När kan man ligga på mage och träna rygg efter snitt?

När kan man ligga på mage och träna rygg efter snitt?

Läsarfråga

Den här frågan fick jag via instagram för ett tag sedan. Det är en väldigt intressant fråga, men också ganska beroende på vad för slags ryggträning vi pratar om.

När kan man ligga på mage?

Det verkar som att de flesta rekommenderar att vänta 4-6 veckor för att sova på mage efter en bukoperation. Jag tänker att det är en skillnad på att ligga på mage en kort stund och att sova på mage i flera timmar. Det mesta med kroppen brukar vara dos-beroende, och korta ”doser” av magliggande fungerar nog tidigare än vad det gör att ligga på mage flera timmar. Men å andra sidan – att vänta en månad  eller sex veckor med just  övningar som kräver magliggande tänker jag att inte är hela världen. Hellre det säkra före det osäkra. Och är du nysnittad är du troligen inte alls sugen på att ligga på magen.

När tål musklerna belastning?

Om du tänker dig att övningen du ska göra är magliggande rygglyft där du i och med övning också får en utsträckning av vävnaden på magen skulle jag nog hellre råd folk att vänta 6-8 veckor. Du vill inte råka lägga för mycket belastning på ärrvävnaden för tidigt.

Hur länge är jag svullen efter operationen?

Efter alla bukoperationer blir man svullen, och efter kejsarsnitt kan svullnaden ”maskeras” i den allmänna fluffigheten som kan råda i magregionen. Det kan ta 4-6 veckor innan svullnaden lägger sig efter en bukoperation, och vid tyngre ansträngning kan svullnaden komma åter kortvarigt under en lång period efteråt.

Kan jag ligga på ärret?

Ärr är ofta upphöjda och röda när de är förhållandevis nya och de brukar blekna och bli mindre efter 6-7 månader. De första 12 veckorna skulle jag säga att du inte ska göra saker som skapar ett direkt obehag i ärret och tolka obehaget som en varningssignal. När det gått 12 veckor kan du istället ”programmera om dig” och välja att tolka rimlig nivå på obehag i ärret som en god-ond känsla och där det istället är nyttigt att det töjs eller rörs litegrann.

Kan jag ligga på magen fast den känns bedövad?

När man skär genom huden kommer man skada ytliga och små nerver och resultatet kan bli en nedsatt känsel på magen. För många försvinner känselbortfallet efter ungefär ett halvår, men några kommer ha kvar fläckar med nedsatt eller ingen känsel. Det är ingen fara att ligga på magen ändå.

Vägledning till träning postpartum

Rekommendation om vidare läsning efter kejsarsnitt

Vill du ha min hjälp?

Om du fortfarande har funderingar om hur du ska våga träna efter kejsarsnitt vill jag tipsa om mina webbkurser för postpartumträning. Här finns allt du behöver veta!

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.