Läsarfråga om framfall och långt krystskede

Ett inlägg på en lite längre fråga om framfall och långt krystskede

”Hej! Jag födde barn för ett år sedan, krystade i tre timmar. Hade tidigt efteråt besvär med hade skav och tyngdkänsla, och inkontinens.  Hos gyn har man konstaterat cystocele, grad 1 av 3. Fick rekommendation knip och östrogentillskott.

Kan krystandet under en förlossning leda till framfall?

Har följt alla råd från läkaren men har inte märkt något resultat. Nu är dottern ett år och jag har börjat löpträna, lugnt och försiktigt. Kanske läcker jag mer urin, men tyngdkänslan och skavet känns bättre. Det känns värt för mig, jag blir lycklig av löpningen.

Om jag upplever det så bra som nu, ska jag våga fortsätta, eller kan smällen komma senare?

Jag är så delad i detta, taggad på att löpningen känns bra, att jag mår bättre, men rädd att det kan gå åt helskotta.

Till nästa fråga- försvinner någonsin det framfall jag har? Eller måste jag leva med det resten av livet?

Kan krystandet under en förlossning leda till framfall?

Om du hade en omfattande sänkning och utsträckning av bäckenbotten redan under graviditeten kan risken vara större att du drabbas av buktande slidväggar eller framfall efter förlossningen.

Om du efter förlossningen har en större genital hiatus eller väldigt utsträckt eller skadad levator ani kan risken vara större att du drabbas av buktande slidväggar eller framfall efter förlossningen.

Sänkningen och utsträckningen av bäckenbotten från graviditet och förlossning kommer i de flesta fall (om du inte drabbats av någon muskelskada) ha återhämtat sig när det gått 12 månader efter förlossningen.

Det verkar som att ett långt krystskede i sig själv faktiskt inte ökar risken att drabbas av framfall. Men, det är ett ganska förenklat svar.

Ett långt krystskede är en riskfaktor för att drabbas av en levatorskada, och levatorskador är en riskfaktor för att drabbas av framfall.

Här kan du läsa mer om vad en levatorskada är.

Här kan du läsa mer om levatorskada och risk för framfall.

Kan du springa?

Om du blir lycklig av att springa och du upplever att din bäckenbotten håller för det, spring! Du hittar jättemycket bra och matnyttig information om du läser inläggen i kategorin ”Löpning” här på bloggen. Läs många av de senaste inläggen där!

Här är ett inlägg som kan vara bra:

Kvinnor med framfall kan springa

Kommer framfallet försvinna?

Det här kan jag omöjligt svara på. Det är faktiskt inte alltid så att framfallsymtom är statiska, de kan både gå upp och gå ner under livet. Din muskelstatus avgör litegrann hur prognosen är. Det är dock viktigt att veta att ett framfall inte är liksom en kategorisk defekt. Många kvinnor har någon grad av framfall utan att ens veta om det, och lider aldrig därav. Går de omkring med ”en tickande bomb”? Njä. Alltså, det är klart att har man symtom som är besvärliga, så är det jobbigt. Men om du kan leva bra, inte har några symtom och har fullgod livskvalitet är du liksom inte trasig så pass att du alltid behöver vara försiktig. Om frågan är ”Kommer jag behöva kirurgi?” är svaret: ja kanske. Men det beror mest på dina symtom och inte på hur det är rent anatomiskt.

Här finns bra läsning om behandling av framfall

Behandling för framfall

Symtomlindring för framfall

Styrketräning som behandling för framfall

Läsarfråga om framfall och långt krystskede

Det här blev ett ganska kort svar. Den ena anledningen till detta är att det redan finns spaltmeter att läsa om detta här på bloggen. Den andra anledningen är att helt individanpassade svar kan jag inte ge utan att göra en fysisk bedömning och också ha en massa annan information.

Referenser

Risk factors for anatomic pelvic organ prolapse at 6 weeks postpartum: a prospective observational study

Change in pelvic organ support during pregnancy and the first year postpartum: a longitudinal study

The contribution of the second stage of labor to pelvic floor dysfunction: a prospective cohort comparison of nulliparous women

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *