Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Känsel och läkning efter kejsarsnitt

Känsel och läkning efter kejsarsnitt

question mark on chalk board

Känsel och läkning efter kejsarsnitt

Efter ett kejsarsnitt kan det ibland förekomma känselbortfall i området runt operationsärret. Detta är vanligt och beror oftast på att nerverna i huden har påverkats under ingreppet. Känselbortfallet kan variera i grad och sträcka sig från en mild domning till en mer uttalad förlust av känsel i området kring ärret. Det är också en fin gräns mellan känselborfall och en slags förändrad känsel som mer kan benämnas smärta.

Känselpåverkan, oavsett om det är bortfall eller smärta, är oftast tillfällig. Det kan dock ta lång tid för känseln att normaliserat helt och hållet. Det kan ta upp till ett år, eller mer.

Var snäll mot kroppen

Under läkningsprocessen kan man behöva vara lite extra snäll mot huden på magen. Man kan få anpassa vilka byxor man har på sig, och också känna efter hur mycket tryck på magen av exempelvis bärsjal eller sele som man klarar av.

Att smörja och beröra magen är oftast bra för att stimulera nervernas återhämtning. Det kan dock kännas obehagligt med beröring, så man får jobba med det lite i taget.

Nerver läker

När det gäller känselbortfall och känselåterhämtning efter ett kejsarsnitt är det viktigt att förstå hur nerverna läker. När nerver skadas, till exempel under ett kirurgiskt ingrepp som ett kejsarsnitt, går läkningsprocessen igenom flera faser som kan påverka känsel, smärta och klåda. I den akuta fasen känner man mest av smärtan från själva operationssåret. Det är oftast när man är i den sista läkningsfasen när såret är helt stängt och magen brukar börja återhämta sig i stort, som man börjar fundera över nervernas läkning. Under den här perioden är det normalt att känseln går från helt borta, till smärtkänslig till en irriterande sorts klåda.

Hur länge?

Det kan ta lång tid, alltså mer än ett år. Under hela denna tid kan det vara normalt att uppleva olika symtom såsom domning, stickningar, smärta och klåda i området runt operationsärret.

Kan man behöva vård?

Om känselbortfallet är uttalat eller om smärtan är svår att hantera bör man rådgöra med en läkare för ytterligare råd och behandling.

Min egen erfarenhet

Det här är gamla bilder efter mitt kejsarsnitt 2014. Två månader efter snittet saknade jag känsel i det område som ringas in. Då hade det minskat drastiskt från hur det var precis i början, då var det ett stort område dryga decimetern över snittet som inte hade någon känsel.


image

Sedan blev det ytterligare bättre till tremånadersdagen.


image

Mellan den tredje och fjärde månaden insåg jag att känselpåverkan hade två olika aspekter, dels ett känselbortfall (bläcklinjen), dels ett område där jag hade känsel, men smärta vid beröring (orange markering).


image

Fem månader efter kejsarsnittet hade jag full känsel på magen. Däremot fanns det fortfarande ett område som smärtar vid lätt beröring. Att stryka lätt med fingrarna över det området var sjukt obehagligt och gjorde ont.

Jag minns inte när detta faktiskt försvann, men nu 10 år efter första snittet och 6 år efter det andra snittet har jag full och normal känsel på magen.


image

Känsel och läkning efter kejsarsnitt

Dela gärna med dig av erfarenheter och frågor i kommentarsfältet!

Vidare läsning på bakingbabies:

1 kommentar till “Känsel och läkning efter kejsarsnitt”

  1. Åh, det här inlägget var precis vad jag behövde! Efter mitt första snitt hade jag en fantastisk återhämtning. Nu är det 5 månader efter mitt andra snitt och det har varit mycket tuffare. Den senast månaden har det börjat ömma och stickas runt ärret vilket har oroat mig, men tolkar från din text som att det är helt normalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *