Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Hemorrojder efter förlossning

Hemorrojder efter förlossning

Hemorrojder efter förlossning

Hemorrojder är en sådan sak som på ett sätt både är vanlig och normal efter graviditeter och förlossning. Jag skriver det inte så för att förminska upplevelser besvär, jag menar det inte alls som att det är trevligt eller enkelt. Mer så här: De uppkommer av rimliga orsaker och går ofta över av sig själva.

Vad är det?

I ändtarmen finns något som kallas analkuddar. Dessa är som en slags mjuk packning som ser till att ändtarmen sluter tätt. En hemorrojd är en förstorning av ”analkuddarna”. Analkuddarna består av bindväv och blodkärl och en hemorrojd uppstår när dessa blir förstorade, ungefär som vid ett åderbråck. Hemorrojder uppstår på grund av att analkuddarna (tillsammans med all omkringliggande vävnad) utsatts för tryck och belastning.  Ibland räcker det med en graviditet (tryck och tyngd, ökat blodflöde) och förstoppning (till följd av graviditet och järntabletter) för att hemorrojder ska uppstå. Risken för att få hemorrojder ökar efter förlossning, speciellt efter förlossning med stora bristningar eller med en stor bebis. Hemorrojder är vanligt även i den ”vanliga befolkningen”.  Mellan 50 och 75 procent av befolkningen får hemorrojder någon gång i livet.

Det finns inre och yttre hemorrojder. De inre sitter i själv ändtarmsöppningen. De yttre finns under huden runt ändtarmsöppningen på utsidan av kroppen.

Vilka är symtomen?

Symtomen är sveda, klåda, smärta och ibland blödningar från ändtarmsöppningen. Det kan påverka förmågan att hålla inne gaser och eftersom hemorrojderna förhindrar ändtarmsöppningens tillslutning kan också lite avföring eller slem läcka ut efter tarmtömning.

Vad kan man göra åt det?

Förstoppning försämrar symtom och fördröjer läkning, så det är viktigt att hålla avföringen mjuk och lättbajsad. För en del räcker det med att dricka mycket vatten och äta fiberrik kost. Motion är också bra mot förstoppning. Du kan också gå till apotek och köpa receptfria läkemedel och krämer som lindrar klåda, smärta och sveda. Det finns olika produkter för klåda, smärta osv – läs på förpackningen för vilket symtom den hjälper mot.  Om du inte kommer till rätta med förstoppningsproblematik genom maten du äter finns det också bulkmedel som förbättrar avföringskonsistensen. Bulkmedlet fungerar genom att binda till sig vätska i tjocktarmen. Mer vätska gör att tarminnehållet får en mjukare och smidigare konsistens. På så sätt underlättas passagen genom tarmen och det går lättare att få ut avföringen.

Tvätta dem

Du kan lindra besvär medan du väntar på att hemorrojderna ska gå tillbaka genom att hålla dem rena och torra. Tvätta med vatten regelbundet och klapptorka torrt.

Tryck tillbaks dem!

Små hemorrojder kan man ibland trycka tillbaka efter att man bedövat dem lite med kräm. Stora hemorrojder går inte alltid att trycka tillbaka. Om den är inflammerad kan det också göra för ont att trycka på den.

Om besvären blir långvariga

Hemorrojder är ofarligt och efter en tid efter förlossningen försvinner de ofta av sig själva. Hos en del blir besvären långvariga. De är en vanlig orsak till att det kommer blod från rumpan. Det är dock viktigt att veta att blod i avföringen ska utredas av läkare om det finns minsta lilla misstanke om blodet skulle komma från något annat än hemorrojder. Det vill säga: gå hellre till doktorn en gång för mycket än en gång för lite när det gäller blod som kommer från rumpan.

Sök vård

Om du får långvariga eller återkommande besvär med hemorrojder finns andra behandlingar. Det finns gånger då man kan spruta in läkemedel i den och det finns tillfällen då hemorrojden kan behandlas genom att ”strypas” av ett gummiband. Dessa metoder gör att de till slut skrumpnar och faller av. Det finns också fall då man opererar bort hemorrojder.

Rester av hemorrojder

När hemorrojder gått tillbaka blir det ofta kvar små hudflikar kring ändtarmsöppningen. Flikarna kan vara svårt att hålla rena och det kan klia. Om du har mycket besvär av detta kan man också ta bort hudflikarna.

Dela gärna dina tips!

Som ni hör har jag inga direkt revoulotionerande nyheter eller tips att dela med mig av. Ni får gärna skriva om era egna erfarenheter i kommentarsfältet!

Läs mer på Bakingbabies

3 kommentarer till “Hemorrojder efter förlossning”

  1. Jag minns hur det var att ha hemorrojder i början av pandemin. Jag hade så ont att jag varken kunde sitta riktigt eller gå. Blödde så mycket att det rann när jag satt på toaletten och mitt Hb sjönk rejält. Kunde inte sova pga dunkande smärta. Och ALL MEDICIN I HELA SVERIGE var restad pga att folk hade bunkrat. Tack och lov gick jag 12 dagar över BF och den sista veckan lugnade det sig så att jag kunde sitta och gå, så direkt efter förlossningen hade jag inga större problem.
    Alsollösning och bedövningssalva blev min räddning under tiden jag hade besvär.

  2. Jag har ett framfall av främre slidväggen och får trängningar och inkontinens. Pga detta har jag svårt att släppa gaser. Kan inte krysta till för att pruppa för då känns det som jag ska kissa på mig. Resultatet ont i magen och uppblåst.
    Har du några tips på detta?

  3. Hade problem med hemorrojder under graviditeten och de blev värre under förlossningen. Kände i krystningarna att det inte bara var bebis som trängde fram…
    Sprack inget, men hade många och ömma hemorrojder efter. Fick bedövande salva att ha på med mig från förlossningen. Tog nån vecka innan svullnaden avtog, det finns dock fortfarande några kvar 9 veckor senare och de får jag säkert leva med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *