Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Vad ska jag göra efter min förlossningsskada?

Vad ska jag göra efter min förlossningsskada?

Jag fick ett tips om att skriva om alla saker man kan/ska/bör göra när man fått en förlossningsskada. Som när det gäller många andra inlägg så tänker jag inte ensam, utan jag bad några i Facebooksgruppen ”Förlossningsskadad – du är inte ensam” att tänka med mig. Alla tips här kommer inte vara aktuella för alla, men det kan ändå vara en hjälp!

Först av allt vill jag också tipsa om ett gäng inlägg jag skrivit tidigare:

Ta reda på vad som hänt dig

Det kan verka lockande att stoppa huvudet i sanden och inte låtsas om att en skada skett. Men läs genom dina journaler, be att få dem förklarade för dig. Be att få skadan utpekad på en anatomisk modell och be att få namn på de strukturer som skadats. Läs patientinformationen och en massa annan viktig information om din skada på backenbottenutbildning.se. Kunskap är makt!

Se över möjligheten till sjukskrivning

Det är många som får höra att man inte kan bli sjukskriven efter förlossning, och det kan säkert stämma i en del fall. Men om du inte kan utföra de uppgifter du faktiskt har som föräldraledig (läs: ta hand om barnet) så ska du inte heller vara föräldraledig. Prata med läkaren på BB, på barnmorskemottagnignen eller på vårdcentralen för att bli sjukskriven.

Läs noga igenom din journal

Det här är en av de punkter som kommer från tips från flera andra förlossningsskadade. Kolla att det som står i din journal stämmer. Det är alltid lättare att få journalen rättad när det gått bara kort tid efter förlossningen. Har de missat att skriva in något viktigt, eller upplever du att din journal inte stämmer med din upplevelse av förloppet – kontakta kliniken där du födde. Att det står rätt i journalen och att alla viktiga delar är beskrivna är viktiga för de kommande två punkterna.

Anmäl till din gravidförsäkring

Om du hade en betalversion av en gravidförsäkring kan du anmäla din förlossningsskada dit. Om du fick stanna länge på sjukhus kan detta också vara en sak du kan få ersättning för.

Anmäl skadan till LÖF

LÖF är ”Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag” och de kan ge ersättning om din skada klassas som vårdskada. Vi är många som anmält dit som bara fått svaret att ”förlossningsskador är förväntade och normala utfall av vaginala förlossningar”. Men vi är också ganska många som inte riktigt är nöjda med detta svar. Oavsett – anmäl dit och se vad som händer.

Kontakta klinikchefen

Om du vill lämna feedback eller klagomål på den vård du fick kring förlossningen eller efteråt ska du i allra första hand kontakta kliniken. Du kan ringa eller skriva brev. Om du vill ha hjälp eller stöd i att ta kontakt med kliniken kan du kontakta Patientnämnden i ditt landsting/din region. Googla patientnämnd och regionen så kommer du hitta.

Anmäl till IVO

IVO har ansvar för allvarligare händelser där du som patient fått permanenta besvär. Ganska många förlossningsskador kan alltså räknas till de skador som ska anmälas till IVO. IVO är en tillsynsmyndighet och har som mål att göra vården säkrare och bättre.

Boka uppföljningsbesök

Eftervården är inte alltid helt hundra, även om det faktiskt håller på att bli bättre. Men du kan behöva ligga på lite själv. Börja med att boka efterkontrollen hos din barnmorska. Boka en tid hos en bäckenbottenfysioterapeut, kolla listan här. Har du behov utöver detta, be kliniken där du födde att fixa en läkartid åt dig. Det kan också finnas möjlighet till samtalsstöd eller kuratorskontakt, antingen via Kvinnokliniken eller vid BVC.

Gå på besök utan bebis/med sällskap

Det här naturligtvis olika för olika individer. Men ett tips är att gå på viktiga vårdmöten utan bebis, ha kanske med dig någon som kan vänta med bebisen i väntrummet. Och ta med en anhörig eller nära vän som kan vara med och vara vid svåra vårdbesök – någon som kan lyssna och hjälpa till att komma ihåg, som kan ställa frågor och vara krävande om du inte orkar vara det.

Gå med i Facebookgruppen

Det finns alltså en fantastisk Facebookgrupp för förlossningsskadade – gå med där och njut av systerskapet!

Ha tålamod

I många fall blir symtomen lättare och lättare med tiden. Se till att inte överbelasta din bäckenbotten, vila när du behöver och ta hjälp. Ha tålamod och försök att inte katastroftänka. Många symtom blir mycket lättare med tiden. Det som inte blir bra ska du söka vidare för. Då ska du istället för att ha tålamod bli en besvärlig patient.

Fler tips eller måsten?

Dela med dig i kommentarsfältet!

Tips!

Om du vill förstå mer om bäckenbotten och förlossningsskador och hur du bäst rehabar efter en förlossningskada, missa inte webbföreläsningen här!

2 kommentarer till “Vad ska jag göra efter min förlossningsskada?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *