
Vad beror tyngdkänsla på?
När en patient nämner symtomet tyngdkänsla får jag alltid stanna till och fråga mer. Inte för att jag misstror patienten – utan för att tyngdkänsla betyder väldigt olika saker för olika personer.
- Tyngdkänsla kan vara en trötthetssignal i bäckenbotten. Så som andra muskler kan kännas lite trötta och matta efter träning, kan bäckenbotten ibland bli lite sliten av att hålla upp allt bukinnehåll och ge stadga åt bäckenorganen.
- Tyngdkänsla tillsammans med en känsla av att det finns något som faktiskt fyller ut vagina kan höra ihop med buktande slidväggar, framfall eller ibland myom.
- Tyngdkänsla tillsammans med svårigheter att knipa, vidhetskänsla, nedsatt känsel och luftpruttar kan indikera på en muskelskada sedan en förlossning.
- Andra har tyngdkänsla vid mens, som ett resultat av den svullnad som uppstår i hela området.
- Det kan också vara ett tecken på överspända muskler som värker. Då har man ofta andra symtom också, som smärta vid införande av tampong eller vid penetrerande sex.
För att sortera upp lite kan du tänka över följande:
- Ser eller känner du att något buktar i slidan?
- Blir du trött i musklerna när du står och går?
- Har du andra symtom som hör ihop med tyngdkänslan?
Tyngdkänsla året efter förlossning
- Efter en förlossningsskada eller ett klipp uppstår mindre eller större blödningar i vävnaderna. Du kan jämföra det med en stor fotledsstukning – den skadan kan orsaka en rejäl svullnad som i sig gör jätteont. Svullnaden håller ofta i sig länge och triggas lätt igång igen av överbelastning. Svullnad som ligger i bäckenbottenregionen kommer kännas som en tyngd som också ömmar, den kan ibland ligga kvar som ett hårt hematom (tredimensionellt blåmärke), ibland i flera månader.
- Bäckenbotten sträcks ut över 300 % när du föder barn vaginalt, men bara av graviditeten sträcks bäckenbotten ut och ner en aning. Den här utsträckningen möjliggör en sänkning av allt som vilar på bäckenbotten (urinblåsa, livmoder, tarm). Många känner av den här utsträckningen kraftigt och upplevelsen kan vara att det tynger nedåt. Återhämtningen sker successivt och tar många månader, upp till ett år.
- Slidväggarna kan bukta mer eller mindre efter en graviditet och förlossning och ett vanligt symtom är att det känns som att det finns något inne i slidan och stör, en utfyllnadskänsla och tynger och skaver. Det är viktigt att veta att tyngdkänsla och den här utfyllnadskänslan inte nödvändigtvis är samma sak. Slidväggsbuktningar brukar återhämta sig successivt under 12-18 månader efter förlossning men vissa kan ha besvär längre än så.
- Tyngdkänslan kan också vara en signal om att musklerna är överspända och att du går och kniper ”hela dagarna”. Känslan du har kan alltså vara en trötthetsvärk. Tänk dig att du gått omkring med spända axlar en hel dag – då kommer du troligen ha en ömhet och trötthetsvärk fram mot eftermiddagen. Precis så kan det vara med bäckenbotten, om du går och håller upp och in den ständigt.
Vad ska jag göra åt tyngdkänslan?
Lyssna på den! Oavsett orsak så är det bra att ha respekt för överansträngning. I övermorgon kommer en artikel om copingstrategier för tyngdkänsla, så detta blir lite kortare tips och råd.
- Vila när du behöver vila.
- Knip när du kniper, men gå inte om kring med en ständig aktivering av bäckenbotten. Var uppmärksam på att bäckenbotten höjs vid ett knip, men också att den slappnar av när du slutar.
- Kissa regelbundet men inte för ofta.
- Håll avföringen mjuk och försök att bajsa dagligen.
Tidsaspekten
Om det har gått över ett år efter förlossningen kan man tänka att återkommande tyngd- och vidhetskänsla är ett symtom på att något kanske inte är helt som det ska. Oftast är det ett tecken på att bäckenbottens muskler bara är otillräckligt starka för sin lyftande och stängande uppgift, eller et symtom på att musklerna inte riktigt kan slappna av. Men ibland är det ett tecken på att det finns någon muskel som är skadad efter förlossningen.
Bäckenbottenträning först
Om du inte redan testat bäckenbottenträning är oftast den första åtgärden. Ge det tre månader och träna enligt konstens alla regler. Målet är at bygga upp styrka och muskelvolym så att bäckenbotten lyfter och bär utan att du aktivt behöver tänka på det. Du ska bäckenbottenträna på specifika stunder och växla mellan att knipa och slappna av, med lika tonvikt på bägge delar.
Du ska INTE gå omkring och knipa med bäckenbotten hela dagarna, för att hålla emot tyngdlagen. Då riskerar du att få ont i bäckenbotten istället. Tror du att du är spänd i bäckenbotten bör du istället fokusera mer på avslappning.
Får jag träna vanlig träning om jag har tyngdkänsla?
Vissa blir väldigt begränsade av sin tyngdkänsla och upplever att det är svårt att komma tillbaka till vanlig träning eller vardagsaktivitet. Vi rekommenderar i regel att avstå från överbelastning som förvärrar symtom över tid. Samtidigt är det viktigt att komma framåt och bygga muskler, eftersom det ofta är behandlande för tyngdkänsla.
En rehabprincip är att ge kroppen en stadig och successiv ökning av belastning. Det innebär att kanske öka dgaliga promenader med 200 meter i veckan eller att stegra träningen lite var tredje vecka och så vidare.
Mina webbkurser är speciellt anpassade för att ge snäll och successivt stegrad (vanlig!) träning med anpassning för dig med svag bäckenbotten, sviktande slidväggar eller som lider av tyngdkänsla. Här finns allt du behöver veta!
Vad beror tyngdkänsla på?
Ja, vad beror din tyngdkänsla på? Dela gärna med dig av tips och erfarenheter i kommentarsfältet.
Tips på vidare läsning:
- Hur är det normalt att må ett år efter graviditet
- En serie om levatorskador
- En serie om muskelskador
- Bäckenbottenträning
- Förlossningsskador grad 1-4
- Hitta orden för dina besvär
- Hur tar jag hand om mina buktande slidväggar?
- Hur vet jag om jag har ett framfall?
- Ta hand om framfall
- Överspänd backenbotten
Referenser:
- Is a “dragging sensation” a symptom of female pelvic organ prolapse?
- Levator Ani Deficiency and Pelvic Floor Dysfunction 1 Year Postpartum: A Prospective Nested Case-Control Study
- Pelvic floor symptoms according to the severity of second-degree perineal tears within 12 months post-partum: A longitudinal prospective cohort study
Ett väldigt bra inlägg! Tyngdkänsla och vidhet är verkligen begränsande så jag hoppas alla som lider av detta söker hjälp. Det gjorde jag och det tog tid och många försök innan jag fick rätt hjälp. Det visade sig att jag hade både förlossningsskador och ett myom i storleksordningen apelsin i livmodern. Fick operera bort hela livmodern och musklerna blev lagade. Ett år senare kunde jag springa och lyfta tungt utan några som helst problem! Så glad att jag tog tag i det. Min livskvalitet ökade något otroligt. Så ge inte upp ni som lider av detta, det finns hjälp att få!
Jag har en defekt läkt grad 2-bristning, levatorskada på höger sida och även ett konstaterat cystocele efter min vaginala förlossning (första barnet) i somras. Bulbocavernosus är av bilateralt och delvis transversus perinei bilateralt. Tyngdkänslan är verkligen det som påverkar mig mest i min vardag. Sex funkar helt okej nu 8 månader postpartum trots omständigheterna, men det är inte alls som förut. Tur nog har jag varit på gyn och blivit operationsanmäld för främre kolporafi och perineorafi, vilket ska ske någon gång i maj. Jag vill ha fler barn men operationen behöver inte vänta. Det ska bli väldigt skönt att kunna få tillbaka sin livskvalitet, vilket jag innerligt hoppas att så blir av resultatet. Jag får besvär så fort jag rör på mig, promenader, bära barn, bära matkassar, skjuva kundvagn med varor. Testade styrketräning med lätta vikter men det är bara att glömma tills vidare pga stort obehag som också höll i sig mer än 24 h. Det känns som att det ska trilla ut saker ur min vagina. Blir också väldigt lätt trött i bäckenbotten och har väldigt svårt att hitta knipet alls om det var mycket ansträngning en dag.
Min förhoppning är att tyngdkänslan, vidhetskänslan och vaginala luftsläpp ska försvinna när jag väl blir lagad. Min tanke är att bäckenbotten kommer orka hålla upp sig själv bättre när musklerna sitter ihop. Stämmer det? Jag har just nu diagnosen ”bäckenbotteninsufficiens” som är satt av min fysio på specialistmödravården, knipförmåga 2 av 5. Är din erfarenhet att kvinnor du träffat snabbt fått tillbaka sitt knip efter sådan operation? Jag förstår förstås att det är individuellt. Sen bara en generell fråga gällande knipövningar: Är det något man behöver hålla på med hela livet efter en vaginal förlossning?
Tack för en bra och informativ blogg! Väldigt mycket matnyttiga inlägg och god vägledning för kvinnor som har besvär.
Hej!
Du har verkligen haft det tufft, förstår jag. Men det låter hoppfullt att det finns en plan för operation!
Jag tycker att det låter troligt att operationen borde kunna lindra tyngdkänsla och obehag. Perinealkroppen (muskelfästena för mellangårdens muskler) är den sista utposten av muskulärt stöd, och de flesta brukar uppleva att man får en bättre bärande/lyftande funktion i mellangården när den är åtgärdad.
Det borde rimligen också ge dig en bättre knipstyrka efteråt, men det brukar ta 12 månader innan man helt kan utvärdera resultatet efter operationen. Återhämtningen är högst individuell och kan bero på flera faktorer inklusive graden av skada och hur väl operationen lyckas återställa de anatomiska förhållandena.
Bäckenbottenträning är något som vi ofta rekommenderar att fortsätta med även på sikt, men det behöver du få utvärderat av en fysioterapeut.
Det är viktigt att du efter operationen får rätt uppföljning och eventuellt fortsatt stöd från en fysioterapeut specialiserad på bäckenbotten för att maximera dina chanser till en fullständig återhämtning och för att optimera din träning.
Tack för dina vänliga ord om bakingbabies, och jag önskar dig allt gott framöver!
Med vänliga hälsningar, Mia
Ok! Tack för ditt svar. Då vet jag vad som är realistiska förväntningar.