
Smärta vid sex – vad kan du göra själv?
Nu ska vi zooma in på ett ämne som vi vårdgivare kallar vulvasmärta eller vulvodyni. Dessa begrepp handlar om smärta i könsområdet och man delar upp dem i undergrupper beroende på orsak. Det finns såklart smärtbesvär som uppstår av specifika, kända orsaker – exempelvis svampinfektioner. Smärta som uppstår och blir kvar i minst tre månader, utan känd orsak kallas vulvodyni.
Vulvodyni delar vi i sin tur in i två grupper – den smärta som kommer av en viss provokation (oftast beröring) och den som finns utan provokation (smärtan finns exempelvis även i vila). Den vanligaste formen av smärta vid sex är just provocerad vulvodyni. Det vill säga att du inte har ont annars i livet, men när du försöker föra in något eller ha omslutande sex gör detta ont. Det är detta tillstånd som vi förr i tiden kallade för vestibulit.
Äldre ord är utbytta
För individer som träffar lite o-uppdaterade vårdgivare kan de fortfarande få höra att de lider av vestibulit och vaginism. Vestibulit är det äldre ordet för ont i slidöppningen och vaginism är ett ord för muskelkramp i bäckenbotten. Jag benämner ju ofta detta som ”överspänd bäckenbotten”. Dessa båda begrepp omfattas numera av paraplybegreppet ”vulvasmärta” eller det mer medicinska ordet ”vulvodyni”.
Vad är det egentligen?
Smärtan sitter runt slidöppningen och triggas alltså av beröring. Vaginalt sex, att använda tampong och att genomföra en gynekologisk undersökning kan vara väldigt smärtsamt. I mer enstaka fall kan det göra ont även att cykla eller ha byxor med en skarp söm som trycker mot underlivet. Diagnosen får du av en läkare, oftast en gynekolog.
Varför drabbas man?
Smärtorsaken är ofta en blandning av hormonpåverkan, reaktioner efter infektioner, muskelspänningar och reaktioner i nervsystemet. Det är också därför det inte finns någon lätt ”one size fits all”-approach i behandlingsväg. Ofta behöver du flera olika professioner som en del av din behandling. Läkare, fysioterapeut och psykolog/psykoterapeut är några.
Hur behandlas det här?
Jag fokuserar genomgående på det som berör den fysiska kroppen och sådant som vi fysioterapeuter ger råd om. Utöver detta kan du behöva läkemedel och samtalsbehandling.
Det man i allra första hand ska börja med är att börja smörja den smärtande slemhinnan regelbundet. Man smörjer med olja eller mjukgörande kräm/salva och tanken är att det både är en slags ”berörings-terapi” och det mjukgörande medlet som ger effekt. Insmörjningen ska inte göra ont, men kan få kännas av lite grann. Tänk dig en smärtskala på 0-10, då får egenbehandlingen aldrig göra mer ont än högst fem på skalan. Har du för ont vid smörjbehandlingen kan man börja med att använda lokalbedövning, xylocaingel eller salva.
Hur gör man smörjövningar?
För många med vulvasmärta är det vanligt att utveckla en distans till sitt underliv, och att återintroducera beröring på ett tryggt sätt är en viktig del av både egenvård och rehabilitering.
- Använd en neutral olja, mjukgörande kräm som är anpassad för underlivet eller vanligt glidmedel.
- Ha rena händer och ha koll på att naglarna inte river eller trycker hårt.
- Välj en bekväm position. Jag brukar oftast rekommendera liggande med en hög med kuddar under huvudet, ungefär i den slags position man ligger i på en solstol.
- Börja på huden på utsidan, i utrymmet mellan slidan och tarmen och vid könsläpparna. Närma dig steg för steg själva slidöppningen.
- Stryk eller cirkulera med fingret, eller håll kvar det på vissa punkter som känns bra.
- Medan du smörjer, trycker och stryker ska du försöka att vara avslappnad och andas djupt.
Medan du jobbar med smörjövningen kan du notera vad som händer i kroppen och inuti dig. Hur upplever kroppen beröringen. Blir du spänd, orolig, arg? Blir du spänd eller kan du slappna av? Den här slags övning behöver man göra ofta, gärna dagligen. Syftet är att ladda om så att beröring inte känns smärtsam eller hotfull.
Bäckenbottenbehandling
Personer med vulvasmärta har ju ofta en överspänning i bäckenbotten. Det här innebär att musklerna hålls omedvetet spända hela, hela tiden. Förutom att muskler som aldrig slappnar kommer börja göra ont i sig själva, så kan också spänningen trycka till nerver och blodkärl vilket kan leda till ytterligare smärta. Behandlingen för musklerna i bäckenbotten syftar till att öka avslappningen, medvetenheten och normalisera spänningsläget och minska rädsla för smärta i området. Man vill också komma åt den förhöjda smärtkänsligheten i nervsystemet.
Nästa steg i behandlingen är alltså träning på att reglera musklerna i bäckenbotten. Det enklaste att börja med är knipövningar, men där ditt fokus bör ligga på att slappna av i musklerna efter varje knip.
Här finns en ljudfil för bäckenbottenträning.
Här finns instruktion för avslappning.
Sluta ha sex som gör ont
Ett generellt råd är att avstå från att ha sex som gör ont, eftersom man vill bryta en ond cirkel av smärta och uthärdandebeteenden.
Jag har skrivit mer om detta här och jag rekommenderar att du håller dig till och följer rådet att avstå från att ha smärtande sex under en lång period.
Men när du sedan ska börja igen, och ska ta mod till dig att börja testa – då vill jag rekommendera läsningen här istället: När får sex göra ont?
Stegrad träning för avslappning i bäckenbotten
Ofta är en överspänd bäckenbotten en del av smärtorsaken när det kommer till smärta vid sex. Syftet med avslappningsövningar för bäckenbotten är att sänka grundspänningen i musklerna så pass att slidöppningen blir mer mjuk och flexibel. Du kan behöva en bäckenbottenfysioterapeut för att jobba vidare med detta.
Där har jag lagt in alla övningar jag vanligtvis ger till patienter, med ljudfiler och videoklipp som instruerar övningarna.
Vad kan jag mer göra själv?
Att lyssna på kroppen när det kommer till bajs och kiss är av största vikt för att få ordning på smärtor i bäckenbottenområdet.
Här finns bra råd om tarmvanor.
Att träna regelbundet på en lagom nivå är ofta smärtlindrande, även för långvariga smärttillstånd. Det kluriga är ofta vad som är en ”lagom nivå”. Det här kan du behöva hjälp av en fysioterapeut med!
Annan vård
Vill du läsa mer om vilka riktlinjer som finns för behandling och får mer rekommendationerna för behandling med läkemedel och terapi? Då rekommenderar jag att du läser de Nationella riktlinjerna.
REKLAM/TIPS
Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Där har jag lagt in alla övningar jag vanligtvis ger till patienter, med ljudfiler och videoklipp som instruerar övningarna. Läs mer här.
Referenser
- 2015 ISSVD, ISSWSH and IPPS consensus terminology and classification of vulvar pain and vulvodynia.
- Clinical and Therapeutic Aspects of Vulvodynia: The Importance of Physical Therapy
- Pelvic Floor Physical Therapy for Vulvodynia: A Clinician’s Guide
- Physiotherapy for Pelvic Pain and Female Sexual Dysfunction: An Untapped Resource
- Provoked vestibulodynia: current perspectives.
- Systematic Review of the Effectiveness of Physical Therapy Modalities in Women With Provoked Vestibulodynia
- Vulvodynia: Assessment and Treatment
Jag hade vulvodyni på den tiden det kallades vestibulit. Det försvann direkt efter att jag fött mitt första barn, vaginalt. Nu har jag haft snart 15 friska år, så tacksam. Vet du vad det kan bero på, att en förlossning tar bort smärtan?
Hej! Jag fick vulvodyni efter sutterering efter vaginal förlossning två år sedan. Det har blivit bättre med ovanämnda behandlingar men jag har fortfarande daglig smärta. Jag funderar nu på att försöka bli gravid igen och funderar på hur det skulle bli med en vaginal förlossning igen, om det kan förvärra symptomen. Hur ska man tänka kring en ny vaginal förlossning när man som i mitt fall har så mycket smärta i bäckenbotten efter första förlossningen (troligtvis både överspänd och vulvodyni?) Finns det någon forskning som undersökt detta?
Tack för en bra blogg!!
/ m
Hej!
Det finns flera saker som spelar roll i detta. Det är bra om du kan jobba tillsammans med en fysioterapeut inför graviditet och förlossning, och du behöver nog en egen förlossningsplan med personal från sjukhus också. Vissa märker en förbättring av sina symtom under graviditeten och ingen påspädning eller till och med lindring efteråt – men ibland är det inte alls så enkelt.
Om du inte känner dig trygg med en vaginal förlossning rekommenderar jag dig att prata med vårdgivare om kejsarsnitt kan vara ett alternativ.
Fortsätt att arbeta med att minska spänningar i bäckenbotten och förbättra den generella smärtan, det brukar vara viktigt både nu och här och en investering för framtiden.
Här kan du också läsa mer: https://bakingbabies.se/2024/07/28/backenbotten-och-spanningslage-vid-forlossning/
Mvh Mia