Växtvärk i magen under graviditet

Fysioterapeuten berättar om växtvärk i magen under graviditet.

Ligamentsmärtor i gravidmagen

Det händer med jämna mellanrum att jag får kvinnor remitterade till mig som är gravida och som har ”oförklarliga” smärtor i magen. När de kommer till mig har de ofta gått igenom en rad med undersökningar för att utesluta urinvägsinfektioner och för tidiga sammandragningar och påverkan på livmodertappen, och alla undersökningar har varit resultatlösa. Ofta kommer de då till mig, skickade liksom underförstått med tanken ”det är något diffust som gör ont någonstans, kanske kan fysioterapeuten hjälpa…?”

Det jag i min tur sedan gör då, det är att fortsätta undersökandet för att utesluta smärta som härkommer från ryggen eller bäckenlederna. Hittar jag inget där, då landar jag ofta i funktionsdiagnosen ”växtvärk i magen”, eller mer korrekt: ligamentsmärtor i magen.

Den första bilden visar ligamenten som fäster i livmodern framtill och baktill. Den andra bilden visar (förutom en massa annat) ligamenten som går från bäckenets främre övre ”spets” ner liksom diagonalt mot pubisbenet. Även dessa töjs och brukar vara ömma hos gravida.

Ligamenten är stödjeband som i detta fall sitter kring bäckenet och livmodern och som sträcks ut allt eftersom bebisen och livmodern växer. Oftast kommer smärtorna i början av andra trimestern, men kan komma både långt tidigare och långt senare.
Smärtan kan vara molande värk eller skärand hugg och kännas i nedre delen av magen eller ljumskregionen och håller ofta i sig en kort stund, för att sedan klinga av. Ofta provoceras smärtorna av hosta, nysande, skrattande, plötsliga rörelser och/eller träning.

Smärta= oro

Oförklarad smärta under graviditet är för många sammanknippat med en stor oro och en olustkänsla. För många räcker ”behandlingen” bara med att få en förklaring och ett lugnande besked. Att utsträckningen av ligamenten gör ont är inte heller något vi med lätthet kan påverka, men en del generella råd finns:

 • Ta allting i ett något lugnare tempo, byt positioner långsammare och ta vilopauser om det behövs.
 • Vila gärna i sidliggande med ett litet mjukt stöd under magen och kuddar mellan knän och fötter.
 • Ha gärna värmedyna på det värkande området
 • Försök hålla igång hållningsmusklerna i mage och rygg på ett skonsamt sätt. Ta kontakt med en fysioterapeut om du behöver hjälp.
 • Testa om det hjälper att böja i höfterna när du ska hosta, nysa eller skratta. Det kan göra att du slipper det kraftiga draget i ligamenten.

Övningar som kan hjälpa är bäckentippningar:

DSC03088DSC03087

(skillnaden på bilderna ser du om du tittar på min svank)

rumplyft:

DSC03095

eller yogapositionen ”kon”:

bild härifrån

 

Om smärtan håller i sig och hör samman med blödningar, kramper, feber, frossa, illamående, en ovanlig karaktär på flytningarna eller förändringar i fostrets rörelser bör du naturligtvis ta kontakt med sjukvården.

Besvären brukar klinga av, av sig själva, i takt med att graviditeten fortgår. Smärta som håller i sig kan istället vara bäckensmärta och behandlas på andra sätt. Boka tid hos en fysioterapeut om du är osäker.

Frågor, funderingar eller egna erfarenheter? Berätta gärna!

 

 

Previous

Next

8 Comments

 • Intressant läsning, jag tror att jag hade växtvärk i gravidmagen för några veckor sedan. Trodde först att det kanske var urinvägsinfektion, som du skrev att det kan förväxlas med. Sökte för det men urinvägsinfektion kunde uteslutas. Diffust och obehagligt men det onda var borta efter några dagar.

 • Intressant! Jag blev, under ett läkarbesök igår, så fruktansvärt illa behandlad. Läkaren trodde att jag hittade på mina smärtor för att få bli sjukskriven. Jag åkte därifrån med tårar i ögonen.
  Jag vill absolut inte bli sjukskriven! Jag vill kunna arbeta, motionera och vara i farten! Men just nu kan jag inte det på grund av att jag har sådana smärtor i magen…. Men här är kanske svaret?! Jag ringer en fysioterapeut direkt på måndag morgon!
  Tusen tack för hjälpen!
  Varma hälsningar från Fia

 • Hej! Alltså nu har jag googlat och googlat och inte hittat nåt på de “pålitliga” sidorna, men när jag kom på snilledraget att googla på “växtvärk” så hittade jag hit och nu är jag mycket lugnare! Mitt dyker mest upp när jag promenerar, men jag undrar – borde man sluta eller är det bara att knata på?

 • Tack!! Ditt inlägg gjorde mig lugnare. Är bara i v 5 o undrar om det är vanligt att lligamenten kan börja dra ut sig redan då?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *