läka något, så verkar det ju inte alls så. Men så har det kommit några ny studier som visat att den genitala hiatusen kan förändras av behandling med prolapsring.

Här måste jag först be dig läsa ett inlägg om genital hiatus om du ska hänga med. Kortfattat så är genital hiatus storleken på slitsen i levator ani. Den slitsen blir större om du nyligen har fött barn.

Här har man sett tendenser till att användning av prolapsring kan bidra med en minskning av slitsens vidd hos personer med framfall. En tänkt förklaring kan vara att prolapsringen minskade det nedåtgående trycket och att belastningen på levatormusklerna blev mindre. Förbättringen gällde dock hos individer som hade hela levatorer. Kanske kan bäckenbotten återhämta sig lättare om man minskar trycket och belastningen på musklerna.

Kan prolapsring läka framfall?

Det ärligaste svaret är nog att vi inte vet. Kanske kan avlastningen som prolapsringar innebär ge en lättnad åt de lyftande och bärande stödjestrukturerna (tänk på båten i dockan) och en förbättrad möjlighet för återhämtning för musklerna. Men om effekten bara blir kortvarig eller om det faktiskt skulle göra någon skillnad på sikt, det vet vi inte. Jag skulle dock aldrig välja att uttrycka det som din fysioterapeut gjorde det, det tycker jag är att lova alldeles för mycket.

Referenser

  1. Effect of pessary use on genital hiatus measurements in women with pelvic organ prolapse
  2. Pessaries (mechanical devices) for managing pelvic organ prolapse in women

Alla inlägg i serien:

Previous

Next

One Comment

  • På individnivå (alltså i detta fallet mig) och inom ett år efter vaginal skulle jag säga ett rungande ja! Att det kan hjälpa till att läka buktande slidväggar.
    Jag upplever att eftersom ringen hjälper till att hålla allt på plats så har min kropp läkt på ett sätt som jag tror att den aldrig skulle gjort utan ring.
    Utan ringen skulle min vardag (även då jag försökt anpassa den så mycket det går ur bb perspektiv) varit för tung för att låta kroppen återhämta sig.

    Detta gjorde att kroppen var bättre även utan ring sen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *