Renhetskultur och sexualitet

Ett bloginlägg om renhetskultur och sexualitet, i inläggsserien om samlagssmärta.

Onani och koppling till senare sund sexualitet

Utan tidiga onaniupplevelser kan flickor och kvinnor få en nedsatt förståelse för sin egen kropp och hur man får njutbara, sexuellt tillfredställande upplevelser. Det finns koppling mellan onani under tonåren och sund sexuell funktion i vuxen ålder. Onani under tonåren är positivt förknippat med en välfungerande sexuell upphetsningsrespons och orgasm vid samlag.

Egensex kan vara utforskande och skapa en förståelse av det komplexa kvinnliga könsorganen. Det kan därmed ge en positiv relation till underlivet. Onani kan ses som ett sätt att uppnå sexuell hälsa. Det kan ju faktiskt kräva lite träning för att hitta vad som känns bra och mindre bra.

Renhetskultur och onani

De renhetsläror som finns inom de flesta strikt religionstolkningar kan också omfatta krav på avhållsamhet för onani. Tanken är att alla sexuella handlingar ska ske inom äktenskap gör att även egensex kan ses som synd.

Den kristna föreställningen är traditionellt att kvinnor saknar egen lust eller har mycket lägre grad av lust än män. Jag tror att för många är förekomsten av kvinnlig onani helt otänkbar. Jag hörde en person berätta om sexualundervisningen hon fått i den kristna grundskola hon gått. Man hade utgått från att onani är fel, men att alla pojkar/män ändå gör det (men bör försöka låta bli). Och sedan hade det nämnts som i förbigående att ”kvinnor kan gilla att pilla lite i grottan”. Okunskapen om klitoris och var en kvinna troligen finner det mest stimulerande ”att pilla” är stor inom många kyrkliga sammanhang.

Gäller det bara kvinnor?

Jag känner allra mest till karismatisk konservativ kristenhet. I den är manlig onani och o-äktenskapligt sex synd, lika som för kvinnan. I alla fall i teorin. Jag har på nära håll sett att kvinnor som ”blivit påkomna” med sex-relaterad synd blir dömda mycket hårdare än män, för motsvarande (eller rak av samma, ömsesidiga) felande. Jag har också kommit i kontakt med synen på att män ”inte får spilla sin säd” och att onani är fel, rent praktiskt. Här har jag så svårt med hur man tänker. Är det för att ”säden spills” utanför en kvinna som det blir fel? Gillar Gud utlösningar inuti vaginor? Är egentligen all säd som inte ger upphov till bebisar ”spilld”?

Mental otrogenhet?

Den vanligaste förklaringsmodellen till att onani är synd handlar dock inte om ”säd” alls. Utan det handlar om att egensex leder tankarna till sex (med någon) och att det är någon slags mentalt utomäktenskapligt sex man sysslar med. Ett annat resonemang jag kommit i kontakt med är tanken att spermieproduktionen gör att män behöver ha utlösning ungefär varannan till var tredje dag. Det här stämmer inte alls, även om täta utlösningar kan hjälpa fertiliteten.

En religiös syn kan vara att man inte (inom äktenskapet) har sex inom 72-timmarsintervall så ökar risken för att mannen drabbas av ett tvingande behov till att vara otrogen. Här kommer ju den äkta hustrun in i bilden. Hon har ju naturligtvis ett ansvar för att maken ska slippa bli frestad till otrohet. Därför ”behöver” kvinnan ju också villigt ställa upp!

Och här kommer vi tillbaka till smärta vid sex:

En kvinna behöver vara våt och kåt, annars gör sex ofta ont. Ställa upp-sex kan ju förstås också vara ömsesidigt och härligt. Men jag har läst tillräckligt många beskrivningar av inomäktenskapliga kristna relationer vid det här laget för att förstå att det är långt ifrån alltid det är så.

Ålder och samlagsdebut

Åldern för sexuell debut är direkt korrelerad med erfarenheter av samlagssmärta. Kvinnor med samlagssmärta har i en studie visats ha haft sin sexuella debut vid en senare ålder än kvinnor i kontrollgrupp. En möjlig förklaring handlar om att slidans vävnader blir något stelare med ökad ålder. Och nu pratar vi inte om geriatrik, utan om skillnader mellan sexualdebut under eller över 20-årsåldern.

Att prata om ålder och sexualdebut gör att vi genast halkar in på andra frågor – sex före äktenskapen, avhållsamhet, barngifte osv osv. Här är inte jag den som sitter på några svar, utöver att barngifte är olagligt och moraliskt förkastligt.

Renhetskultur och sexualitet

Religiös övertygelse behöver inte göra ont, men en strikt religiös uppfostran kan vara kopplat till kvinnlig sexuell smärta och kan göra att besvären blir svåra att behandla. De skamkänslor som kan vara förknippade med sexualiteten kan göra att det blir svårare att bli våt och kåt, och kan öka risken för samlagssmärta.

Att inte känna till hur det kvinnliga underlivet ser ut och fungerar kan också bli ett problem. Klitoris är ett organ som till 100% finns för sexuell njutning. Det har ingen annan funktion! Men om man inte riktigt vet var den är belägen och hur den stimuleras bäst, kan det också vara svårt att hitta sexuell njutning. Om renhetskulturen gör att man inte får eller bör lär känna sin egen anatomi kan det också vara svårare att njuta av sex.

Läs mer om klitoris här!

Alla inlägg i den här serien:

Inläggsserie religion och smärta vid sex

Kristendom och smärta vid sex

Renhetskultur och sexualitet (Detta inlägg)

Patriarkatet och renhetskulturen

Minoritetsstress för konservativt religiösa

Att läka från renhetskultur

Previous

Next

7 Comments

 • Så bra skrivet! Kan tillägga att enligt ”sexualundervisning ” i katolska kyrkan ör all sexuell handling i äktenskapet då, som inte slutar med utlösning inne, synd. Så fortfarande onani, men även oral sex, användning av händer mm. Verkligen upplagt för att ta bort kvinnans njutning, när Så många inte ens får orgasm vid omslutande samlag, även om de lyckats undkomma samlagssmärta… detta gör mig så arg..

 • Till er som läser detta och haft oturen att drabbats av ”Kristen karismatisk konservativ renhetskultur!”

  Jag vill bara säga att i Sverige praktiserar bara ett fåtal kristna personer den typ av kristenhet som det refereras till.

  De allra flesta kristna idag i Sverige älskar både Gud och har bra orgasmiskt sex med sig själv eller med sin partner. Med eller utan dildo. Med eller utan intentionen att bli gravid.

  Spilla sin säd och det där med grottan är inte vad ungdomar och konfirmander undervisas med idag.
  De skolor som refereras till i texten hoppas jag textförfattaren tar och anmäler till Skolverket! Usel sexualkunskapsundervisning! När gjordes detta?

  Ingen kristen man som vill kunna se dig själv i spegeln använder heller sin fru / sambo / flickvän som madrass och töm och glöm. Han gör som Jesus sa ” Behandla andra som du vill bli behandlad själv” och tar reda på hur hans älskade fungerar .
  Hon gör såklart likadant mot honom. Inte heller mäns sexualitet är så himla enkel.

  Som jag som praktiserande kristen i Sverige idag ser på sexualitet så skapade Gud den för att vi människor skulle komma ännu närmare varandra. Gud ville ge oss möjligheten att skapa långvariga kärleksfulla förhållanden mellan två vuxna individer.

  One Night stands är däremot något jag och de flesta kristna i Sverige idag låter bli. Många av oss satsar på långvariga relationer.

  Allt gott!

  • Just det här inlägget handlar om renhetskultur. All religion har naturligtvis inte samma grad av renhetsideal och renhetskultur. Det betyder dock inte att det behöver lyftas fram och problematiseras. Enligt den forskning jag läst blir effekten för individen ofta otroligt destruktiv. Jag hoppas att du håller med om vikten av att problematisera det.

   Det finns ca 100 000 kristna i svenska karismatiska/pingst kyrkor i Sverige idag, tror att det är inte är medräknat Livets Ord och liknande församlingar som tillhör trosrörelsen. Om du vill läsa mer om detta i svensk kontext finns denna mycket viktiga läsning: http://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1463930&dswid=-5578

  • Skulle du skriva till offer för hustrumisshandel att inte alla män slår sina fruar, att DU minsann inte har blivit slagen av din man, och “när hände detta? Har du polisanmält?”.

   Otroligt osmakligt att ifrågasätta offers upplevelser bara för att du inte känner igen dig.

 • Tack för en otroligt intressant text! Jag ser fram emot de kommande delarna. Kravet på obefintliga sexuella erfarenheter, att ingå äktenskap som ung och förväntningarna på att det sexuella automatiskt inte var ska funka utan också vara fantastiskt kan verkligen ställa till det.

  Den självkontroll som män förväntas ha före äktenskapet, försvinner den automatiskt under vigselakten? Så att det sekunden det finns en hustru helt enkelt blir hennes uppgift att hantera makens lust? En hade ju kunnat tänka sig att maken, med sin erfarenhet av avhållsamhet och enligt den sortens världsbild vi pratar om här stora och viktiga sexlust skulle vara en mästare på detta. Så att båda två kan åka på en magsjuka eller jobbresa utan att känna 72-timmarspressen.
  Så sorgligt och onödigt.

  Också intressant att varken Livets ord eller trosrörelsen räknas in i de 100 000. De drar ju minst sagt upp siffrorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.