Risker vid andra förlossningen efter klipp

Läsarfråga om risker vid andra förlossningen efter klipp

Hej!
Jag undrar lite kring riskerna med vaginal andra förlossning efter ett tidigare klipp som givit med sig smärtsam ärrvävnad. Jag funderar hur mkt ”hårdare” ärr vävnad är vanlig vävnad
. Hur mycket kan det försvåra avslappning i kommande vaginal förlossning?

Fick ett klipp vid första förlossningen pga för spänd bäckenbotten. Jag ser inte hur en andra vaginal förlossning skulle gå lättare som vården anser. Jag har ärrvävnad nu som smärtar samt behöver trycka i mellangård för att kunna göra nr 2. Har läst att man kan tänka sig att man slappnar av som när man ska bajsa i utdrivningsskedet. Men om det inte går i ”vanliga fall” – hur stor är då chansen att det går att slappna av så pass i utkrystandet av ett huvud?
Står i valet om jag ska stå på mig för kejsarsnitt eller vågar testa vaginalt igen.
Inte lättaste frågan förstår jag, finns det någon forskning på detta?

Läsarfråga

Hej och tack för frågan.

Jag ska ta avstamp i forskning och svara med lite vad vi vet på gruppnivå. Jag vill dock först säga att jag inte har någon aning vad som är bäst för dig personligen. Det här kan på inget sätt ersätta råd från en vårdgivare som träffar dig IRL.

Vad vi vet om ärrvävnad

Ärrvävnad är mindre elastisk än annan vävnad. Det är bland annat detta som vi tror att ligger bakom faktumet att om du en gång har fått en större förlossningsskada (grad 3 och 4) så har du inte en minskad risk att få en ny skada vid nästkommande förlossning. I alla andra fall verkar det annars vara så, att om de flesta statistiskt sett får ”största skadan första gången” och att nästkommande förlossningar brukar bli enklare och innebära mindre skador. Men sen är du ju en individ också, och inte en pinne i ett statistiskt underlag. Det innebär att man ibland kan titta och känna på ditt ärr och bedöma att ”ja, det här är fint och eftergivligt” eller ”nej, det här ärret är hårt och stramt”. Det individuella svaret ska ju naturligtvis också spela in.

Klipp eller skada nästa gång?

Rent statistisk sett brukar man säga att du har lägre risk att drabbas av en lika stor eller större skada nästa gång. Men för klipp kan det vara lite annorlunda. I Sverige är vi dock väldigt restriktiva med både kejsarsnitt och klipp, så resultat från studier från andra länder kan inte alltid överföras till vår kontext. Det finns studier som pekar på att om du fått ett klipp vid första förlossningen så har du en ökad risk för att behöva klipp eller få en spontan bristning vid nästkommande förlossning.

Det kan dock vara så att det inte är själva klippet/ärret som i sig står för den ökningen. Exempelvis så har föderskor med stora bebisar en ökad risk att få klipp/skador. Och har man en gång fått en stor bebis kan man ha en ökad risk att just den saken händer igen.

Vad vi vet om slidan

Säg att du har en suuuuuperelastisk tröja som får en reva i sig, och så syr du ihop revan. Där du sytt kommer tröjan vara ”stummare” än annars, men tröjan är ju överallt annars lika elastisk som vanligt. Så kan vi också se på slidan med ärr. Allt annat runt omkring ärret blir inte stumt och stramt bara för att det finns ett tidigare ärr. Det här är en av anledningarna till att man ofta bedömer det som att det ska gå bra att föda vaginalt även nästa gång. Även då det finns ärr.

Avslappning och töjning vid förlossning

Töjningen och eftergivligheten vid förlossning handlar ju dock inte enbart om slidans väggar och ärret. Utan också om musklerna i bäckenbotten. Frågeställaren nämner att hon varit spänd i bäckenbotten sedan tidigare och har dragit slutsatsen att det var överspänningen som ställde till det vid den tidigare förlossningen. Om man är väldigt spänd i bäckenbotten så hjälper det kanske inte så mycket att slidans vävnader är jättetöjbara, för spända muskler ger ju också ett jättemotstånd. Det här är ju något som går att jobba med, det är inte ett statiskt tillstånd.

Svårighet att bajsa och svårighet att föda

Svårigheter att tömma tarmen kan höra ihop med spänning i bäckenbotten, men kan också höra ihop med det tidigare klippet. Om det är så att du inte blivit optimalt lagad efter förra förlossningen/klippet kan det vara det som stör bajsandet allra mest. Det är en sak som en vårdgivare kanske ska bedöma. Om man kan se att det finns saker som hade kunnat vara bättre lagade så kanske man också ska göra en plan för det framåt sett. Jag har varit med om att patienter blivit bättre sydda efter andra förlossningen och därmed också fått mindre problem. Det är också en sak att ta med i beräkningen. Men du kan å andra sidan inte räkna med att gå sönder+bli sydd alls.

Behandla ärr och behandla spänning

Om du behöver behandling för både spänning och ärrsmärta tycker jag att du ska försöka hitta en bäckenbottenfysioterapeut och får behandling, råd och stöd. Här finns tips och råd att ta avstamp i:

Egenvård vid överspänning

Ärrbehandling

Hur kan man tänka?

Om du hade läkt väl och inte haft några besvär alls hade det varit lättare att rakt av rekommendera en ny vaginal förlossning. Jag tycker att du ska prata med en läkare om dina besvär och be om en undersökning av både ärr, eftergivlighet och muskelstatus innan ni resonerar er vidare till hur du ska föda igen.


Referenser

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *