Levatorskador och risk för framfall

Levatorskador och risk för framfall

Framfall är ett samlingsbegrepp för en sänkning av olika delar i vagina: framvägen, livmodertappen eller bakväggen. I en generell befolkning kan 50 % av kvinnorna vara drabbade av någon form av framfall. Riskfaktorer för att drabbas av framfall är i första hand vaginala förlossningar, men kvinnor som förlösts med kejsarsnitt är inte helt skyddade heller. Graviditeten i sig påverkar stabiliteten och strukturerna i och kring bäckenbotten, och på så sätt ökar risken för framfall för kvinnor som har varit gravida oavsett förlossningssätt.

Vem får framfall?

Även om det finns studier som visar en hög grad av återhämtning av framfall efter första förlossningen kommer en viss del av alla kvinnor få besvärsgivande framfall. Ungefär 10% av förstföderskor kommer ha kvarvarande framfallsproblem. Även de som upplevt en god återhämtning kan ha en ökad risk att drabbas av framfall med åldern. Framfall uppstår ofta av komplexa orsaker så som ärftlighet, antal graviditeter/förlossningar och ålder. För de flesta är det många år mellan graviditeter och förlossningar och senare framfall är skador på bäckenbottens muskelgrupp Levator Ani och uppkomsten av framfall. Detta tyder på att bäckenbotten och dess närliggande stödjestrukturer ändå återhämtar sig i hög grad för många. Det här är en av de faktorer som verkar förklara länken mellan förlossningar och framfall.

Det akuta måendet behöver inte betyda så mycket

Nyare forskning verkar tyda på att de akuta känslorna av bristande stöd och framfallstenderser som kan drabba kvinnor efter graviditet inte nödvändigtvis behöver höra ihop med vare sig levatorskador eller framfallsproblematik på sikt. Konstaterade levatorskador kan dock inte uppkomma på annat sätt än via en vaginal förlossning. När barnet passerar läggs det absolut största trycket på levatorn främre del, alltså den som fäster in mot pubisebenet. Skada på levator ani sker under krystfasen och det är huvudets storlek och placering som utgör själva tryckgivaren.

Vad är risken med en levatorskada egentligen?

Levatorskada där muskeln släppt från bäckenet på ena eller båda sidor dubblerar risken för framfall längre fram i livet. I första hand är det risken för främre slidväggsframfall och livmoderframfall som ökar. Siffrorna kring risker förknippade med levatorskador skiljer sig åt från lite olika studier.

Det här är alltså inga entydiga sanningar, men generellt uttryckt:

 1. En av fem kvinnor kommer drabbas av framfall med åldern.
 2. Snitttiden mellan första förlossningen och att söka vård för framfall är 33 år.
 3. En levatorskada dubblerar risken för framfall (främst främre och livmoderframfall) och förkortar tiden mellan förlossning och symtomdebut hos många.

En levatorskada dubblerar risken för framfall genom att:

 • Försvaga muskeln med kanske en tredjedel
 • Gör muskeln upp till 50% mer töjbar
 • Öka slitsens vidd med upp till en fjärdedel

Den nedsatta stabiliteten som en levatorskada ger gör också så att risken för att få göra om framfallsoperationer dubbleras eller tredubblas.

Det här är inga roliga besked

Just det här inlägget är inte det peppigaste, men det kommer fler inlägg i den här serien som absolut är läsvärda. Deppa inte ihop idag, utan häng med och läs resten också!

Referenser

Alla inläggen i serien:

Tips

Här finns också kursen Träna dig stark (med levatorskada!) som innehåller 8 månaders träning och en omfattande vägledning för att kunna leva med levatorskada.

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Leva med levatorskada

Leva med levatorskada är en webbkurs med åtta månaders träning uppdelad i fyra niåver för dig som har en levatorskada. Den innehåller också omfattande läsning i teoridelen och syftar till att lära dig allt du behöver veta om din skada och hur du ändå kan uppnå god livskvalitet och god funktion.

Här läser du mer om kursen.

Previous

Next

8 Comments

 • Tack för ännu ett bra och viktigt inlägg! Men du har lite fel, detta är helt klart läsvärt. Har själv konstaterad, irreparabel, levatorskada men ju mer saklig information desto bättre känner jag. Då kan jag bearbeta det hela både intellektuellt och mentalt. Tror att det gäller för de flesta. Ser fram emot resten. 🙂

 • Tack för informativt inlägg och bra bild! Sorglig läsning ang framfall. Jag har både levatorskada och framfall, har inte riktigt accepterat att jag kanske måste leva hela livet med detta. Är bara 34 år och känner mig klart funktionsnedsatt tyvärr.

 • Vad jag förstår så ökar risken om man dubbelsidig och ensidig levatorskada för framfall.
  Men är risken detsamma? Då menar jag om risken är större att få framfall med dubbelsidig levatorskada än en?

  • Hej! Tror inte man vet riktigt än, men rimligen så ger större skada ökad risk, mindre skada mindre risk. Det är ju bäckenbottens lyftande funktion som blir mer eller mindre funktionsnedsatt och ökar risken.

 • Tack för svar Mia!
  Jag måste fråga dig. Jag har gjort 3D-ultraljud 6mån efter fl. då såg man stor defekt på höger sida. Hon kunde då inte se min Puborektalis. Vän sid Såg bättre ut. Den ska tydligen komplettera upp båda sidor. Hon vill inte ge mig en diagnos så tidigt efter fl. Puborektalis tillhör ju levatoren. Betyder då att hela min levator är förstörd eller bara en del av den då?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *