Växtvärk i magen under graviditet

Vad är det som gör ont i min växande gravidmage? Jag får hugg i sidan av magen då och då. Jag blir rädd när det händer!

Läsarfråga

Ligamentsmärtor i gravidmagen

Det händer med jämna mellanrum att jag får kvinnor remitterade till mig som är gravida och som har ”oförklarliga” smärtor i magen. När de kommer till mig har de ofta gått igenom en rad med undersökningar för att utesluta saker som inte är fysioterapeutiskt behandlingsbara. Man behöver kolla att det inte är urinvägsinfektioner, tidiga sammandragningar, påverkan på livmodertappen och kanske en massa andra saker.

Magsmärta ska utredas!

Det allra viktigaste rådet till dig som googlat dig hit är att fråga din barnmorska om individuellt anpassade råd! 

Om det inte finns någon annan förklaring kommer ofta de gravida till mig som fysioterapeut. Liksom underförstått med tanken ”det är något diffust som gör ont någonstans, kanske kan fysioterapeuten hjälpa…?”

Det jag i min tur sedan gör då, det är att fortsätta undersökandet för att utesluta smärta som härkommer från ryggen eller bäckenlederna. Hittar jag inget där, då landar jag ofta i funktionsdiagnosen ”växtvärk i magen”.

Eller mer korrekt: ligamentsmärtor i magen

Bilden visar ligamenten som fäster i livmodern framtill och baktill.

Den andra bilden visar förutom alla magmuskler ligamenten som går från bäckenets främre övre ”spets” ner liksom diagonalt mot pubisbenet. Titta efter den lila texten där det står ”ligament inguinale”. Även dessa töjs och brukar vara ömma hos gravida.

Vad är ligament?

Ligament är band av stödjevävnad som i detta fall sitter kring bäckenet och livmodern och som sträcks ut allt eftersom bebisen och livmodern växer. Oftast kommer smärtorna i början av andra trimestern, men kan komma både långt tidigare och långt senare.
Smärtan kan vara molande värk eller skärande hugg och kännas i nedre delen av magen eller ljumskregionen. Dehåller ofta i sig en kort stund, för att sedan klinga av. Ofta provoceras smärtorna av hosta, nysande, skrattande, plötsliga rörelser och/eller träning. Den vanligaste ligamentsmärtan kommer från det som på engelska kallas ”round ligament”.

Smärta= oro

Oförklarad smärta under graviditet är för många sammanknippat med en stor oro och en olustkänsla. För många räcker ”behandlingen” bara med att få en förklaring och ett lugnande besked. Att utsträckningen av ligamenten gör ont är inte heller något vi med lätthet kan påverka, men en del generella råd finns:

  • Ta allting i ett något lugnare tempo, byt positioner långsammare och ta vilopauser om det behövs.
  • Vila gärna i sidliggande med ett litet mjukt stöd under magen och kuddar mellan knän och fötter.
  • Ha gärna värmedyna på det värkande området
  • Försök hålla igång hållningsmusklerna i mage och rygg på ett skonsamt sätt. Ta kontakt med en fysioterapeut om du behöver hjälp.
  • Testa om det hjälper att böja i höfterna när du ska hosta, nysa eller skratta. Det kan göra att du slipper det kraftiga draget i ligamenten.

Övningar som kan hjälpa är bäckentippningar:

(skillnaden på bilderna ser du om du tittar på min svank)

Rumplyft:

eller yogapositionerna  ”katten och kon” (kuta/svanka, typ).

Sök sjukvård om det känns konstigt

Om smärtan håller i sig och hör samman med blödningar, kramper, feber, frossa, illamående eller om du får en ovanlig karaktär på flytningarna eller förändringar i fostrets rörelser bör du naturligtvis ta kontakt med sjukvården!

Om det bara är växtvärk

Besvären brukar klinga av, av sig själva, i takt med att graviditeten fortgår. Smärta som håller i sig kan istället vara bäckensmärta och behandlas på andra sätt. Boka tid hos en fysioterapeut om du är osäker.

Frågor, funderingar eller egna erfarenheter?

Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Vidare läsning på bakingbabies

Vad händer med bäckenbotten under graviditet?

Må bra trots att kroppen förändras

Smärta i bröstrygg och bröstkorg under graviditet

Webbföreläsning träning under och efter graviditet

Tema förlossningsförberedelse

Träning under graviditet

Tema graviditetsrelaterad bäckensmärta

Förebygga bäckensmärta under graviditet

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Comments (24)

Intressant läsning, jag tror att jag hade växtvärk i gravidmagen för några veckor sedan. Trodde först att det kanske var urinvägsinfektion, som du skrev att det kan förväxlas med. Sökte för det men urinvägsinfektion kunde uteslutas. Diffust och obehagligt men det onda var borta efter några dagar.

Skönt att det släppte! Heja dig och din mage!!

Intressant! Jag blev, under ett läkarbesök igår, så fruktansvärt illa behandlad. Läkaren trodde att jag hittade på mina smärtor för att få bli sjukskriven. Jag åkte därifrån med tårar i ögonen.
Jag vill absolut inte bli sjukskriven! Jag vill kunna arbeta, motionera och vara i farten! Men just nu kan jag inte det på grund av att jag har sådana smärtor i magen…. Men här är kanske svaret?! Jag ringer en fysioterapeut direkt på måndag morgon!
Tusen tack för hjälpen!
Varma hälsningar från Fia

Men, vad tråkigt! Hoppas du får bra hjälp! Om det är detta brukar det i alla fall vara ofarligt och gå över inom en tid!

Här vill jag gärna lägga in att INGEN ska behöva acceptera den typen av behandling från vården!! Känner du dig dåligt behandlad efter ett besök, ta kontakt med klinikchefen och gör ett formellt klagomål.

Med vänliga hälsningar,
Sanna

Hej! Alltså nu har jag googlat och googlat och inte hittat nåt på de “pålitliga” sidorna, men när jag kom på snilledraget att googla på “växtvärk” så hittade jag hit och nu är jag mycket lugnare! Mitt dyker mest upp när jag promenerar, men jag undrar – borde man sluta eller är det bara att knata på?

Känns det som att du klarar det utan att göra våld på dig själv kan du nog fortsätta! Men lyssna på kroppen och vila om det känns lämpligt!

Tack!! Ditt inlägg gjorde mig lugnare. Är bara i v 5 o undrar om det är vanligt att lligamenten kan börja dra ut sig redan då?

Ja, allting börjar ju växa från start!

Hej!
Tack för bra info!
Måste bara få fråga en sak i samband med växtvärk.. Jag är gravid i vecka 20, min första graviditet, och har ett par dagar känt det som om mina magmuskler är sträckta och spända hela tiden. Jag får kämpa med att slappna av i magen. Det är inte som om musklerna drar ihop sig utan mer som om jag skulle sträcka ut dem för mycket (hoppas det låter vettigt..) Samtidigt känner jag av lite “mensvärk” i ljumskar och höfter emellanåt men det släpper ofta snabbt. Är det något jag bör ta med min barnmorska, sjukvården eller kan det vara så enkelt att musklerna och kroppen anpassar sig till det lilla barnet?

Tack för bra texter och info!

Det låter verkligen som en utsträckning av magmusklerna och som att du gör rätt i att försöka slappna av och andas djupt i magen. Men kolla av med barnmorskan för säkerhets skull!

Hej. Har gått och varit orolig över att inte veta varför jag har så ont i nedersta delen av magen på vänster sida sant ljumsken, vid varje rörelse, vändning jag tar. Läkaren tror på förverkar men det känns inte så, utan tror mera att det är växtvärk när jag läser ditt inlägg. Kan det stämma? Jag är i v.37+6 och detta började ungefär 4 veckor sen. Jag är nu sjukskriven pågrund av det då jag knappt sover på nätterna av smärta, vaknar till så fort jag rör mig. Har du några tips? Jag får även ibland låsningar i rumpan på vänster sida som strålar mot ländryggen och benet, är det ofarligt? Och vad kan man höra som gravid?

Tack för ett bra inlägg

Ja, det låter mer som någon annan smärta än förvärkar om det kommer distinkt vid rörelse. Utsträckning eller smärta från bäckenlederna är min gissning. Oavsett så är det inget farligt, och det du kan göra nu är att lyssna på kroppen och undvika de mest provocerande sakerna. Boka en tid hos en fysioterapeut så kan du få en bedömning av besvären och kanske råd/behandling!

Hej,
Jag har precis gått in i v 18(17+0) och från igår kväll och hittills hela dagen idag har jag ont i mina sidor. Känner från nedersta revbenet och sträcker sig ner till höften och ut över magen. Är detta någon form av växtvärk? Hittills har jag bara haft som molnande mensvärk och viss smärta i ljumskarna men just idag känns det inte kul alls.

Nytillkommen smärta som du inte känner igen tycker jag att du ska prata med din barnmorska om! Det kan säkert vara bara något helt vanligt och ofarligt så som växtvärk. Men jag kan inte ge råd kring graviditetsrelaterade besvär på distans så här, utan vill hänvisa till bedömning av en vårdgivare.

Intressant att läsa. Jag tycker det verkar finnas väldigt lite information om just ligamentsmärta. Jag är i v 27 nu och har haft vid upprepade tillfällen fruktansvärt ont mellan höftbenet och blygdbenet. Det gör även ont då jag trycker där utan att jag rör mig. Det byter sida.
Förra helgen kunde jag knappt gå för det kändes som knivar där, den försvinner det helt.
Frågade barnmorskan om det och hon verkade helt ovetande om vad det kunde vara så hon så bara att det är väl nåt som sitter fast…
Kollade runt på engelskspråkiga sidor där fanns det ju hur mycket information som helst. Kändes betydligt tryggare att få läsa om det.

Hej! Jag är gravid i vecka 6, har känt sen jag plussade någon sorts värk i magen, känns som träningsvärk men även lite stickningar i äggstockarna. Är det normalt? Kallas det för växt värk? Har tid på onsdag för VUL

Hej! Grattis! Det låter som tidigt för just växtvärksliknande besvär. Jag är ingen barnmorska, men jag har uppfattat att mensvärksliknande besvär är normala i början av graviditet. Det bästa är naturligtvis att få individuella råd från den du träffar på ultraljudet eller din barnmorska sedan vid inskrivning.
Här finns lite läsning du kanske tycker är intressant:
http://www.pregmed.org/pregnancy-week-by-week/6-weeks-pregnant

Tack för en så fin blogg! Är gravid första ggn och är totalt skärrad över hur tafatt läkarvården verkar vara (allt är för fan inte bara namnlösa ”hormoners” fel), men fan va bra med praktiskt info som detta! Har själv haft ont ändå från starten, det var så jag märkte att jag var på smällen. Nu i vecka 20 känns det som att jag hostar ut magen vid naveln om jag inte håller för tycker vi tjejer borde starta en stiftelse för bättre forskning kring graviditet och kvinnohälsa Ska fortsätta läsa!

Hej! Tack för bra läsning. Inte så mycket som skrivs om just magsmärtor under graviditeten. Jag fick tvillingar för 7år sedan och hade i princip ont i magen varje dag hela graviditeten. Många akutenbesök, men (tack och lov) bara svaret ligamentsmärtor. Jag är nu gravid med ett litet gryn i v 7. Ultraljudet var bra, men jag har ju så himla ont i magen, speciellt nattetid, så jag får ju så dålig sömn. Blir jobbigt att arbeta både pga smärta o sömnbrist. Jag är 40år, men har styrketränat o simmat en del senaste halvåret, så känner mig inte svag o otränad på det viset. Det enda som hjälpte mig mot smärtorna förra graviditeten var simning/vattengympa, men har nu fått ont av det också. Är det vilken fysioterapeut som helst som kan hjälpa med detta, eller finns någon specialist i Malmö/Lund regionen?
Vill ju vara glad o lycklig åt graviditeten, som jag egentligen verkligen är, men smärtan o tröttheten drar ner humöret så. Tacksam om nån hjälp finns.
Mvh Jenny Ahlqvist

Grattis till graviditeten! Känner inte till någon specialistfysioterapeut till namn mer än Sofia Rydhög i Lomma (googla) men det kan finnas. Ring närmaste Rehabmottagning och fråga! Men annars kan vanliga fysioterapeuter ofta en del om graviditetsrelaterade besvär (men inte lika mycket om besvär efteråt).

Tack så mycket! Jag ska försöka kontakta Sofia Rydhög.
På kvinnoklikens akutmottagning fick jag idag bara svaret att, ”vad som gör ont får du nog inte svar på, du får gaska upp dig, åka hem o lägga dig på soffan o äta praliner”.
Känns skönt att veta att det finns fler som har ont, och att det kanske finns något mer att göra än att tugga praliner. Mvh Jenny Ahlqvist

Exakt sån smärta har jag. Det liksom sträcker och smärtar när jag hostar, nyser eller reser mig snabbt. Tack för ett jättebra inlägg. Ska göra de övningarna som ni tipsar om.

[…] att det mest troligt är det som kallas ligamentsmärtor (på engelska round ligament). Hamnar på denna länk där jag känner igen mycket. Så det är nog […]

Leave a comment

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.