Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Livet efter hysterektomi

Livet efter hysterektomi

low angle photography of a road

Livet efter hysterektomi

De allra flesta blir symtomfria gällande de besvär som låg till grund för hysterektomin. Dock kommer operationen kanske medföra andra symtom, som man kan behöva hantera på ett eller annat sätt. Uirnblåsan är delvis förankrad i livmodern, och efter en hysterektomi förändras anatomin något i bäckenet. Detta kan öka risken för framfall eller urinläckage. Det är viktigt att veta att bäckenbottenträning ofta är behandlande för urinläckage även då det uppstår efter en hysterektomi. Det kan dessutom lindra symtom av små till måttliga framfall.

Bäckenbotten

Bäckenbottenhälsa är en viktig aspekt av kvinnors välbefinnande och efter en hysterektomi kan detta bli detta ännu mer framträdande. Bäckenbottenträning syftar till att stärka upp musklerna i bäckenbotten och detta kan spela en avgörande roll för att minska risken för symtom längre fram i livet. En aspekt är dock också att individer som har genomgått en hysterektomi söker vård mer för bäckenbottensymtom än andra individer i samma ålder. Förklaringen kan vara tvådelad. Kanske får individer mer besvär efter en hysterektomi. Eller så kan det också vara att man är mer benägen att söka vård och be om hjälp.

Oavsett är det viktigt att börja och fortsätta med bäckenbottenträning, kanske för alltid. Bäckenbottenträning gör att muskelplattan som lyfter urinblåsa och tarm blir tjockare och och starkare, vilket innebär ett mer stabilt stöd för de organ i bäckenet som du har kvar. Eftersom det nu finns ett tomt utrymme där livmodern tidigare suttit ökar risken för att urinblåsan, tarmen eller livmodertappen (om de finns kvar) att falla ner och bukta ut genom vaginalöppningen.

Se vägledning till bäckenbottenträning här.

Undvik förstoppning

Att vara förstoppad och att krysta hårt regelbundet ökar risken för framfall. Se därför över dina kost- och tarmvanor för att optimera avföringskonsistensen.

Här finns tips:

Återgång till vaginal sexuell penetration

De flesta får rådet att vänta förhållandevis länge med sexuell penetration efter kirurgin. Fråga läkaren som opererar just dig vilken tid som rekommenderas för dig. De flesta får numera rådet att vänta 12 veckor med vaginal sexuell penetration, detta för att slidtoppen ska vara helt läkt.

För en person som har haft problem med smärta och stora blödningar kan en livmoderborttagning medföra stora positiva skillnader i livskvalitet och förenkla livet.

Att livmoderns är borta påverkar sällan sexlivet till det sämre. Många verkar till och med uppleva en förbättring då problemen som orsakade hysterektomin minskar eller försvinner.

Om du upplever nytillkomna besvär med sex efter operationen kan du behöva prata med din läkare, men också boka en tid hos en bäckenbottenfysioterapeut.

Hormonbalansen

Ett av de mest påtagliga resultaten av hysterektomi är förändringar i hormonproduktionen, särskilt om livmodern och/eller äggstockarna avlägsnats. Detta kan leda till en minskning av östrogenproduktionen, vilket kan påverka kroppens hormonella balans. För vissa kvinnor blir detta en utmaning medan andra anpassar sig relativt smidigt.

  • Vissa individer kan uppleva fysiska symtom som värmevallningar, nattliga svettningar och vaginal torrhet på grund av minskade östrogennivåer.
  • Vid de tillfällen då man tar bort äggstockarna kan vissa märka av skillnader i sexlusten, men de flesta märker faktiskt ingenting.
  • Hormonella förändringar också ha psykologiska konsekvenser. Du kan uppleva stämningssvängningar, sömnsvårigheter och emotionella utmaningar.

För de individer som behöver kan läkemedel ersätta den förlorade hormonproduktionen.

Vidare tips

Om du vill läsa mer vill jag tipsa om detta blogginlägg och detta forum. Båda är på engelska, men väldigt bra!

Webbkursen “Rehab efter hysterektomi” är en kurs som omfattar videovägledd rehab/träning de första månaderna efter operationen samt en omfattande teoridel som vägleder dig genom läkning och återhämtning.

Livet efter hysterektomi

Dela gärna med dig av tankar och erfarenheter i kommentarsfältet.

Alla inläggen i serien:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *