Knipa bort en rectovaginal fasciadefekt?

Kan ja knipa bort en rectovaginal fasciadefekt? Den och andra frågor besvaras i dagens inlägg.

Jag har en förlossningsskada men har inte några större problem i dagsläget men jag upplever det att många saker inte är som förr. Jag har fått en skada konstaterad på den rectovaginala fascian, men alla muskler är intakta, förutom ”möjligen en defekt i djupa delen av transversus perinei”. Här mina frågor:

 1. Vågar jag föda barn igen vaginalt? Hur stor är risken för nya bristningar? Eller att den befintliga ska bli värre?
 2. Kan det här tränas upp eller krävs det en operation för att allt ska bli som vanligt?
 3. Vad betyder den där ”möjliga defekten”?
 4. Kan det göra så att jag har svårare att hålla mig när jag behöver bajsa? Jag har alltid haft problem med magen och det känns som att det inte blir enklare nu efter mina förlossningar? Handlar det om förlossningsskadan eller snarare att jag behöver träna upp min bäckenbottenmuskulatur tror du?

Den djupa transversus perinei

Den djupa transversus är muskler som går på tvärsen i bäckenbotten, alltså från sittbenen på sidan och in mot mellangården. Det finns alltså en höger sida och en vänster sida av den här musklen (precis som på alla andra förutom sfinktrarna). Dess funktion är att ge stöd och support till perinealkroppen. I mellangården så sitter kopplar den här musklens ihop djupa och ytliga av mellangårdens muskelfästen och är en viktig del av ”nav-funktionen” som finns i mellangården.

Den rectovaginala fascian är ett ”segel” av bindväv som är uppspänt mellan mellangården och upp mot spinaetaggarna och livmodertappens baksida. Den är bakre slidväggens upphängning och finns mellan slemhinnan i slidan och tarmens muskler.

Vilka symtom ger en rectovaginal fasciadefekt?

Det finns att läsa här!

en misstänkt skada på djupa transversus?

En liten skada behöver inte betyda så mycket alls om allt omkring är helt. Kroppen är duktig på att kompensera småskador med annan muskulatur. Att liksom ”fylla ut” med annan muskelmassa. Om det uppstår symtom så har det också ofta att göra med tarmtömning, att startsträckan för tarmtömning blir något kort eller att det blir svårt att bajsa effektivt och få ut allt på samma gång.

Går det att träna upp?

Stödjevävnad går inte att träna, alltså i det här fallet den rectovaginala fascian. En trasig muskel går heller inte att träna. Men om jag förstår dig rätt så är allt annat i bäckenbotten helt, och dessa muskler går att volym- och styrkeöka genom träning. Det är alltid värt att testa bäckenbottenträning i tre månader. Om det räcker för att ta bort dina symtom är det absolut värt det! Jag kan också rekommendera att använda en bäckenbottenträningsapp. Man hittar många om man söker på ”kegel” i sin app-store, och sen får man testa sig fram, kvaliteten varierar.

Krävs det en operation för att allt ska bli som vanligt?

Det här är en svår fråga. En operation skulle kunna återställa anatomin ja. Men en operation innebär ju alltid att man skär igenom vävnader för att ta sig in, och sedan syr sin väg ut. Det finns nya risker förknippade med det – nya ärr som kan strama, nerver som kan påverkas osv osv. Inför kirurgi är det är avvägning av risker mot fördelar! Därför skulle jag börja med bäckenbottenträning om jag var du. Digniteten av dina tarmtömningssyntom är bara du som kan värdera. Är det ett hinder för en normal vardag och en god livskvalitet? Eller kan du leva väl, men det stör dig att veta att något är fel? I det första fallet kan kirurgi vara ett bra alternativ. I det andra fallet är det eventuellt inte det i dagsläget. Du vet vad du har, men inte vad du får.

En till förlossning

Frågan om en till vaginal förlossning kan jag inte riktigt svara på. Ett delsvar är att den största muskulära skadan brukar komma första gången. Det innebär att det är ganska osannolikt att du drabbas av någon ytterligare muskelskada, ifall inte barnet är väldigt stort, föds felvänt eller något annat sådant. Risken för framfall, där en utveckling av en rectocele räknas in, ökar dock med antalet vaginala födslar (och av graviditeter i sig). Med en konstaterad defekt i rectovaginala fascian, och du kanske ändå tänker att det kommer åtgärdas någon gång i livet, så tänker jag att en ytterligare vaginal förlossning kanske inte gör så mycket?

Med det här sagt: Jag är inte du. Jag bär inte din oro, jag känner inte det du känner. Om du vågar föda vaginalt handlar så mycket mer om din upplevelse, din trygghet inför händelseförloppet och att du ska våga ta i under ett nytt krystskede. Landar du inte i en trygg känsla och att med hopp och tillförsikt kunna se fram emot förlossningen, så är min personliga åsikt att en vaginal förlossning kanske inte är så lämplig.

Läs mer om rekommendationer om förlossningar här.

Svåra frågor och eventuellt svamliga svar.

Jag ber er att läsa det här utifrån ”bästa möjliga intention”, alltså att jag på intet sätt försöker förminska frågeställaren utan bara ge en ganska krass presentation av möjligheterna.

Previous

Next

2 Comments

 • Hej bästa Mia!
  Kopplat till bajstemat-
  Min övre del av transversurs, samt puborectalis/analis existerar just nu inte i perinealkroppen, samt rektovaginala fascian är mycket skadad. Milt rectocele. Är i väntan på op.
  Känner igen mig i svårigheterna kring att få ut hela korvar. Har lättare att bli bajsnödig om jag ligger och slappnar av på morgonen. På em får jag inga tydliga signaler (får detta tydligare på morgonen)förutom att jag känner en tyngd, då spelar det ingen roll om jag ligger ner och slappnar av. Efter toalett är det skönt att ligga ned, känns som allt hamnar lite mer på plats, annars känns det lite svullet i öppningen.

  1. Hur vet jag att detta inte är en rekal invagation?
  2. Borde jag kräva en defekografi innan op(som tyvärr är uppskjuten pga covid-19).? Vill ju gärna att allt opereras samtidigt isåfall.
  3. Finns det någon forskning kring rektal invagination kopplat till förlossningsskador?

  Tack på förhand!

  • 1. Ja, det vet du väl kanske inte men de skador du har räcker mer än väl för att förklara dina symtom. Läs mer här, det är ju en lite annan symtombild:
   https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/gastroenterologi/invagination-rektal/
   2. Har man vid undersökning inte fått en känsla av att ”något annat är fel” så borde du kunna slappna av och gå vidare med den operation som är planerad.
   3. Verkar inte finnas någon koppling kring rektal invagination och förlossningsskador. Begreppet ”invagination” betyder ju att något typ vänds ut och in på, i sig själv, det har inget med vagina att göra egentligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.