Kortet jag alltid kommer ångra att vi inte tog

Kortet jag alltid kommer ångra att vi inte tog

Jag vet inte exakt hur mitt underliv såg ut innan skadan.

Vi har alltid gillat att dokumentera saker som hör ihop med graviditeterna och barnen. Magkort, kejsarsnittsläkning, nervbortfall. Barnens vikter och längder och allt sånt.

Det är en enda sak som jag grämer mig över att vi inte dokumenterade innan första förlossningen.

Mitt underliv.

Det låter kanske märkligt, snuskigt eller knasigt på något sätt. Men jag ska förklara.

Jag misstänker att det blev en stor skillnad i hur det ser ut jämfört med innan förlossningen. Att det bli en utseendeförändring tror jag är normalt och ”händer alla”. Men skillnaden är ju att mitt utseende i underlivet är det någon som på ett sätt är ansvarig för. Någon som stod med nål och tråd i tre timmar och gjorde sitt allra bästa.

Ta och följ den här länken och titta på bilderna. Det som kan förändras är längden på vaginalöppningen, längden på mellangården (perineum) och det totala mellanrummet mellan vagina och ändtarmsöppningen mätt i centimeter.

Perineum

Medellängden på perineum är nästan fyra cm på ”vita” kvinnor. Om jag förstått det rätt så har asiatiska kvinnor kortare mellangård. Vid en större bristning kan musklerna i bäckenbotten gå av och liksom krulla upp sig som rullgardiner och den fysiska massan som bygger upp mellangården kan vara svår att hitta och sy ihop helt. Som jag förstått det är också utseendet på sårytorna också så svåra att se att operationen inte är enkel, det är inte att bara sy ihop kant emot kant.

Sfinkterrupturer som inte upptäcks och opereras på plats kan ibland misstänkas när en kvinna gör en vaginal undersökning senare och det upptäcks att hon har mycket kort perineum. (Observera nu! Jag är ingen gynekolog och allt detta är grejer som jag bara läst eller hört.)

Fotografiet jag saknar

Därför hade jag önskat att jag haft ett högupplöst kort i minst a5-storlek på mitt underliv att langa fram till den som skulle operera mig efter sfinkterrupturen. ”Hello darling, jag vet att du ska göra något mycket komplicerat! Här är en bild på hur alltihop såg ut innan den här förlossningen började. Kan du försöka att återställa det här så bra det går?

”Såhär såg det ut, såhär ska det helst se ut sen.”
Jag vill i alla fall tro att det hade varit till en hjälp för operatören.

Ibland tänker jag att detta är något jag skulle vilja tipsa alla gravida om. Men det blir ju lite märkligt. Jag vill ju naturligtvis att alla ska slippa en sfinkterruptur och aldrig behöva använda ett sådant kort. Och sen, ja, heh, det hade ju varit en av de skummare grejerna att packa i BB-väskan.

Hur tänker du? Tror du att ett sådant kort hade kunnat vara till nytta?

 

Mer om samma tema på BakingBabies:

Vågar jag föda vaginalt efter en sfinkterruptur?

På tal om sex och nyblivna föräldrar

Hur tar jag hand om mina buktande slidväggar efter förlossningen?

Hur ser en normal snippa ut?

Snippan under graviditet och efter förlossning

Nybliven mamma och ont. Vad är normalt och vad är inte normalt

Previous

Next

11 Comments

 • Jag har verkligen funderat på om jag ska ta ett sånt kort, men jag kan liksom inte förmå mig. För det första, skulle jag ens nå att ta ett sådant kort med så här stor mage? För det andra, var i hela den digitala världen skulle jag vara bekväm med att lagra ett sådant kort. Och nu när jag läste inlägget på nytt, skulle någon i hela världen vara bekväm med att på allvar visa ett sådant kort i ett operationssammanhang?

  Jaja, jag har fortfarande några veckor på mig….

  • Jag skulle PÅ ALLVAR göra det. Tvinga partnern att ta bilden, gå till något ställe och skriva ut det i typ a5 och spara ingenstans digitalt efter det…

 • Hur mäter man sin mellangård? Jag funderar på om min är för kort pga en missad muskel i perineum. Min sfinkter är hel, det har dem kollat med UL. Med vänlig hälsning, Sofia

  • Du mäter den med ögonmått eller typ med hjälp av spegel och linjal? Om du inte vet hur lång den var innan har du inte jättemycket nytta av den informationen, mer om mellangården verkligen är anmärkningsvärt kort.

   • Jasså, så mellangården har inget med muskler att göra? Hur tjock ska musklerna vara från ändtarm till slidmynning då? Med vänlig hälsning, Sofia

    • Alltså mellangården utanpå är ju hud och är hos ”vita kvinnor” som inte fött barn uppmätt till 3-4 cm. Hos asiatiska kvinnor är det kortare, tycker jag har läst. Men under huden är det dels flera muskler som ska mötas i mittlinjen, plus liksom en stödjestruktur som tillsammans ska bilda typ en kottformad struktur och vara 1,25 cm tjock mätt inuti vagina/ändtarm (det här kan du inte känna på dig själv).
     Jag tycker att det låter som att du så har så många funderingar, kan du boka tid hos någon som kan gå igenom det du funderar kring? Visst hade du varit hos en gynekolog? Vad sa denne?

     • Jag har varit hos gynekolog som säger att allt ser bra ut, väl uppbyggd perineum på ca 2 cm, men jag känner verkligen själv att detta inte stämmer. Det känns som att jag enbart har mina spfinkter muskler kvar men inte perineal muskeln, min mellangård buktar som en skål när jag vill bajsa och detta gör ju att jag blir rädd, spänner mig o så går det runt som en ond spiral. Jag har även sedan i fredags blödit ifrån vagina när jag försöker bajsa men inte annars och jag ringde gyn imorse som sa att jag skulle avvakta men det känns som att mina problem är allt för många för att vara normala. Med vänlig hälsning, Sofia

     • Jag vill verkligen inte förminska din upplevelse, men i och med att dina bäckenbottenmuskler sträckts ut över 300% när du födde barn så kommer bäckenbotten vara hängigare. Och ALLA får en sänkning av perineum när de ska bajsa. (Jag har tvingat Joseph att känna efter på sig själv en gång när jag ville verifiera att det inte bara var på mig, hehe…) Tänk dig att bäckenbotten är en hängmatta. Efter en vaginal förlossning är den hängigare än vanligt, och den kommer inte vara helt återställd förrän efter 6 månader eller annars ungefär två månader efter att du slutat amma (på grund av östrogenbrist under amning). Jag kan ju naturligtvis inte säga att det du upplever ”bara är normalt”, eftersom jag inte träffat dig och gjort en bedömning själv. Men jag träffar MÅNGA nyförlösta kvinnor och typ ingen känner igen känslan i underlivet efter en förlossning. Även om det skulle vara något regelrätt fel så finns det inget de kan göra just nu ändå, så det bästa du kan göra just nu är ändå att försöka slappna av och förlita dig på att kroppen sköter återhämtningen bra. Om besvären kvarstår efter tre månaders intensiv bäckenbottenträning (tre gånger om dagen, minst 30 knip om dagen) bör du gå till en gynekolog igen. Men gå för guds skull inte om kring och knip JÄMT, då kommer du bara drabbas av ett överspänningstillstånd och smärta från det istället. Stor kram på dig! Kroppen kommer bli mer som vanligt igen, jag lovar!

     • Hej förlåt om jag är jobbig men då har jag bara en till fråga . Är det även normalt att slidväggarna höjer sig eller typ skjuts framåt när man försöker trycka ut bajset o fortfarande är mjuka som kuddar eller ska den bakre slidväggen bli spänd o hjälpa till uttryckandet? Alltså förlåt för helt sjuka frågor men det känns som att du vet hur det funkar o ingen annan svarar så bra som du . Tack snälla . Med vänlig hälsning, Sofia (jag var på BM igår o dem säger jätte fint, inga buktningar o överläkare på Linköping US har kollat med UL i musklerna från slida till ändtarm så det kan vara som du säger men jag har svårt att ta in det när det är så svårt för mig att gå på toa, jag har gjort knipövningar varje dag enligt appen tät i 6v.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *