Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » En serie om levatorskador

En serie om levatorskador

En serie om levatorskador

Kvinnor har alltid rätt

Levatorskador är en av de största anledningarna bakom en av mina yrkesmässiga paroller: Kvinnor har alltid adekvata uppfattningar om sin egen hälsa. För det kan vara så här: Två kvinnor har på pappret exakt likadana förlossningar. Den ena kommer gå med lätta steg hem från BB och kan känna att återhämtningn går som på räls. Den andra  kan ha en känsla av mycket större trauma mot bäckenbotten och upplever sedan att bäckenbottens återhämtning tar lååång tid. Det blir bättre, men hon kan ha en kvarvarande känsla av att bäckenbotten saknar något i stöd- och lyftfunktion. I det senare fallet kan det vara ett tecken på en levatorskada, om symtomen inte försvinner efter det första året postpartum.

Vad är en levatorskada?

Levator Ani är en muskel som går som en hästsko i bäckenbotten. Hästskons två främre delar fäster mot pubisbenet på insidan, och sedan runt omkring bäckenet. Baktill fäster hästskon mot svanskotan. Själva hästskons öppning i mitten är den slits som släpper igenom urinrör, vaginalöpning och ändtarmsöppning. En del fäster dock ihop i mellangården på djupet, mellan vagina och ändtarmen.

Levatorn kan gå sönder i mellangården, ofta som en del av det totala skadeläget vid en grad 2- , 3- eller 4-bristning eller vid ett djupt klipp. Detta är besvärliga skador, men dessa går ofta att laga. Det som jag däremot kommer kalla ”levatorskada” är det som i vetenskaplig litteratur kallas ”levatoravulsion”. Det är när ena eller båda av hästskons infästningar mot pubisbenet släpper. Det finns små och stora sådana skador. Det finns också rena utsträckningar, men där muskeln inte gått söner.

Nya skador?

De här skadorna är ”rätt nya”,  vi pratar 2000-tal när det började komma studier kring dem. Det betyder inte att kvinnor börjat få dessa skador alldeles nyligen. Utan att den medicinska världen känt till dem ganska kort tid. Skadorna syns eller märks inte vid en förlossning så som andra bristningar gör. De går inte heller att laga, varken akut eller senare.

Många drabbade!

Man tror att levatorskador drabbar mellan 10-15 % av alla vaginalt förlösta kvinnor. Det är inte få! När slitsen i levatorns hästskoform inte är i sitt ursprungliga skick blir bäckenbottens lyftande och stödjande funktion nedsatt. Slitsen blir vidare och ger en ökad risk för framfall av bäckenorganen som ska kunna vila uppe på hästskon. Många av de kvinnor jag träffat har med tid, rätt strategier och träning kunnat komma tillbaks till bra liv, men många har också besvär eller förnimmelser från bäckenbotten som de behöver förhålla sig till resten av livet.

En serie om levatorskador

Den här serien av texter är för dig.  Den är för dig som har en konstaterad levatorskada. Jag ska försöka resonera mer er om livet, om efterföljande graviditeter, om åldrande, om belastning och så vidare. Det finns LÅNGT IFRÅN vetenskapligt stöd för allt detta. Ni får mina tankar fritt och för intet, men ni behöver också tänka själva. Ställ frågor, diskutera och reflektera!

Tips

Här finns också kursen Träna dig stark (med levatorskada!) som innehåller 8 månaders träning och en omfattande vägledning för att kunna leva med levatorskada.

Tema Levatorskador

14 kommentarer till “En serie om levatorskador”

 1. Anonym pga sällansynt namn

  Hej!

  jag ser fram emot serien. Jag är redan sedan länge tveksam om jag skulle göra en digital kurs men kan inte riktigt välja därför blev det inget än så länge. Jag har båda bilaterala levatorsvulsion och en icke adapterad djup grad 2 bristning/klipp som skulle repareras men i väntan på operationen blev jag gravid. Fick även PTSD som krävde intensiv behandling men med ganska bra effekt. Jag förstår att födelse sätt är mycket individuellt men undrar om dina åsikter kring en nytt vaginal förlossning efter en båda psykisk och fysisk traumatisk förlossning. För övrigt undrar jag om man trots levatorsvulsion kan ha någon typ av funktion i levatorslitsen. Då tänker jag på puborektalis. Jag känner att jag kan aktivera muskelbulken trots att den ligger inte var den ska. Men då behövs det väl någon typ av väste på os pubis. Är det då bindvävnad. Kan du förklara hur det fungerar. För övrigt mår jag nu ganska bra i graviditeten. Ingen besvär med överspänning som jag hade innan men bäckenbotten känns svagare och svagare för varje dag. Har du någon tips hur jag kan behålla den så stark det bara går och vilken träningsprogram skulle du rekommendera is så fall. Har många fler frågor men det kommer kanske svar på i serien.

  1. Hej, beklagar det du fått gå igenom. Det låter oerhört tufft.
   Det finns så många aspekter av födandet, så ingen kommer kunna ge dit ett “rätt svar” eller en prognos för hur det kommer bli. Men statistiskt sett vet vi några saker:
   1. “Största skadan första gången” – det är osannolikt att du får fler eller nya skador. Det är också sannolikt att du får en lättare och smidigare vaginal förlossning (om du väljer att föda vaginalt) eftersom det muskulära motståndet är mindre.
   2. För varje vaginal förlossning ökar risken för senare framfall. Med levatorskada har du redan en ökad risk för framfall.
   3. Ett kejsarsnitt är en garanterad bukoperation med de risker som hör till det. En ny vaginal förlossning innebär inte med exakt samma risk förnyade/försämrade besvär.
   4. Du behöver vara trygg och grundad i det beslut du fattar. Känner du att du blir “tvingad” att föda vaginalt trots att du inte alls är redo, varken fysiskt eller psykiskt, så ökar risken för att du upplever även nästa förlossning som traumatisk.

   Du behöver göra en sammanställning av alla aspekter och väga samman dem, och sen gå på vad din magkänsla säger och vad dina vårdgivare (som du har förtroende för) ger råd om.

   Det är mycket klurigt med just levatorskador, kroppen är enormt finurlig med att kompensera med andra muskler och stärka upp de kanske hela fibrer som finns av i övrigt trasiga muskler. Träffar regelbundet personer som har mycket bättre muskelfunktion än vad de “borde” ha, sett till ultraljud.

   Generellt är regelrätt bäckenbottenträning det enda som stärker upp bäckenbotten, men man kan behöva dosera försiktigt ifall det också finns tendenser till överspänning. Börja kanske med 4 knip varje kväll och stegra långsamt efter det.

 2. Jag födde prematurt (blev igångsatt), men trots att mitt barn var så litet gick jag sönder. På pappret “bara” några grad 2-bristningar som syddes på plats, i verkligheten levde jag ett begränsat liv pga smärta i en kropp som aldrig återhämtade sig.
  Ett år efter förlossningen fick jag äntligen bekräftat det jag hela tiden vetat, trots att “allt såg fint ut” och “levatormuskeln är iallafall hel”, att levatormuskeln är helt av på ena sidan och nästan helt av på andra.

  Jag visste att jag inte skulle kunna gå tillbaka till mitt fysiskt krävande jobb och för att prioritera mig själv, valde jag operation trots att jag vill ha ett barn till.
  Levatormuskeln är såklart fortfarande trasig, men både främre och bakre framfall korrigerades, samt att mellangården stärktes upp.
  Jag vet fortfarande inte om jag kommer kunna gå tillbaka till jobbet efter sjukskrivningen, då det stora problemet är bäckensmärta och inte smärtan pga det som nu blev åtgärdat. Förhoppningsvis hjälper det ena det andra.

  Min stora sorg är att det kanske inte blir ett till barn. Läkaren ville att jag skulle vara färdig med barn innan operation och jag har läst här i bloggen angående det. Det skulle bara kännas oansvarigt att bli gravid igen. Dessutom, skulle min kropp klara av en graviditet?

  Jag är så glad och tacksam att jag fick hjälp, men jag är även så otroligt ledsen över att det här kanske förstörde mina chanser att ge min son ett syskon.
  Jag vet att ingen kan säga vad som är rätt och fel i en ny graviditet, men det här gör mig så ledsen. Jag börjar dessutom närma mig 40, så klockan tickar väldigt fort.

  1. Hej! Jag är ledsen för din skull, det du beskriver låter tungt och jobbigt. Om du är fast bestämd matt föda vaginalt nästa gång så låter det kanske inte optimalt utifrån skada/lagning, men om du kan tänka dig att föda med snitt så brukar det inte förvärra levatorskadan. Kanske kan en graviditet och den belastning det medför öka risken för återfall av framfall, men det är inget du kommer kunna veta säkert. Om du verkligen vill ha ett till barn skulle jag, i din situation, inte låta rädslan för återfall av framfall hindra en ny graviditet/ett till barn. Forskningen går framåt och operationsteknikerna med. Om det blir dags för dig att opereras igen någon gång i framtiden kanske det till och med finns bättre operationstekniker.

   1. Jag är själv i samma sits som M ovan. Vill egentligen bara säga tack till dig Mia. Tack för att du ger nyanserade svar som samtidigt ger så mycket hopp!
    Med en levatorskada känner jag framförallt att det är en stor dos hoppfullhet inför framtiden som behövs Jag är själv drygt två år efter min förlossning, och ett år sedan min mellangårdsrekonstruktion, och tycker ändå att mitt fysiska mående fortfarande blir lite, lite bättre ju längre tiden går.

    1. Ja, tack Mia! Tack tack tack!
     Man känner sig så ensam i det här, men din blogg har hjälpt mig så mycket och framförallt ger den mig hopp. ❤️

 3. Hej! Tack för bra inlägg! Hur ser det ut med risker för levatorskador vid kommande förlossningar? Jag har i dagsläget ingen levatorskada, men jag har en buktande främre slidvägg (5 månader efter förlossningen) och jag är rädd att jag ska få en levatorskada som försämrar mina chanser vid en ev framfallsoperation i framtiden.

  1. Det är väldigt osannolikt att få en levatorskada på andra (eller efterföljande) förlossningen. Det handlar om att första barnet “banat väg” och sträckt ut så mycket att det liksom oftast inte “behövs” en skada för att barnet ska kunna passera. Undantag är om det är ett väldigt mycket större barn eller om barnet föds i avvikande bjudning/säte osv.

 4. Hej,
  Jag har nyss fått diagnos levatorskada och besked att det inte går att laga. Du skriver ”Levatorn kan gå sönder i mellangården, ofta som en del av det totala skadeläget vid en grad 2- , 3- eller 4-bristning eller vid ett djupt klipp. Detta är besvärliga skador, men dessa går ofta att laga.”. Min skada sitter i mellangården och är en konsekvens av en grad 2-bristning. Var kan jag vända mig för att få mer hjälp/information kring lagning? Jag har varit på Bäckenbottencentrum i Malmö som alltså inte verkar tycka att det går att göra nåt åt detta.

  1. Hej! Det är isf en djup perinealbristning, djup grad 2. Det finns mycket att läsa om defektläkta grad 2-bristningar här på bakingbabies, använd sökfunktionen så hittar du.

   Det finns många vårdgivare som lagar levatorerna i mellangården, men då om det också finns andra mellangårdsdefekter. Man skär sig inte in igenom hela muskelfästen för att komma åt de djupa, trasiga, det är därför.

 5. Hej,

  Tack för din blogg, äntligen någon som sätter ord på de besvär jag upplevt sen mitt första barn för 14 år sedan. Nu två ytterligare graviditeter senare har känslan av att vara helt ”öppen” där nere ökat, jag har aldrig känt att jag har någon kontakt med mina bäckenbottenmuskulatur. Jag har samlat på mig högar med broschyrer och länkar om hur man lär sig knipa, men ingen har någonsin sagt att mina svårigheter att hitta ”rätt” skulle kunna bero på en skada. Jag har besökt gyn pga mina problem med trängningar som jag haft sedan min första graviditet, 14 år av att aldrig få sova genom natten, pga kissnödig, men aldrig har någon sagt att det skulle kunna bero på en förlossningsskada. Yoga och liknande är uteslutet pga slidpruttar och går jag lättklädd kommer klickande/smackade ljud från underlivet. Sexlivet påverkas också, pga öppenhet och smärta.

  Min fråga är, hur söker jag vård? Vart vänder jag mig för att vara säker på att möta någon som känner till den här typen av diagnoser? Jag bor i Skåne.

  Kram, Ida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *