Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Rehab för muskelskador

Rehab för muskelskador

Rehab för muskelskador

Rehabprogress för bäckenbotten

Ett rehabiliteringsprogram för muskelskador ska omfatta både kortsiktiga och långsiktiga mål.

Rehabiliteringsprinciper
Syftet med muskelskaderehab är att begränsa ärrbildning och att bevara och återfå styrka, elasticitet och kontraktionsförmåga hos musklerna och omkringliggande stödjevävnad. Målsättningen handlar om att:

 •     optimera rörelseomfång i leder och muskler
 •     återfå en optimal längd i  senor och muskler
 •     få en ökad styrka och uthållighet i musklerna
 •     få en ökad styrka och hållfasthet vävnaderna (=minska risken för ny skada)
 •     uppnå en förbättrad koordination, balans och kroppskontroll

Rehab efter bäckenbottenskador

Specifikt för bäckenbottenrehab vill vi då uppnå:

 •    Optimera rörelseomfång i musklerna i bäckenbotten och runt omkring höfterna/rumpan.
 •    Återfå normal spänningsgrad i bäckenbotten – den ska både kunna spännas men också slappna av helt.
 •    Erhålla en ökad styrka och uthållighet i knipet
 •    Få en ökad styrka och hållfasthet vävnaderna, det vill säga i bäckenbottens stödjevävnader.
 •    Du  ska våga träna kroppen generellt för att bibehålla koordination, balans och kroppskontroll, men också generell styrka och kondition.

Detta vet vi att tar minst 6 månader efter en förlossning, och eventuellt längre beroende på amning och hormonbalans.

Efter en gynekologisk operation kan vi anta att förhållandena är som följer: En vecka efter en operation är ärrvävnadens hållfasthet ca 3% av omkringliggande huds styrka. Efter tre veckor uppgår procentsatsen till 20% och till 80 % efter tre månader. Läkning tar alltså tid, oavsett vilken skada vi pratar om.

Rehab under den akuta fasen

Under den akuta inflammatoriska fasen handlar rehabiliteringen om att begränsa skadans omfattning och det viktigaste under denna period är relativ vila. Det handlar alltså inte om att ligga platt på sängen under tre dygn, men att de skadade området behöver ”immobiliseras”. Immobiliseringen påskyndar bildningen av ärrvävnad. Efter en skada ska svullnaden begränsas och den kroppsegna läkningen ska optimeras. Ofta får den skadade personen också antiinflammatoriska receptfria läkemedel. Kyla är den vanligaste behandlingen och effekten är en sänkning av temperaturen, ett minskat blodflöde och en minskning av svullnaden samt smärtlindring. Den första rehabaktiveringen innebär att personen ska spänna den skadade muskeln utan att utföra någon egentlig rörelse. Att stygn går upp är förhållandevis vanligt, och ofta beror detta på svullnad vid en infektion eller på en för hastig ökning av belastning efter immobiliseringsperioden. Noggrant anpassad träning är viktig ända ner på molekylnivå för muskelåterhämtning!

Bäckenbotten under den akuta fasen:

Prioritet är avlastning och vila. Bäckenbotten belastas av både stående och sittande, så ligg ner mycket och var uppe korta stunden där emellan. Ta de läkemedel du blivit rådd att ta, och ha på isbinda vid behov. Knip små och lätta knip då och då för att stimulera blodcirkulationen. Gör avlastade små övningar för armar och ben i liggande för att hålla igång resten av kroppen. Efter den första veckan kan mer aktiv knipträning, djupandning och aktivering av omkringliggande muskler påbörjas. Efter de första 6 veckorna, och vis större skador längre än så, kan mer aktiv rehabilitering påbörjas.

Rehab under reparationsfasen

Under rehabiliteringens andra fas är syftet att optimera läkningen, bibehålla funktion i övriga kroppsdelar och minska risken för minskning av kondition och styrka generellt. Vad gäller den skadade muskeln påbörjas nu försiktig rörlighetsträning och muskelstärkande övningar samt övningar för ökad balans och koordination. Nu har kan behandlingen ofta börja omfatta växelvis kyla och värme och ibland även mjukdelsmobiliseringstekniker så som massage och ärrbehandling. Muskeln kommer ha kvar ett ärr även efter sådan behandling, men uppmjukning av ärrvävnad kan normalisera funktionen i området.

Bäckenbotten under reparationsfasen

Under denna fas gäller det att fortsatt ha respekt för att ärrvävnaden inte är särskilt tålig än, och att muskelstyrkan i bäckenbotten till följd av skadan/operationen inte heller är på topp. Du ska knipträna och se till att bli så stark du kan. Du ska röra på resten av kroppen så att du bibehåller en god kondition och övriga hälsa, men utan att överbelasta bäckenbotten. Begränsa belastningen i stående, gående eller med hopp/stötar om du känner av svullnad i bäckenbotten av det. Läs gärna inläggen om bäckenbottenskonsam träning.

Rehab under remodelleringsfasen

Under rehabiliteringens sista fas, som också är så lång som upp till ett år, ligger fokus på att uppnå sidlik styrka, en god funktion och att komma tillbaks till idrott och aktivitet. Innan du återgår till tung fysisk aktivitet bör du vara smärtfri och ha ett gott knip.

Bäckenbotten under remodelleringsfasen:

Under den här perioden kommer du förhoppningsvis känna att bäckenbotten svarar bra på knipträning och att du successivt kan återta allt du önskar i aktivitetsväg. Fortsätt att lyssna på kroppens och bäckenbottens varningssignaler om trötthet, svullnad och utmattning och överansträng dig inte.

Referenser:

 

Alla inlägg i denna serie:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

5 kommentarer till “Rehab för muskelskador”

 1. Intressant, allt blir så logiskt när det jämförs/beskrivs som vilken annan muskelskada som helst. Men att det framgår att just muskelskador i bäckenbotten skall lagas ” så mkt det bara går” Ej enligt konservativ läkning. Det där med isbinda,, det erbjuds ju på BB , jag hade dock aldrig hört talats om nåt sådant, och när jag bad om smärtstillande frågade sköterskan mig om jag ville ha en isbinda? Jag fattade inte , tyckte det lät oskönt och tackade nej. Vad jag vill komma till är, återigen informationen, info, info varför uteblir den konstant? Hade sköterskan istället talat om för mig att isbinda- kyla är bra för att dämpa svullnad och bra för läkningsprocessen, ja, då hade jag ju snabbt som attan legat med isbinda. Är en detalj i detta stora, men många bäckar små osv..

  1. Det beror helt på vad för slags överbelastning och när i läkningen. Är det tidigt efter skada/operation så finns en risk att såret går upp. Är det senare finns risk för förlångsammad eller försämrad läkning, smärta och generell överbelastning mer än bäckenbotten tål – nya framfall eller återfall av framfall

   1. Vad är få överbelastning egentligen?

    Efter operation verkar promenader, sitta, stå osv vara okej ganska snabbt och många börjar jobba efter 4 veckor.

    Är det överbelastning i form av tunga lyft, hopp, springa osv som avses?

    Kan man riskera sitt operationsresultat och nya framfall av att jobba på kontor och åka kommunalt till och från jobbet? Det är ju inte helt utan obehag för någon tänker jag så kort inpå.

    1. Du har väldigt många frågor. Om du har friskvårdsbidrag att använda kan jag verkligen rekommendera webbkursen som är rehab efter bäckenbottenoperarion, där finns omfattande teoretisk läsning och råd kring allt detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *